19 november 2015 / Facebook
Facebook. Al vele malen is de ondergang ervan voorspeld. Al is het alleen maar omdat je timeline steeds meer een bonte verzameling advertenties is, in plaats van de gezellige vakantiefoto’s van vrienden. Toch blijft Facebook een bepaalde aantrekkingskracht houden. En dat blijkt wel uit de groeicijfers die Zuckerberg en zijn bedrijf behalen. Vandaag de dag gebruiken maar liefst anderhalf miljard mensen wereldwijd de kern van Facebook, het sociale netwerk. Op een maandag in augustus 2015 scrolden maar liefst een miljard mensen minimaal één keer door hun timeline. Hoe bedoel je: Facebook is dood?
Inmiddels heeft Facebook vier van de zes grootste sociale platforms in handen. Want ja, ook Instagram en Whatsapp zijn van Marky-boy. En dat heeft zijn bedrijf geen windeieren gelegd. Zo verdriedubbelde het aantal Instagram-gebruikers binnen tien maanden na de overname tot honderd miljoen gebruikers. Vandaag de dag zijn het er meer dan vierhonderd miljoen. Bedenk je daarbij dat Whatsapp circa negenhonderd miljoen, Facebook Messenger zevenhonderd miljoen en Facebook Groups nog eens zevenhonderd miljoen gebruikers heeft en het is duidelijk: Facebook vindt het leuk om uit te breiden. Of, zoals Zuckerberg zelf zegt: “We willen iedereen de mogelijkheid bieden zijn leven te delen en zo de wereld nog opener en meer verbonden te maken.”
Ik geef toe, dat klinkt wel wat zweverig. Want wat betekent dat nu precies? Voor Facebook zelf? En vooral ook voor ons als gebruiker? Gelukkig gaf Mark Zuckerberg ons daar in een interview met FastCompany onlangs inzicht in. Volgens Zuckerberg is een van de belangrijkste doelen voor de komende vijf tot tien jaar “het beter worden dan mensen zelf op alle primaire zintuigen: zicht, gehoor, taal en cognitie. Over smaak en geur maken we ons niet druk, vooralsnog”. Op dit moment geeft Facebook vorm aan deze ambitie met drie concrete projecten: kunstmatige intelligentie, virtual reality en internettoegang mogelijk maken voor iedereen. Ik bespreek ze hieronder kort.
Ook jij hebt vast weleens het gevoel dat er posts in je newsfeed verschijnen die voor jou helemaal niet relevant zijn. Facebook lijkt dat te onderkennen. Althans, ze geven toe dat ze tot nog toe beter zijn in het verzamelen van data dan in het begrijpen van data. Daarom alleen al heeft Zuckerberg een volledig nieuwe afdeling c.q. laboratorium opgezet om kunstmatige intelligentie verder te ontwikkelen. Alles om content relevanter voor je te maken, gebruikers langer op het netwerk te houden en dus interessanter te worden voor adverteerders. Een van de eerste tastbare resultaten van dit lab is eerder dit jaar gelanceerd: Facebook Moments. Deze app scant foto’s van vrienden op je telefoon en maakt het mogelijk deze direct en automatisch te delen met hen. Ook de automatische check op Facebook-advertenties of ze wel aan de standaarden voldoen, komt voort uit de afdeling Artificial Intelligence. De komende jaren kunnen we dan ook zeker nog veel meer op dit gebied verwachten. Of de privacy-waakhonden het allemaal prettig gaan vinden, valt nog te bezien. Zeker is wel dat je timeline er een stuk relevanter van wordt.
In 2014 nam Facebook Oculus over, het bedrijf achter de virtual reality-bril Oculus Rift. Daarmee zegt het bedrijf veel vertrouwen te hebben in deze technologie. En dat is best bijzonder, aangezien de concrete toepassing voor het grote publiek nog niet echt is doorgebroken. Is het niet vanwege de hoge prijs – een Oculus Rift kost al gauw een paar duizend euro – dan wel vanwege de weinige, echte gebruikstoepassingen die er momenteel zijn, buiten gaming. Toch verwacht Facebook dat virtual reality het volgende grote computerplatform wordt. Zuckerberg: “Veertig procent van de tijd die mensen doorbrengen op smartphones, desktops of andere platformen, gaat op aan communicatie en media. Ik vermoed dat dit ook het geval gaat zijn als de Oculus wat verder is ontwikkeld. Dat is wat we weten. En daar werken we dus ook op door.”
Facebook heeft al een virtual reality-roadmap bepaald voor de komende vijf tot tien jaar. Hierin staat heel duidelijk welke problemen het wil oplossen en hoe. We weten niet veel, zeker is wel dat het draait om het creëren van sociale ervaringen in een virtuele realiteit. Zuckerberg vertelt in het interview dat hij ook veel ziet in de mogelijkheden van augmented reality, vergelijkbaar met de door Microsoft aangekondigde Hololens. Zuckerberg denkt dat – mits een soort virtuele bril in te passen is in de fysieke wereld – het zomaar eens het laatste elektronische apparaat gaat zijn dat mensen moeten aanschaffen. En natuurlijk hoopt hij daarbij dat Facebook het bedrijf is dat dat apparaat gaat verkopen.
Facebook realiseert zich terdege dat als je iedereen in de wereld met elkaar wilt verbinden, het maken van de grootste webservice niet genoeg is. Je moet ook helpen het internet te laten groeien. Daarom is het bedrijf bezig de laatste tien procent van de wereld die geen toegang tot internet heeft op zijn mobiele telefoon, dat wel te bieden. In maart 2014 opende Facebook het Connectivity Lab, waaruit al snel een mogelijke oplossing kwam: de drone. En dus legde Facebook twintig miljoen dollar neer voor Ascenta, een start-up uit het Verenigd Koninkrijk die eerder het wereldrecord brak voor langst in de lucht blijvende drone – twee weken. Veertien weken na de overname was er al een prototype: Aquila. Deze drone zou boven de wolken en de luchtvaart moeten hangen en zo internet bieden op plekken waar het eerder niet mogelijk was. Eind dit jaar vinden de eerste tests plaats. Bij succes volgen er waarschijnlijk samenwerkingen met telecombedrijven.
Mooi om te zien is hoe de innovatiedrang en durf van Zuckerberg heeft bijgedragen aan de enorme groei van het gezichtenboek. En hoe er nu allerlei producten buiten de newsfeed lijken te gaan komen. Het is een kwestie van kiezen voor een beperkt aantal innovaties en daar meteen vol voor gaan. Dat kan een overname betekenen van luttele miljoenen. Maar ook het aannemen van de beste mensen op hun gebied. Interessant is dat Zuckerberg ook direct na een gemaakte keuze zijn nieuwe afdeling verplaatst naar een plek zo dicht mogelijk bij die van hem om snel en direct te kunnen schakelen en zo veel mogelijk invloed uit te oefenen op de strategie. Daar zouden meer bedrijven best een voorbeeld aan kunnen nemen.
Conclusie: hoe de toekomst van Facebook er ook uit komt te zien, zeker is dat het niet enkel meer je timeline is waar je het ‘hobbyproject’ van Mark terug gaat zien.
Meer weten over de mogelijkheden van Facebook voor jouw organisatie? Neem dan eens contact op met Contentbureau. We denken graag met je mee, maken content of beheren je account. Vinden we leuk.
Headerafbeelding: Flickr/Thomas Angermann