Belangrijke contenttermen op een rijtje – deel twee

Wie zich begeeft in het huidige contentlandschap, ziet soms door de wirwar aan termen het bos niet meer. Na deel één – over advertorials, branded content, contentcuratie en contentmarketing – zetten we vandaag nog een aantal belangrijke contenttermen voor je op een rijte.

Native advertising

Ook bij native advertising betaal je als merk voor het plaatsen van je content op plekken buiten je eigen platformen om, en ook in een vorm die exact aansluit bij het desbetreffende kanaal. Het idee erachter: de gebruikerservaring wordt zo niet verstoord, omdat de gebruiker zijn normale gedrag op het platform niet hoeft aan te passen. De content sluit aan bij het platform qua vorm, opmaak en functie, maar ook qua inhoud. Een belangrijk kenmerk van native advertising is dat de content een toegevoegde waarde heeft voor je doelgroep: het is nuttig, interessant en sluit aan op de behoeften van je doelgroep. Een stapje verder dus dan de traditionele advertorial, waarbij de commerciële boodschap minder de indruk wekt van een salespitch. En het verschil met branded content? Daarover blijven de meningen in de contentwereld verdeeld. Over het algemeen kun je zeggen dat native advertising een middel is om content – zoals branded content – te verspreiden.

Social advertising

Facebook, Instagram, LinkedIn, Twitter: allemaal bieden ze mogelijkheden om te adverteren. En dat brengt verschillende voordelen met zich mee. Niet alleen bieden bovengenoemde socialmediaplatformen je stuk voor stuk uitgebreide targeting-opties om je doelgroep optimaal te bereiken, ook is social advertising relatief goedkoop in vergelijking tot klassieke advertenties op bijvoorbeeld radio of televisie. Ook biedt het je de mogelijkheid je resultaten nauwkeurig te monitoren en meten, om je campagnes vervolgens natuurlijk weer te optimaliseren, kun je via social media eenvoudig het gesprek aangaan met je doelgroep en kun je je boodschap waar nodig testen en bijsturen. Social advertising is een goede manier om je content onder de aandacht te brengen van een relevant publiek, en zo je organische bereik een boost te geven. Met deze tips kun je zo aan de slag op bijvoorbeeld Facebook en LinkedIn.

Storytelling

Storytelling kan een onderdeel zijn van je contentstrategie. Het idee? Je doelgroep informeren, inspireren of amuseren door verhalen in te zetten als communicatiemiddel. Verhalen vertellen is immers een perfecte manier om mensen te raken, te boeien of tot actie aan te zetten, en een gevoel te creëren bij je merk of organisatie. Een verhaal vertellen over je bedrijf klinkt eenvoudig, maar let op: het gaat verder dan enkel de historie van je bedrijf schetsen. Goede storytelling sluit aan bij de belevingswereld van je doelgroep of klant. Succesvolle thema’s zijn bijvoorbeeld overwinning (waar worstelde je mee en hoe heb je dat overwonnen?) of zingeving (waarom besta je als bedrijf?). Een van de bekendste voorbeelden van de inzet van storytelling door een bedrijf, blijft dat van Tony’s Chocolonely. Maar ook Netflix kan er wat van.

User generated content

We noemden het al even: user generated content – of kort gezegd UGC – als vorm van contentcuratie. UGC is te definiëren als (online) content gecreëerd door volgers (of ‘gebruikers’) van merken of bedrijven. In dit geval gaat het echt om onafhankelijke en subjectieve gebruikers, die op geen enkele manier afhankelijk zijn van het merk of bedrijf – en dus ook niet betaald of beloond worden voor hun content. Een belangrijk verschil met advertorials en branded content dus. Het voordeel van UGC is dat het veel objectiever overkomt; consumenten zijn immers eerder geneigd andere consumenten te vertrouwen dan een merk zelf. Ook is UGC een uitgelezen manier om online een groot bereik en veel engagement te realiseren. Nadeel is dat merken en bedrijven de verspreiding van UGC nauwelijks kunnen controleren – met het risico op negatieve berichtgeving. Toch biedt ook negatieve UGC mogelijkheden voor contentmarketeers. Inspiratie nodig? Drie voorbeelden van succesvolle Amerikaanse UGC-campagnes op een rijtje.

Aan de slag met content(marketing)? Wij helpen je van A tot Z. Mail ons via info@contentbureau.nl of bel 030-20 80 059.

Headerafbeelding: Pixabay

Deel dit artikel

Neem contact met ons op