Checklist kwalitatieve content: 7 criteria

Ooit aan een sterrenchef gevraagd wat kwaliteit is? Of aan een aannemer, of een zorgverlener? Tien tegen een dat je drie heel verschillende omschrijvingen krijgt. En er zijn minstens zoveel factoren die bepalen wat de kwaliteit van je content is als dat er definities van dat woord zijn. Dus hoe weet je nu waaraan je content moet voldoen? Met de volgende zeven criteria kom je in ieder geval een heel eind. Dus: checklist bij de hand en afstrepen maar! Is je content…

1. duidelijk?

Misschien wel het belangrijkste punt, want er kleven nogal wat consequenties aan onduidelijke content – hoewel de ernst ervan natuurlijk afhangt van de context. Een onduidelijke gebruikershandleiding kan leiden tot gevaarlijke situaties. Een onduidelijke advertentie heeft wellicht een daling van verkopen tot gevolg. En onduidelijk workshopmateriaal resulteert niet in getrainde medewerkers. Verplaats je dus in je doelgroep en vraag je af of die je boodschap begrijpt.

2. nauwkeurig?

Afgezien van taal-, spel- en typfouten – ik ga ervan uit dat dat vanzelfsprekend is – is het zaak je content te checken op feiten. Als dingen niet helemaal kloppen, hoeft dat niet meteen tot een ramp te leiden. Maar bedenk wel dat (potentiële) klanten je minder vertrouwen als blijkt dat de informatie die je verstrekt onjuist is.

3. vindbaar?

Hoe makkelijk is het voor je doelgroep om jouw content te vinden? En als ze dat gelukt is, kunnen ze die informatie ook eenvoudig doorzoeken om hun vraag te beantwoorden? Belangrijker dan ooit, want de concurrentie is slechts één klik van je verwijderd. Om het je doelgroep zo gemakkelijk mogelijk te maken, stem je je content af op hun taalgebruik. Geen jargon dat je intern in de organisatie gebruikt dus.

4. gebruiksvriendelijk?

Hoera, een klant heeft interesse in jouw product. Maar waarom rondt hij het aankoopproces niet af? Vraag je eens af of je website wel gebruiksvriendelijk is. Is het voor een bezoeker meteen duidelijk op welke knoppen hij hoort te klikken? Of moet hij zich een weg banen door een oerwoud aan links? Nogmaals: te veel moeite moeten doen betekent exit.

5. relevant?

Niets zo frustrerend als klikken op een zoekresultaat in Google en landen op een pagina die totaal niet aansluit bij je zoekterm. Voorkom teleurstelling bij potentiële klanten: maak je content relevant voor je doelgroep, en niet voor de zoekmachinerobots. Trouwens, als je content relevant is, geeft Google je sowieso een hogere ranking. Daarmee sla je dus twee vliegen in één klap.

6. consistent?

Leg eens drie verschillende soorten content van je organisatie naast elkaar – zeg een Facebookpost, een productpagina van je website en een blogpost. En, zit er één lijn in de tone-of-voice, het gebruikte beeldmateriaal, de opmaak? Oftewel: is voor een buitenstaander duidelijk dat al deze content van jouw organisatie afkomstig is? Is het antwoord ‘ja’, dan vergroot je je herkenbaarheid én de kans dat mensen je onthouden.

7. actueel?

In welke branche jouw organisatie ook actief is, je zult vast niet ontkennen dat de ontwikkelingen elkaar in rap tempo opvolgen. Is het niet op technologisch gebied, dan wel qua wet- en regelgeving. Houd daar rekening mee in je content – zorg ervoor dat die altijd up-to-date is. Je reputatie zou zomaar die van autoriteit kunnen worden. En je doelgroep klopt voortaan bij jou aan als ze betrouwbare informatie zoeken.

Nog niet alle zeven afgevinkt? Een meer gestructureerde aanpak van contentmarketing kan een goede eerste stap zijn. Wij helpen je graag met een plan op maat. Leg je situatie eens aan ons voor via 030-20 80 059 of info@contentbureau.nl.

Deel dit artikel

Neem contact met ons op