Google AdWords: 5 veelgemaakte fouten (en hoe ze op te lossen)

Als je op deze pagina beland bent, wil je waarschijnlijk iets met SEA en Google AdWords. Dat je nu hier bent, heeft echter weinig met SEA te maken. Voor deze blogpost hebben we niet geadverteerd – lees: geld betaald om hem te laten scoren in Google AdWords. Als jij aan de slag wilt met Google AdWords, dan juichen we dat uiteraard wel meer dan toe. En we helpen je graag op weg door vijf veelgemaakte beginnersfouten voor je op te lossen. Ready?

Fout 1: je gebruikt continu brede keywords

Door te adverteren in Google’s zoeknetwerk wordt je advertentie getoond aan mensen die zoeken op de woorden waarop je gevonden wilt worden, en waar je dus ook voor betaalt. Het is daarbij belangrijk om te weten dat er vier manieren zijn om je zoektermen te tonen in de zoekmachines: broad, broad match modifier, phrase en exact. Voor het gemak focussen we nu even op de twee voornaamste: broad en exact.

Met broad target je alle zoektermen die volgens Google iets te maken hebben met dat zoekwoord. Anders gezegd: heel wat bereik, maar ook veel ballast.
Met exact target je de zoektermen die exact overeenkomen met jouw zoektermen. Het instellen daarvan is iets moeilijker, maar de voordelen zijn legio. Denk aan een lagere Cost Per Click (CPC), meer controle over wanneer je advertenties precies te zien zijn en een nauwkeurigere opvolging van je budget en CPC.

Oplossing: begin met broad, bekijk na ongeveer een drietal weken het zoektermenrapport om te weten welke zoektermen gebruikt worden en selecteer de relevante zoektermen met veel impressies of clicks. Stel ten slotte die zoektermen in als exact match.

Fout 2: je hebt geen speciale landingspagina voor je advertentie

Het is niet onlogisch om te werken met de middelen die je voorhanden hebt, en dus ook om een van je bestaande pagina’s te gebruiken om de zoeker op te laten landen. Maar die pagina’s zijn vaak niet aangepast aan je advertentie. We zien nog regelmatig dat advertenties leiden naar de homepage. Niet ideaal, want deze vertelt algemene informatie over je bedrijf; in advertenties wil je in veel gevallen juist zo concreet mogelijk zijn.

Oplossing: maak steeds aparte landingspagina’s voor elke advertentie, met concrete en duidelijke informatie, én duidelijk afgestemd op het doel dat je voor ogen hebt.

Fout 3: je zorgt niet voor een consequent geheel

We komen af en toe tegen dat de tone of voice van de ene bedrijfsuiting niet strookt met de overige communicatie-uitingen. Oftewel: de stijl van de advertentie is heel anders dan die op de landingspagina.

Oplossing: vrij eenvoudig. Breng de tone of voice en stijl van alle communicatie in overeenstemming. Én zorg ervoor dat de beloftes die je in de advertentie maakt, terugkomen op de landingspagina. Google is niet van gisteren: als je gebruikte keywords niet voorkomen op de landingspagina verlies je Ad Rank. Kortom: hoe relevanter je pagina, hoe meer kans je hebt op een plaats in de top drie. Die dan vaak nog wat goedkoper is ook.

Fout 4: je gebruikt te veel advertentiegroepen per campagne

Google AdWords verdeelt je ingestelde campagnebudget niet evenredig. Niet elke advertentiegroep krijgt standaard evenveel dagelijks budget. Google geeft de advertentiegroepen met de best scorende ads en de meest gebruikte zoekwoorden het meeste budget. Het kan in theorie zelfs zo zijn dat Google al jouw budget aan één advertentiegroep geeft.

Oplossing: verdeel meerdere advertentiegroepen over meerdere campagnes. Zo ben je zeker dat al je advertenties een eerlijk deel van het budget krijgen. Bovendien zijn meerdere campagnes ook goed om per productgroep nauwkeuriger te targeten.

Fout 5: je overschat Display Advertising

Het Google Display Netwerk toont je banners op meerdere sites. Deze zijn er al sinds mensenheugenis en nog steeds relevant. Maar maak je geen illusies over de impact ervan. Wil je direct leads? Dan is het minder geschikt en kies je beter voor search-advertenties. Display-advertenties tonen je banners op websites waar mensen niet meteen op zoek zijn naar een commerciële boodschap. Opduiken daar waar je gezocht wordt, is logischerwijs effectiever dan opduiken op plaatsen waar mensen niet op zoek zijn naar je diensten.

Natuurlijk kan je zelf kiezen waar je banners verschijnen, maar vooral als je net begint met Google AdWords is dat nog niet zo eenvoudig. Het Google Display Network biedt wel weer veel mogelijkheden op het vlak van retargeting, maar dat is voer voor een andere blog.

Oplossing: het Google Display Network is handig om gezien te worden, en het draait hierbij meer om awareness. Gebruik het enkel in combinatie met, en niet als enige kanaal in je online marketingstrategie.

Zit je nog met vragen? Niet onlogisch, want de wondere wereld van Google AdWords is niet altijd even makkelijk. Aarzel dus dan niet om contact met ons op te nemen!

Deel dit artikel

Neem contact met ons op