31 mei 2016 / Online tools
Ben jij contentcreator en start je elke ochtend braaf Microsoft Word en Outlook op om ze vervolgens de hele dag niet meer te sluiten? En gebruik jij Twitter eigenlijk alleen in je browser? Bedenk je dan dat je veel efficiënter te werk kunt gaan. Want van contentcreators wordt meer gevraagd dan alleen een foutloze tekst schrijven. Niet alleen zoeken bedrijven die ene contentexpert die weet wat er speelt onder de doelgroep, ze willen ook dat je dat vertaalt naar goede content. En het liefst snel. Dat laatste betekent ook dat efficiënt werken belangrijk is. Zeker in een tijd waarin bedrijven meer ‘relevante’ content produceren dan je 14 inch-laptopscherm kan verdragen, is het voor jou zaak om het oog kritisch, de geest scherp en je scherm overzichtelijk te houden. Klinkt onmogelijk? Wanhoop niet. Deze zeven tools maken je leven een stuk prettiger.
De afbeelding bij je Facebook-post bepaalt grotendeels hoe succesvol deze is. Zeker nu het algoritme nog meer invloed heeft op welke posts zichtbaar zijn in de tijdslijn, is een krachtig beeld essentieel. Echter, soms moet het snel en is er geen tijd om je Photoshop-kunsten daarvoor optimaal te benutten. Of zijn je grafisch designers even afwezig. Gelukkig is daar de briljante tool Canva. Log in en je zult zien: iedereen kan ontwerpen. Van Facebook-coverfoto tot afbeeldingen bij je blog. En van posters voor je evenement tot uitnodigingen voor je barbecueparty. Binnen enkele klikken draai je een prima design in elkaar. Toffe fonts, hippe iconen, minimalistische illustraties; er is enorm veel gratis beschikbaar. En zit jouw karbonade met jus-afbeelding er niet bij? Je importeert eenvoudig je eigen foto’s of ontwerpen.
Een contentcreator die bij termen als keywords, pagerank en title tags denkt dat het over de roomsoezen van zijn oma gaat, valt niet serieus te nemen. SEO-kennis is essentieel in de content die je maakt en in de adviezen die je klanten geeft. En vooral bij dat laatste is het zaak dat je snel voldoende inzicht hebt in de kansen voor je klant. Hoeveel autoriteit heeft de site van je klant in Google? Hoeveel relevante externe links verwijzen naar de homepagina en naar alle andere pagina’s? Wat is de kans op een hoge positie in de zoekresultaten op bepaalde keywords? Met de MozBar – een plugin voor je Chrome-browser – beschik je in een oogopslag over een behoorlijke brok boeiende info. In de zoekmachineresultaten betekent dat bijvoorbeeld de page authority en het aantal externe links. Bij websites check je direct alle ingevulde SEO-onderdelen per pagina. Ik zal je niet vermoeien met alle mogelijkheden. Het is aan jou om de MozBar te installeren. Het zal je niet tegenvallen. O, en de blog van Moz is trouwens ook niet verkeerd als je meer over SEO wilt lezen.
De digitale onderbuik van de samenleving; zo wordt Twitter door menigeen ook wel genoemd. Emoties voeren de boventoon, nuance ontbreekt, een brei van geschreeuw. Het zijn krachttermen die je vaak hoort. Je mag van Twitter vinden wat je wilt, toch is het als contentcreator wel belangrijk om te weten wat er speelt onder de doelgroep. De taal van de mensen die je wilt bereiken wordt daar gesproken. Het is aan jou om die taal te gebruiken in je content. Enfin, dat zal voor velen gesneden koek zijn. Toch zie ik nog vaak dat mensen de Twitter-website openen hiervoor. Zonde! Door de Notifier for Twitter te gebruiken werk je veel efficiënter. Een klik op het blauwe vogeltje rechts bovenin je browser geeft je snel toegang tot jouw tijdslijn. O ja, en schakelen tussen diverse accounts kan uiteraard ook. Doen hè!
Een Word-bestand opslaan op je harde schijf en hem als bijlage versturen via e-mail? Dat kan sneller en beter. Word Online is gratis te gebruiken voor iedereen met een Microsoft-account. En ik verzeker je: daar zitten voldoende opties in om snel en vanaf overal een persbericht van je collega te checken of een contentkalender voor een klant te maken. Daarbij is die bijlage versturen niet langer nodig, elk bestand is via een directe link met klant of collega te delen. Word up!
Fervente Twitter-gebruikers weten het maar al te goed. In de drukte van alledag is het schier onmogelijk om alle gedeelde links in je tijdlijn bij te houden, laat staan te lezen. Nuzzel komt met een oplossing en filtert voor jou de belangrijkste links en toont ze in een persoonlijk overzicht. Koppel de accounts die je wilt, log in op Nuzzel je ziet direct wat er speelt. De links die door jouw ‘friends’ het meest gedeeld zijn in jouw tijdslijn staan bovenaan. Maar Nuzzel biedt ook opties voor links van ‘friends from friends’, wat interessante inzichten kan bieden. Heb je een half uurtje over, puzzel je weg dan zeker even door Nuzzel. Het biedt je inzichten die jouw content nog sterker kunnen maken.
In elke organisatie is een intern sociaal netwerk vrijwel onmisbaar. Dat geldt dus ook voor een contentcreator die zijn vak serieus neemt. Zelf gebruiken we bij Contentbureau.nl Skype for Business. Niet alleen omdat dat snel en intuïtief werkt – het lijkt potverdrie MSN wel – maar ook omdat het zowel video- als chatgesprekken faciliteert. Snel even iets overleggen met collega’s, maar is een mail te omslachtig? Een korte vraag aan iemand die in een ander gebouw zit? Skype for Business is de ideale oplossing.
Nog een laatste tip voor de wat chaotische, ongestructureerde contentcreators onder ons: met LastPass voorkom je al die keren dat je alweer een wachtwoord kwijt bent van een of andere site die je opeens nodig hebt. Deze tool slaat namelijk automatisch alle wachtwoorden voor je op. Met of zonder hoofdletters, leestekens en rare cijfercodes. Groot voordeel: je hoeft niet meer voor elke site hetzelfde wachtwoord in te voeren. Dat is veel veiliger. LastPass is te gebruiken via de website of als plugin voor Chrome.
Meer weten over welke tools een contentcreator moet hebben? Neem dan contact met ons op. We vertellen je graag alles over de tool en de hand. Bel bijvoorbeeld 030 – 2080059 of mail naar info@contentbureau.nl.
Headerafbeeling: Gratisopgraphy