Kinderboeken en blogs: 6 overeenkomsten

Het is Kinderboekenweek. Per jaar verschijnen er ruim tweeduizend kinderboeken in Nederland. Geen idee hoeveel mensen thuis een manuscript of idee hebben liggen, maar het zullen er veel zijn. Is voor kinderboekenschrijvers de publicatie van hun geesteskind een droom, hoe anders is dat bij werknemers als ze een blog moeten aanleveren voor de bedrijfswebsite. En dat is opvallend, want er zijn veel overeenkomsten tussen deze twee schrijfprocessen. Doe er je voordeel mee.

1. Doelgroep
Het maakt nogal uit of je voor een kind van zes of van tien schrijft. Nu speelt leeftijd niet direct een rol bij blogs, maar een doelgroep kan per medium verschillen. Schrijf je voor een vakgenoot, een (potentiële) klant, of een algemeen publiek? Dat is allesbepalend voor de inhoud, insteek, tone-of-voice en het woordgebruik. Het inlevingsvermogen in de doelgroep blijft essentieel. Voor sommige doelgroepen is het misplaatst om jip-en-janneketaal te gebruiken, of populaire woorden als ‘vet’ of ‘cool’. Tenzij je het inzet als een stijlbreuk die een glimlach op de mond van je lezer tovert. Van belang is in ieder geval om van tevoren in te schatten hoe je woorden overkomen.

2. Ideeën
De wens om origineel te zijn is mooi. Het wachten op een origineel idee kan echter blokkeren. Een blog kan ook bijzonder zijn door de opbouw, de stijl, het taalgebruik en de centrale stelling of metafoor. Net zoals het lezen van andere kinderboeken een schrijver op ideeën kan brengen, zo kan een blogschrijver geïnspireerd raken door blogs van anderen.

Sommige mensen krijgen briljante ideeën voor een verhaal als ze ontspannen; wandelen, douchen, tv-kijken, op de wc zitten. Dat kan. Maar inspiratie komt vaak ook door gewoon te beginnen met schrijven. Het maakt niet uit of je start met je conclusie, als je maar begint. Je rolt van het een in het ander, en opeens ontstaat er iets moois.

3. Thema
Een boek met twee of meer thema’s schiet alle kanten op. Dat geldt ook voor blogs. Kies een centraal thema, en blijf je daar op richten tijdens het schrijven. Bijvoorbeeld: hr-afdelingen maken te weinig gebruik van technologische innovaties. Noteer hem desnoods bovenaan de pagina en check af en toe of je nog op de juiste route zit.

4. Plaatjes
Kinderboeken met plaatjes zijn populair, voor alle leeftijden. Kijk naar ‘Het leven van een loser’ of ‘Tom Groot’. Sterker nog, ook volwassenen zijn gek op plaatjes. Kun je je blog verrijken met een mooie infographic of foto? Doen!

5. Opbouw
Er is geen verhaal dat zonder logische opbouw kan. Zet alle informatie die bij elkaar hoort in één alinea. Naast een opbouw die te volgen is, is vooral de spanningsboog belangrijk. Sleep je lezer mee. Dat begint al bij een opvallende kop, een dwarse stellingname of een prikkelende metafoor. Zet alles in om je lezer het einde van je verhaal/blog te laten halen. Met humor, vaart en interessante informatie. En laat ruimte voor discussie en zelf nadenken.

6. Boodschap
Begin vorige eeuw moest er altijd een boodschap in een kinderboek staan. Dat is niet meer zo. Integendeel, het komt nogal drammerig over en kinderen zien heus wel wanneer een karakter in een boek iets doet wat niet mag. Voor blogs geldt dat de salesboodschap er niet te dik bovenop mag liggen. Liever geen verkooppraatje. Bied de lezer een interessante visie en hij ziet heus wel van welk bedrijf je bent.

Wil je blogs schrijven die lezen als een spannend jongensboek? Spar eens met ons. Je weet ons te vinden via 030-20 80 059 en info@contentbureau.nl.

Headerafbeelding: Pixabay

Deel dit artikel

Neem contact met ons op