Contentbureau: 20 jaar gespecialiseerde content binnen de LVT Group

Een bureau met twaalf contentspecialisten, dat dagelijks alles van tweet tot whitepaper maakt. Maar ook een bureau dat regelmatig werkt aan contentmarketingstrategieën en social-mediaplannen. Dat is wat Contentbureau vandaag de dag is. En dan ook nog eens onderdeel van een communicatiegroep in de Benelux met meer dan 75 medewerkers. Een groep waaronder verder twee pr-bureaus, een eventmarketingbureau en een grafische studio vallen. Hoe dat allemaal zo is gekomen? Een bloemlezing van de Contentbureau-historie.

Het is het jaar 1994. In een Utrechtse pijpenla aan de Oudegracht begint Charly Lammers van Toorenburg een pr-bureau voor IT-bedrijven: LVTPR. Tussen de draaiende fax, stapels enveloppen en een typemachine begint dat best goed. Langzaam maar zeker mag hij meer en meer bedrijven tot zijn klantenportfolio rekenen. Voor hen zet hij communicatieplannen op. Zorgt hij voor publicaties in de dagelijkse krant. En verstuurt hij persberichten. Vooral heel veel persberichten. Het is het begin van wat nu Contentbureau is, al kon hij dat toen nog niet bevroeden.

Stel je maar eens voor: al die persberichten van destijds moesten geschreven worden op basis van een briefing van de klant. Afgestemd qua inhoud. Foutloos opgeschreven. En verstuurd naar een relevant persbestand. In de eerste periode namen accountmanagers – want die had Charly al snel in dienst – die taak voor hun rekening. Maar schrijven is toch echt een vak. Nu is foutloos spellen nog tot daaraan toe. Maar zet maar eens een verzorgde structuur neer die een lezer begrijpt. Vertaal een technische IT-boodschap maar eens naar een duidelijk verhaal voor de media. En zorg er maar eens voor dat de kop van een bericht nieuwswaardig is. Dat kost tijd en vereist expertise. Met de aanstelling van Klaas Doornbos als eerste tekstschrijver was de copy-afdeling van het PR-bureau een feit. Hoera!

Editorial Services binnen de LVT Group

Al snel bleek deze zet geslaagd. Al vanaf Klaas’ eerste brochure- en customer case-project voor Sun Microsystems (nu onderdeel van Oracle) waardeerden klanten en media de kwaliteit. Naarmate het pr-bureau groeide, was er ook meer behoefte aan meer tekstschrijvers. Al snel leidde dat tot de oprichting van de afdeling Editorial Services. Ja, beste lezer, de eerste naam van Contentbureau was Editorial Services. Gestaag groeide de afdeling door als interne-tekstschrijfafdeling. Inmiddels verhuisd naar een groter pand (en naar Bunnik) en almaar professioneler. Internet deed zijn intrede, e-mail kwam erbij. En onze dienstverlening ging zo ook verder dan enkel persberichten. Van referentieverhalen tot whitepapers; alle pr-diensten met een tekstcomponent gingen via ES – de afkorting voor Editorial Services die al snel werd gebruikt.

Het ging dermate hard met het pr-bureau dat Charly naast LVTPR een tweede pr-bureau (Progress Communications), een eventmarketingbureau (Eventive) en een grafisch ontwerpbureau (SjansenDesign) onderdeel van zijn communicatiegroep maakte. En die allemaal ook nog eens met takken in België. De naam: LVT Group. Zo voerden de gespecialiseerde tekstschrijvers ook steeds meer opdrachten uit voor al die andere labels.

Eigen klanten

Doordat de schrijfafdeling dus vooral intern heel handig bleek, kende ES eigenlijk nooit eigen klanten. Sterker nog: we werkten veelal achter de schermen en kwamen eigenlijk alleen bij bedrijven over de vloer als er iets van tekst nodig was. Maar altijd in opdracht van een accountmanager van de pr-bureaus, een eventmanager van het eventmarketingbureau of een grafisch vormgever binnen de groep. Onder meer dankzij internet kwamen er echter steeds meer andersoortige vragen binnen de groep. Vragen die niet meer altijd direct onder traditionele pr vielen. Want wie had er bijvoorbeeld ooit gehoord van SEO als het ging om het schrijven van online artikel? En als ES dan al werkte aan een mooie online case, kon het dan de case ook niet meteen even online zetten in het CMS? Het was de periode dat er voor het eerst gesproken werd over een ‘eigen winkeltje’ voor ES.

De opkomst van contentmarketing

En zo ging ES experimenteren met een eigen propositie, met name gericht op tekst- en redactiediensten. Van het woord ‘content’ was nog nauwelijks sprake, behalve als we ergens ‘tevreden’ mee waren dan. Wel zagen we dat bedrijven niet altijd meer geloofden in betaalde advertenties om een boodschap te verspreiden. Enerzijds omdat de doelgroep daar een soort blindheid voor had gecreëerd, anderzijds omdat het belang van authentieke kennisdeling online toenam. Doordat de eindgebruiker zijn eigen waarheid kon bepalen op basis van de online aanwezige informatie, nam zijn macht sterk toe. En dus was het zaak voor bedrijven om in te zetten op thought leadership, bijvoorbeeld in de vorm van blogs. Dit bleek een ideaal medium om je als bedrijf neer te zetten als expert. De opkomst van al die bedrijfsblogs liep min of meer parallel met de opkomst van contentmarketing.

Naarmate het team groter werd – in 2010 bestond ES uit vijf fulltime tekstschrijvers – was er ook meer ruimte om te werken aan een eigen propositie. Een propositie die in het jaar 2013 leidde tot de oprichting van Contentbureau als vervanger van ES. Omdat deze naam heel duidelijk zei wat we deden. Maar ook omdat Contentbureau.nl voor SEO een interessante en nog vrije URL bleek te zijn. Op 3 november 2013 was het moment daar: www.contentbureau.nl ging live.

Groei

Het bleek het begin van een periode waarin we – ondanks de financiële crisis – gestaag konden bouwen aan een nieuw merk, een nieuwe propositie en een uitbreiding van onze expertises. Want nu we onszelf in de markt zetten als Contentbureau, wilden we tenslotte ook alle contentdiensten kunnen bieden. Ons klantenbestand nam na de naamswijziging gestaag toe, ook omdat de vraag naar content sterk toenam. Zo konden we in het eerste jaar al werken voor bedrijven als Fox-IT en Ingenico. Daardoor ontstond er ook ruimte voor nieuwe mensen. Mensen die weer hun eigen expertises meenamen: van social media en short copy tot English copywriting en van communitymanagement tot business development. En dat allemaal voor niet meer alleen IT-klanten, want ook vele lifestylemerken konden bij Contentbureau terecht voor creatieve copy en campagnes. Dat we enkele jaren later ook nog een Belgische tak opzetten om een echt Benelux-contentbureau te worden, was dan al helemaal ‘plezant’.

Nieuwe website

Op 3 november 2017, precies vier jaar na de livegang van de eerste Contentbureau-website, bestaat het team uit twaalf content creators. Een groei van vijf naar twaalf: dat is 140 procent. Hoewel we dus flink zijn gegroeid en ontwikkeld, was onze website tot deze week nog steeds hetzelfde als in 2013. Daarom was het tijd voor iets nieuws. Het resultaat? Een volledig nieuwe site waarop je nu dit verhaal leest. Hierop meer focus op onze bredere contentmarketingdiensten, maar we vergeten zeker niet dat we ook gewoon heel goede tekstschrijvers zijn en blijven. O, en we vonden het ook wel wat om te laten zien hoe wij elke dag werken – terug te zien in de vele foto’s. Wel bijzonder om je op zo’n moment ineens te realiseren dat dit allemaal begon in 1994. En Klaas? Die werkt hier nog steeds.

Wij vinden de nieuwe site erg tof geworden. En zijn benieuwd wat jij ervan vindt. Laat het ons gerust weten via onze social media. Of mail naar info@contentbureau.nl!

Deel dit artikel

Neem contact met ons op