Goede videocontent op social media: vijf kenmerken

Video’s op social media: je ziet ze overal als je door je timeline scrolt. Dat is logisch want Facebook geeft de voorkeur aan videocontent boven content met enkel beeld. Daarom verschijnt zo’n post mét video eerder in je tijdlijn dan eentje zonder. En als er dan ook nog veel interactie is op je video, verspreidt de video nog beter. Maar hoe zorg je ervoor dat jouw video goed valt bij de doelgroep? Vijf kenmerken waaraan goede videocontent voor social voldoet.

1. Inspirerend

Je inspireert mensen niet alleen door ze meer achtergrondinformatie te geven, waardoor ze een bepaalde beweegreden of zelfs het bestaansrecht van je merk begrijpen. Denk bijvoorbeeld aan de video van Tony’s die je uitlegt waarom hun repen ongelijk verdeeld zijn. Ook inspireer je mensen om juist hun gedrag aan te passen. Dat deed Interpolis op een emotionele manier: in de video beschreef een man hoe hij tijdens het rijden zijn telefoon gebruikte, daardoor niet goed oplette en een dodelijk ongeluk veroorzaakte. Kippenvel, tranen, schrik – het zorgt hopelijk voor een flinke gedragsverandering.

2. Herkenbaar

Dat brengt me direct op het volgende punt: hoe herkenbaar is de video? Het blijft een discussie of videocontent waargebeurd moet zijn of niet. Volgens sommigen werkt storytelling het beste als het écht gebeurd is, anderen vinden het niet erg als de fantasie is gebruikt. Ik heb daar één antwoord op: zolang mensen zich kunnen herkennen in de video is het goed. Deze video van KLM bijvoorbeeld: alle krukken moeten bezet zijn, voordat ze aan het kerstdiner gaan. Dat speelt in op de kwestie dat mensen niet alleen mogen zijn tijdens kerst. Waargebeurd of niet? Geen idee. Het lijkt me niet. Maar de video wordt er niet minder op.

3. Entertainend

Natuurlijk zit je niet alleen op Facebook om geïnspireerd te worden of een potje te janken. Een beetje vermaak kan geen kwaad. Maar zorg er wel voor dat je dicht bij je merk blijft en maak goed gebruik van de kenmerken van je organisatie. Albert Heijn doet dat bijvoorbeeld goed door de intercom te gebruiken voor een zangbattle tussen werknemers én het winkelmandje in de datingsshow Appie to Date.

4. Praktisch

Niet iedereen weet hoe je je huis het beste kunt inrichten. Of hoe je goede gerechten maakt. Daarom zijn Nederlanders over het algemeen erg blij met instructievideo’s die je laten zien hoe je dat doet. Denk bijvoorbeeld aan deze video van Ikea, waarin het Zweedse woonwarenhuis duidelijk uitlegt hoe je je vierkante meters optimaal benut. Of de videoreeks van Tasty, die je op een – toen nog – vernieuwende manier helpt iets culinairs op tafel te zetten.

5. Contextueel

Hoewel bovenstaande tips voor elk merk zijn toe te passen, is niet elke video voor elk merk te gebruiken. Het is belangrijk dat je video past bij je organisatie en dat je niet alleen de content op die manier maakt omdat iedereen het doet en omdat het op dat moment hip is. Denk daarom vanuit je merkwaarden en de boodschap die je wil uitdragen.

Helpen deze vijf tips je niet om de juiste video(reeks) te maken? Bij Contentbureau verzinnen we regelmatig toffe videocontent om de boodschap van organisaties te verkondigen. Wij helpen je graag dit in bewegend beeld te laten zien aan jouw klanten. Of het nu gaat om één video of videocontentmarketing. Vraag om hulp via Facebook, of bel óf mail ons.

Headerafbeelding met dank aan Pexels.

Deel dit artikel

Neem contact met ons op