22 december 2014 / Blogs
Wie schrijft die beklijft. Vandaar dat bloggen zo’n vlucht heeft genomen de laatste jaren. En er is nog een belangrijke reden: Google beloont blogs in de zoekresultaten. Het is namelijk unieke content. En als contentcreator kan ik hier aan toevoegen dat een mooi blog schrijven enorm veel voldoening geeft. Daarom: drie tips voor een goed blog.
Wil je de lezer de tekst intrekken, verzin dan een opvallende, prikkelende kop. Dit kan zijn met een woordspeling, een vraag, metafoor of prikkelende stelling. Het kunnen ook ‘3 tips’ zijn of ‘4 stappen’. Vergeet niet om in de kop te noemen wat het onderwerp is van je blog. Dat is beter voor je vindbaarheid – en de doorklikmotivatie op social media. Vaak is de titel het begin van een blog, maar het kan ook zijn dat je tijdens het schrijven pas een geniale inval krijgt. Vergeet daarnaast niet om tussenkopjes te maken, voor de leesbaarheid en voor de vindbaarheid in zoekmachines.
Je kunt alleen schrijven over dingen die dicht bij je liggen; persoonlijk en professioneel. Het gevaar is dan wel dat je voor jezelf schrijft, terwijl je wilt dat je blog gelezen wordt door anderen. Bepaal daarom je doelgroep en houd die in gedachten tijdens het schrijven. Dit hangt natuurlijk ook af van de website waarop je publiceert. Beperk daarnaast je onderwerp en schrijf ergens naartoe. Een veelgebruikte vorm is de trechtervorm. Tuinieren is een te breed onderwerp. Maar je kunt in het begin wel uitleggen waarom tuinieren zo’n bijzondere hobby is, om vervolgens uit te komen bij welke clematis bloeit in de herfst. En dan zou de kop kunnen zijn: ‘Tuinieren: de clematis boeit het niet welk klimaat het is’.
Je begint je blog met een prikkelende stelling, woordspeling, vraag of metafoor om de aandacht te trekken. Kom hier in de laatste alinea op terug, om de cirkel rond te maken. In het geval van tuinieren kan dat zijn: ‘Omdat het nooit te laat is, voor een clematis’. Je voorkomt ermee dat de lezer het gevoel krijgt dat je blog abrupt stopt. Als afsluiting kun je ook oproepen om reacties te geven of de inhoud van het blog aan te vullen.
Hulp nodig bij een blog schrijven? Wij helpen graag. Neem contact met ons op.