26 februari 2019 / Jaarverslagen
Het is februari en de meeste organisaties zitten waarschijnlijk nog midden in de jaarlijks terugkerende voorjaarsuitdaging: het jaarverslag. Het is vaak een tijdrovende (haast)klus voor de communicatieafdeling. Je moet het bedrijf in om informatie los te krijgen van de belangrijkste afdelingen. Je hebt een creatief idee nodig voor de vormgeving en eventueel een thema. En last but not least: je hebt goedgekeurde jaarcijfers nodig. Kortom: de opluchting is groot wanneer de deadline is gehaald en het verslag klaarligt voor een aandeelhouders- of algemene ledenvergadering.
De meeste organisaties maken veel werk van hun jaarverslag. Zij produceren een kleurig boek met veel beeld en leveren zo naast een financiële ook een organisatorische terugblik op het verslagjaar. Dat is meer dan wat wettelijk verplicht is. In het algemeen hoef je als bedrijf of organisatie niet veel meer te doen dan een correct en duidelijk financieel overzicht te bieden en daar een beknopte toelichting op te geven. Waarom pakken bedrijven dan toch zo uit?
Daar zijn verschillende redenen voor:
Een jaarverslag is inderdaad een extern communicatiemiddel en moet er daarom goed uitzien. Maar dat is nog geen reden om er meteen een dik boekwerk van te maken waarin ieder detail terug te vinden is. Want wat gebeurt er vaak? Ze verdwijnen regelmatig in een stoffig archief of eindigen ongelezen op het tafeltje bij de receptie of op de stapel met andere ongelezen verslagen.
En dat is zonde! Daarom: houd het simpel. Een jaarverslag is nodig, niet alleen vanwege de wettelijke verplichting maar ook als belangrijk contactmoment met stakeholders. Maar hoe maak je je verslag kort en interessant en houd je ook nog budget over voor andere producties? Drie tips:
Houd het eenvoudig en begin op tijd. Dan kun je zonder te veel stress een prima resultaat bereiken.
Hulp nodig bij een jaarverslag of andere tekstproductie? Wij staan klaar: info@contentbureau.nl of 030 – 20 80 059.
Headerafbeelding: Pixabay