29 mei 2017 / Newsjacking
Newsjacking op social media (met je merk inhaken op het nieuws) is al zo oud als social media zelf. Dan heeft iedereen inmiddels het kunstje wel onder knie, toch? Dat zóu je denken inderdaad. Hoewel er veel heel sterke inhakers gemaakt worden, slaat ook een deel nog de plank mis. Het kan dus geen kwaad om als bedrijf weer eens stil te staan bij de manier waarop je omgaat met newsjacking. Hier een aantal do’s en don’ts.
Maar eerst even naar de basis: waarom zou je eigenlijk willen inhaken op het nieuws? Simpel, het is het gesprek van de dag en daar wil je met jouw merk natuurlijk onderdeel van zijn. Zo bereik je immers een breed publiek. In de gezondheidszorg is newsjacking al een succesvolle manier gebleken om aandacht te creëren voor een bepaalde ziekte of aandoening. Voor de National Colon Cancer Awareness Month bijvoorbeeld zond het Canadese Hamilton Health Sciences live op Facebook een darmonderzoek uit. Het resultaat: 50.000 impressies. De betreffende arts was tevreden: hij had hiermee een grote groep mensen bewust kunnen maken van het belang van zo’n onderzoek voor het opsporen van darmkanker. En dat allemaal dankzij dat haakje. Want zoals ik ooit eens las: ‘It is easier to ride a wave than to create one’.
Goede inhakers vormen de Hero-content uit het 3H-model, waaraan je nét even wat meer tijd en moeite besteedt dan aan de dagelijkse content. Houd de volgende tips daarbij in je achterhoofd als je echt effectief wil zijn.
Het klinkt logisch: houd het nieuws in de gaten. Maar dat gaat wel wat verder dan de kranten doorspitten, door je Twitter-tijdlijn scrollen en influencers volgen op Instagram. Voor een goede inhaker zit je boven op het nieuws. Online monitoringtools – denk aan Google Trends – helpen je tijdig inzicht te krijgen in wat er speelt. En dat brengt me meteen bij de tweede tip.
Niets is zo suf als achter de meute aanlopen. Als je de vorige tip hebt opgevolgd, ben jij in ieder geval de eerste die het nieuws opmerkt. Maar dan moet je er wel meteen iets mee doen. Heb je eerst nog toestemming nodig van je CEO die zich de hele dag van meeting naar meeting begeeft? Vergeet het dan maar. Maak daarom een draaiboek waarin je nauwkeurig vastlegt welke stappen je moet doorlopen als je wilt inhaken. Overigens geldt dit vooral voor nieuws dat je niet had kunnen zien aankomen. Voor inhakers op Pasen, Vaderdag en Sinterklaas heb je natuurlijk je post elk jaar al van tevoren klaar liggen. Net als voor te verwachten gebeurtenissen als een hittegolf of destijds de abdicatie van koningin Beatrix, en misschien zelfs voor een Elfstedentocht. Je weet maar nooit.
Meevaren op die golf lijkt aantrekkelijk, maar bedenk je eerst en vooral of deze dag of gebeurtenis bij jouw merk past. Is de link te ver gezocht of heb je eigenlijk niets toe te voegen? Sla deze gelegenheid om in te haken dan over. Hoewel totale irrelevantie soms ook wel weer goed voor je naamsbekendheid kan zijn… Ook uit den boze: de concurrentie zwart maken, te commercieel zijn en grappen maken over gevoelige onderwerpen zoals (natuur)rampen en ziektes.
Een foutje is zo gemaakt in je snelheid om als eerste te zijn. Je vergist je in de datum, je typt een t waar het een d moest zijn of je vormgever is een dagje vrij waardoor je besluit zelf in Paint aan de slag te gaan. Laat je post áltijd checken door een deskundige: op facts, spelling en vormgeving. En vergeet ook de boodschap zelf niet door iemand anders te laten beoordelen. Wat voor jou acceptabel is, kan voor een ander net over het randje zijn. Voorkom dat je wie dan ook voor het hoofd stoot met je inhaker.
Als je écht groots wil uitpakken, zet je zowel paid, earned als owned media in voor je inhaker. Schrijf bijvoorbeeld een blogpost over het onderwerp. Dat levert je meteen een hoop traffic naar je website op, want reken maar dat die zoekterm vaak ingetypt wordt. Daarnaast kun je bijvoorbeeld banners maken en die via het Google Display Netwerk verspreiden. Of ga helemaal offline en bedenk een toffe guerrilla-actie, zoals een Britse supermarkt dat deed bij de geboorte van de Royal Baby.
En wat als je nu echt niet weet op welke dag je moet inhaken? Dan verzin je er zelf gewoon één! Kijk maar naar Greenchoice. Daar bedachten ze Warmetruiendag en zie hoe succesvol dat idee werd. Liever wat hulp bij je inhaker? Dan weet je ons te vinden. Haak ons aan via Facebook of LinkedIn bijvoorbeeld, of ‘gewoon’ via de telefoon.
Headerafbeelding: Pixabay