Content creëren: vijf kwaliteitseisen die Google stelt

Wat jij definieert als goede content, kan zomaar eens afwijken van wat Google vindt. Daarom hier vijf eisen waaraan je content minimaal moet voldoen. Als je wil dat je doelgroep je vindt, tenminste.

1. Maak beschrijvende koppen

Lezen we een kop op print, dan hebben we voor de context houvast van de rest van de tekst: tussenkoppen, afbeeldingen, vet- of schuingedrukte onderdelen. Online is ons leesgedrag anders. Headlines worden dan nagenoeg altijd uit hun verband getrokken – zij het onbewust. Waar een cryptische kop op print heel goed werkt, is hij online al gauw verkeerd geïnterpreteerd. Draai er dus niet omheen, maar zeg waar het op staat. Benoem het onderwerp van je artikel in de kop.

2. Gebruik links

Dat links bijdragen aan een hogere ranking in zoekmachines is bekend. Maar probeer niet slimmer te zijn dan Google. Stel jezelf in plaats daarvan steeds de vraag: helpt deze link mijn lezer? Maak het hem nog gemakkelijker met beschrijvende links. Schrijf dus niet: “Napoleon werd verbannen naar Sint-Helena. Klik hier voor meer informatie.” Maar neem de link op in de tekst: “Napoleon werd verbannen naar Sint-Helena.” En heb je al eens eerder een artikel over hetzelfde onderwerp geschreven? Vergeet dan niet daarnaar te verwijzen. Zo creëer je een cluster van relevante content. En geef je de bezoeker wat hij zoekt op een presenteerblaadje.

3. Structureer je content

Eén, hooguit twee seconden. Zo snel heeft je lezer besloten of jouw artikel is wat hij zoekt. Zo niet, dan klikt hij weer weg. Het goede nieuws: er zijn trucs om de aandacht van de bezoeker te trekken in die korte tijd. Benoem bijvoorbeeld het onderwerp meteen in de eerste alinea (wat je ook al had gedaan in de kop, natuurlijk). Schrijf namen daar ook helemaal uit. Niet ‘Hazes’, maar ‘André Hazes’ en niet ‘EMEA’, maar ‘Europa, Midden-Oosten en Afrika’. Voer daarnaast de traditionele schrijfregels door: maak tussenkoppen, gebruik witregels, highlight belangrijke woorden.

4. Behandel je beeld net zoals je tekst

Hoe goed je bij punt 3 ook je best hebt gedaan, een langzaam ladende afbeelding verpest alles. Beeld verdient dus dezelfde aandacht als je tekst. Gebruik om te beginnen niet de originelen (want: grootte minimaal een paar MB), maar verklein je foto’s. En dan niet door wat met de muis in de hoeken te slepen. Kies voor een beeldbewerkingsprogramma. Soms heb je een mogelijkheid in je CMS, anders is Photoshop Elements een goede optie. Altijd doen: een alt-tekst aan je afbeelding koppelen. Dat is de tekst die tevoorschijn komt als je met je muis op de foto gaat staan. Het good old onderschrift mag je ook niet overslaan.

5. Vergeet keywords

Alle bovenstaande punten zijn goed voor zowel je lezer als de zoekmachine. Keywords zijn dat niet. Want geef toe: hoe prettig vind je het zelf als je een tekst leest waarin steeds dezelfde woorden herhaald worden? Verzand niet in zinnen waarvan je denkt dat ze traffic genereren. Verplaats je juist in je doelgroep. Dan pas maak je content die Google definieert als kwalitatief goed.

Hulp nodig bij het maken van goede content? Wij helpen je graag.

Headerafbeelding: Pixabay

Deel dit artikel

Neem contact met ons op