12 mei 2016 / Advertorials
Metro en Lidl. Het AD en ING. Nu.nl en Windows. Ze deden het allemaal met elkaar: een advertentie vermommen als journalistiek artikel. Branded content – of betaalde journalistiek – is niets nieuws. In plaats van hun boodschap onder de aandacht te brengen door middel van een advertentie of reclame, geven bedrijven bijvoorbeeld de voorkeur aan een advertorial – een advertentie ‘vermomd’ als redactioneel stuk. Het doel: reclame die daadwerkelijk gelezen wordt door de doelgroep. Klinkt geweldig toch?
Het schrijven van advertorials is een vak apart. Want hoe vind je nu de juiste balans tussen het objectieve, informerende of amuserende karakter van een editorial, gecombineerd met de juiste formulering van je commerciële boodschap? Contentbureau weet raad met deze vorm van branded content en geeft je drie tips. Als toetje: een belangrijke bonustip!
Een advertorial in een krant of magazine is niet gratis. Als je eenmaal ruimte hebt ingekocht als bedrijf, zijn veel partijen daarom snel geneigd zo veel mogelijk informatie in het toegewezen aantal tekens te stoppen. Informatie waaruit ook nog eens blijkt hoe geweldig, interessant, innovatief en speciaal jouw product of bedrijf is. Fout! Als je lezer in één oogopslag ziet dat jouw advertorial barst van de slogans en marketingtermen, prikt de kritische lezer daar zo doorheen – en dat is pas écht zonde van het geld! Je advertorial moet een lekker lopend verhaal zijn, met interessante informatie voor je lezer. Denk aan de visie van een taxibedrijf op de komst van zelfrijdende auto’s, of tips van een zonnepanelenleverancier om het beste uit je panelen te halen. Zie een advertorial als een conversatie met je doelgroep, je brengt je boodschap over, maar wel in een aantrekkelijk jasje.
Echte quotes welteverstaan, op basis van uitspraken van echte mensen. Want geloof het of niet, lezers herkennen verzonnen quotes. Ze zijn vaak té: te gemaakt, te obligaat, te veel gericht op het in de hemel in prijzen van je eigen bedrijf of product. Echte quotes zijn niet perfect, en ze vertellen waarschijnlijk ook niet precies wat jij kwijt wilt. Wat ze wel doen, is de objectiviteit van je advertorial verhogen en – met een beetje geluk – een positief beeld scheppen van je bedrijf of product.
Dus vergeet je vaste promotiepraatje, en pleeg eens een belletje. Wie is er interessant om aan het woord te laten? Dat hoeft niet altijd iemand binnen je bedrijf te zijn! Een frisse blik van een partner, een eindgebruiker of een expert binnen je vakgebied kan wonderen doen voor je verhaal. Zij vertellen bijvoorbeeld hoe het is om samen te werken met jouw bedrijf, hoe je product een probleem heeft opgelost, of waarom de visie van jouw bedrijf zo belangrijk is binnen je vakgebied. Overigens maakt een neutraal of zelfs kritisch geluid je quote geloofwaardiger. Voeg bijvoorbeeld eens een verbeterpunt toe of een probleem waar je tegenaan liep, maar wat uiteindelijk opgelost is.
Heb je eenmaal een interessante quote te pakken? Bedenk dan ook even hoe je die opschrijft. Lijdende vormen en tangconstructies kun je vermijden, zo praat je immers zelf ook niet tegen mensen. Kies voor eenvoudige varianten van woorden en lees zinnen hardop om te checken of je ze zelf ook zo uit zou spreken.
Je kunt nog zo’n mooi verhaal om je advertorial heen schrijven, uiteindelijk wil je dat lezers iets gaan doen. Je advertorial sluit je daarom af met een call-to-action. Welke? Dat hangt helemaal af van wat je wilt bereiken. Gaat je advertorial over een nieuw product en wil je de verkoop stimuleren, roep lezers dan op je winkel of webshop te bezoeken. Of bied lezers een extra korting of gratis upgrade bij aanschaf van een product. Wil je in contact komen met potentiele klanten? Geef aan dat ze je kunnen bellen of e-mailen, en maak het ze makkelijk door contactgegevens op te nemen aan het eind van je advertorial. Verder voldoet een krachtige call-to-action aan (minstens één van) de volgende kenmerken:
Ook Google heeft een mening over online advertorials. Doel van de zoekmachine is namelijk gebruikers optimale toegang bieden tot relevante, waardevolle en betrouwbare informatie. Als websites of bloggers echter betaald krijgen om een tekst te plaatsen, kan Google niet garanderen dat de schrijver achter die content staat en dat deze relevant is voor de gebruiker. Zowel de PageRank van Google als gebruikers moeten daarom weten dat er betaald is voor een linkje, aldus Google. Hoe je dat voor elkaar krijgt? Dat legt Google’s Matt Cutts haarfijn uit in dit filmpje.
Hulp nodig bij het schrijven van een knaller van een advertorial? Wij helpen je met liefde! Stuur ons een mail via info@contentbureau.nl of bel 030 – 20 80 059 voor meer informatie.