27 mei 2015 / Copywriting
Tekstschrijvers of copywriters in Nederland, daar zijn er duizenden van. Alleen, wie is er goed? Houd je tekstschrijver tegen de volgende tien eigenschappen aan en check het zelf. Alle tien in de pocket? Dan zou je zomaar eens een goede keus gemaakt kunnen hebben.
Er is veel informatie. Een overload zelfs. Online, maar ook nog steeds offline. Het is dus zaak om met jouw tekst op te vallen. In de mailbox van een ontvangende journalist, tussen de tientallen andere berichten op een nieuwswebsite of op een boordevol bedrijfsblog van een klant. De tekstschrijver is daarbij een essentiële succesfactor. Wat voor content er ook ligt; een goede tekstschrijver weet er met een creatieve inslag iets van te brouwen. Hij verzint een originele insteek bij ietwat saai bedrijfsnieuws, bedenkt een spitsvondige titel bij je blog of geeft een absurde draai aan een webtekst. En dat is precies wat je zocht.
Misschien voor de hand liggend, maar desalniettemin een onmisbare kwaliteit. Hoe je taalgevoel herkent? Aan de gezwinde paniekreactie op een dt-fout bijvoorbeeld. Of een plots geslaakte gil bij een niet lekker lopende zin. Stuur maar eens een tekst naar een tekstschrijver op. Het resultaat van zijn of haar redigeerwerk is als het goed is: een stuk dat prettiger leest, begrijpelijker is voor de doelgroep en vaak een stuk korter en krachtiger communiceert. En dat zonder dat je precies kunt aanwijzen waar het hem in zit. Dat is taalgevoel.
Als tekstschrijver moet je je goed kunnen inleven in de persoon voor wie je schrijft. Vragen die hij stelt: wie is de afzender en wat is het niveau van de lezer? Een topper zet steeds verschillende petten op en past zijn tone-of-voice, taalgebruik en vocabulaire aan op de ontvanger en doelgroep. Kruipt hij onder de huid tot het jeukt? Gebruik dan geen zalf, maar wees blij dat je de goede te pakken hebt.
Allesweters zijn de beste tekstschrijvers. Van het laatste sportnieuws in de krant en de nieuwste hype op social media tot de geschiedenis van spelcomputers of de beurswaarde van een IT-bedrijf. Alles vindt hij interessant. Het resultaat: een breder vocabulaire en meer creativiteit, die vervolgens weer zijn in te zetten voor een optimaal op de doelgroep aansluitende, heerlijk weglezende tekst.
Niets voor waarheid aannemen, alles dubbelchecken; voor een waanzinnig tekstschrijver zijn het automatismen. Want zeg nu zelf: niet alles wat in De Telegraaf staat is waar. Laat staan wat sommige bloggers uitkramen. Daar komt bij dat er absoluut geen fout mag staan in een opgeleverde tekst. Het checken van hoofdletters in bedrijfsnamen, het ‘nagooglen’ van een productclaim en het opzoeken van de juiste spelling in het woordenboek behoren dan ook tot het standaardwerk van die door jou ingehuurde pennenbaas.
Een copywriter werkt vaak in opdracht van een klant of accountmanager. Dat betekent dat er ook kritiek kan komen op het opgeleverde werk. Omdat iets niet verwoordt wat de opdrachtgever bedoelde. Of omdat er zaken worden genoemd die niet mogen. Een goede tekstschrijver kan daar prima tegen en past dan ook minimaal één correctieronde toe. En is de kritiek ongegrond? Dan weerlegt hij die kritiek met de juiste argumenten.
De wereld van communicatie, reclame, marketing of pr; daar vind je tekstschrijvers vaak. Ervaring in het reilen en zeilen in deze sectoren helpt dan ook absoluut. Wat gebeurt er met een persbericht en wat betekent dat voor de tekst? Wat is de functie van een slogan? Wat zijn de kenmerken van een scanbare en vindbare webtekst? En waarom is een deadline in pr zo belangrijk? Met dit soort bagage op zak heb je een groot voordeel ten opzichte van minder communicatieve conculega’s.
Een lezer op het verkeerde been zetten, dat werkt altijd. En van een tikkie ironie is nog nooit iemand slechter geworden. Met andere woorden: gevoel voor humor behoort tot de eigenschappen van een top-tekstschrijver. Hij is echter geen moppentrommel, want dan is hij niet meer serieus te nemen (tenzij het om de tekstschrijver van moppenomtelachen.nl gaat). Sluit een serieus betoog af met een kwinkslag of zet een slinkse woordgrap in de titel van je blog. Denk bij het uitzoeken van een schrijver dan ook altijd: er zullen er vast meer dan dertien in een doos zijn.
Steeds belangrijker in het arsenaal: waar komt een tekst te staan? Kwam je er vroeger vanaf met een Word-bestand zonder opmaak, tegenwoordig is het zaak ook af te weten van design. Overleg met vormgevers over de maximale lengte van tekstblokken op een website behoort tot de alledaagse werkzaamheden. Maar ook HTML, CSS en Photoshop zijn zaken waar je niet volledig meer van kan wegblijven. Simpelweg omdat ze invloed hebben op hoe de tekst uiteindelijk aan de lezer verschijnt. En dat is vaak meer dan een combinatie van letters en woorden.
Het maakt nogal uit of je een tekst schrijft over de laatste koelingstechnologie in een datacenter of over klimsportuitrusting. Enige kennis over de terminologie helpt. Kies dan ook bij voorkeur iemand die weet waar hij over praat als het gaat over redundantie in de IT of nuts and bolts in de klimsport. Dat scheelt als opdrachtgever een hoop uitlegwerk. En levert als eindresultaat een veel betere tekst op.
Zijn er nog andere eigenschappen die belangrijk zijn voor het kiezen van een waanzinnige tekstschrijver? Laat het ons dan weten via info@contentbureau.nl. Reageren op Twitter of Facebook kan uiteraard ook.