15 september 2017 / Blogs
In een recent blog van Edward las je al zeven interessante tips om een blog op te zetten. Maar voor velen is daarnaast het type blog vaak een struikelblok, want na een tijdje is de inspiratie op. ‘Waarover schrijf ik nu het best, hoe blijf ik het creatief aanpakken en hoe blijf ik relevant?’ zijn dan ook vaak aangehaalde punten als we het met klanten over bloggen hebben. De opties zijn nochtans legio, en ik som er in dit blog graag elf op. Ze werken voor ons en voor onze klanten, dus waarom ook niet voor jou en je bedrijf?
Een how-to-blog is een blogpost die in verschillende stappen een bepaald onderwerp of probleem haarfijn uitlegt. Het doel? Je lezer helpen met een bepaald probleem. Screenshots of filmpjes zijn in dit soort blogs dus absoluut geen overbodige luxe.
Ben je naar een event geweest of heb je er zelf een georganiseerd? Laat het via een blog weten aan je klanten. Zo’n evenement levert een schat aan informatie op – het is natuurlijk zonde als je die informatie alleen voor jezelf zou houden.
Dat iedereen online liever de info ziet en hoort dan dat ze het lezen, is natuurlijk een open deur. Je kan perfect een vlog opnemen om die in een blog te implementeren met daaronder de essentie kort opgesomd. En ook een teaser van je vlog scoort op Facebook.
Ben je erin geslaagd om voor een klant een mooie uitdaging te realiseren? Laat het weten en schreeuw het van de daken. Leg gedetailleerd de oorspronkelijke situatie uit, hoe je het probleem aanpakte en wat het uiteindelijke resultaat was (en hoe tevreden de klant daarmee is). Natuurlijk kan dat ook in het case-gedeelte van je website, maar niet elk bedrijf heeft zo’n sectie.
Dit is vooral een topper op het einde van het jaar of in kalmere periodes. In een nieuwe blogpost haal je nog eens de meest gelezen of interessantste blogs van het afgelopen jaar aan.
Met een blogartikel wil je natuurlijk relevant zijn. En hoe kan dat beter dan door in te spelen op het nieuws of evenementen. Het grootste obstakel bij dit type posts? Snelheid. Je kan nog zo’n goed artikel schrijven; als het niet meer relevant is, zijn het vijgen na Pasen. Het heeft bijvoorbeeld geen nut om twee maanden na een groot datalek nog een blog te brengen over hoe dit vermeden had kunnen worden.
Dit is een voorbeeld van een persoonlijk blog waarin je een opsomming maakt van je favoriete tools die ook een meerwaarde kunnen zijn voor jouw doelpubliek. Som ze op, laat weten hoe handig ze zijn en hoe ze jouw werkleven vergemakkelijken.
Weet je even niet waarover je kan bloggen? Laat een van de medewerkers eens aan het woord. Qua employer branding is dat ook een prima thema. Zo kan het voor potentiële medewerkers relevant zijn om ‘Mijn eerste maand als content creator bij Contentbureau’ te lezen.
Je krijgt waarschijnlijk ontzettend veel vragen van klanten, zowel telefonisch, face to face als via social media. Het is een goed idee om de meest gestelde vragen te bundelen in een blog. Want als de vraag vaak binnenkomt, zitten andere klanten waarschijnlijk óók met die vraag. Is het een vraag met een complex antwoord? Wijd er dan een volledig artikel aan. Dat bespaart je in de toekomst misschien ook weer wat werk omdat je de oplossing al eens hebt neergepend.
Het is altijd leuk om een visionair blog te schrijven over de ontwikkelingen die jij in jouw sector verwacht – vooral in het begin van het jaar. Op die manier toon je aan dat je de sector kent en begrijpt, en alle trends op de voet volgt.
De blogpost die je nu aan het lezen bent is het perfecte voorbeeld van een lijstje. Het grote voordeel? Je schotelt de lezer hapklare informatie voor. Op zich maakt het niet uit hoeveel puntjes je aanhaalt, door de onderwerpen duidelijk aan te geven als tussenkopjes, selecteert de lezer makkelijk zelf of een topic al dan niet interessant is voor hem.
Zie je het toch nog niet zitten om regelmatig aan het bloggen te slaan? Bij Contentbureau weten we er gelukkig wel raad mee. Samen met jou bepalen we de mogelijke soorten posts en de bijhorende contentkalender. Zo nemen we je heel wat werk uit handen.
Headerafbeelding met dank aan Pixabay