Meepraten over de Tour de France? Gebruik deze 6 prachtige wielertermen

Soms rijd je geen deuk in een pakje boter of ga je vierkant door de bocht. Een ander keer hang je met je tong op het stuur en fiets je het snot voor ogen. Tegen een loeisteile berg op kan het zomaar zijn dat je achterstevoren op je fiets om je moeder zit te roepen. Of dat je hersenen als gebraden kroketten uit je oren komen. Het zijn slechts enkele van de ‘velomenale’ uitdrukkingen die zo typisch zijn voor de wielersport. Uitdrukkingen die voor NOS Studio Sport-commentatoren als Maarten Ducrot heel logisch zijn, maar niet voor zogenaamde tweewieldebielen. En dat is zonde – de wielertaal is namelijk heerlijk.

Dus: heb jij een cyclische kennisachterstand, maar houd je wel van taal? Leer dan deze zes prachtige wielertermen uit je hoofd. En noem ze er de komende drie weken nonchalant in de koffiegesprekken over de Tour. Het zal lijken alsof je precies weet waar het tot in de Franse Alpen over gaat.

1. Chasse Patate

Nee, dit is geen zak friet uitgesproken door een iemand met een logopedische achterstand, maar een bijna romantisch klinkende term voor een zinloze ontsnappingspoging vanuit het peloton naar de kopgroep. Een renner die ‘in de chasse patate’ zit, blijft halverwege hangen en weet dat zijn demarrage zal falen. Roemloos.

2. Er een snok aan geven

Daar houd ik dus van: renners die regelmatig een tandje bijzetten. Zie je een fietser op kop met een mijnwerkersblik het tempo flink opvoeren? Zeg dan tegen de persoon naast je ‘dat die verdomde Gesink er hier een flinke snok aan geeft’. Je zult beloond worden met een welgemeende knik van herkenning – mits je medekijker een wielerkenner is uiteraard. Anders sla je slechts een pleefiguur.

3. Harken

Harken ook een fietsterm? Jazeker. En voor mij als amateurwielrenner een veelgebruikte ook nog. Want als je, zoals ik, houdt van steile klimmen, maar daar eigenlijk niet het talent of de benen voor hebt, ga je al snel door het leven als een echte harker op de fiets. Oftewel: je stijl op het zadel is nog het best te omschrijven alsof je steeds links en rechts naar dubbeltjes op de weg zoekt. Schuddend en aan je stuur trekkend puf je naar boven, ondertussen meer energie verspillend dan een loeiende cv-ketel bij dertig graden.

4.Waaier

Een typisch Nederlands fenomeen dat te maken heeft met wind. Veel wind. Renners gaan schuin over de weg rijden om in het wiel van de renner ervoor beschutting te zoeken. Zo ontstaan langgerekte linten aan fietsers. Houd je het wiel niet, dan rijd je op de kant en haak je sneller af dan Sjaak zelf. En ik verzeker je: dan kom je er niet meer bij hoor; weg klassement en zelfvertrouwen.

5. Pieren (ook wel: eraf pieren)

Misschien wel het favoriete woord van NOS-commentator Ducrot. Pieren kun je namelijk vrijwel overal voor gebruiken bij het wielrennen. ‘Wout Poels piert flink aan kop op de flanken van de Galibier’ of ‘wordt Mollema er daar nou zomaar afgepierd?’ zijn uitdrukkingen waar je fietsfans niet van laat schrikken. In de Tour is het drie weken lang elke dag Pierendag.

6. Linkeballen

Wielrennen is een en al tactiek. Met andere woorden: het is vaak niet diegene die het hardst fietst die wint. Er zijn vreemde slimmigheden, bizarre strategieën, onverwachte samenwerkingen, leugens en bedrog. Dat komt vooral door de wind. Renners willen geen kopwerk doen, dat kost energie die veel beter in te zetten is. Daarom zijn er knechten die kopmannen uit de wind houden tot het moment daar is om te sprinten, klimmen of ontsnappen. Een echte linkeballer daagt zijn mederenners uit. Hij doet geen kopwerk en plakt in de rug van een ander. Hij daagt uit en zuigt. Het doel: alleen werken als het er voor hemzelf echt toe doet. Volgens oud-prof Henny Kuiper eet je eerst het bordje van de ander leeg, voordat je aan je eigen bordje begint. En dat zegt het eigenlijk perfect. Eet smakelijk, stelletje linkeballers.

Tuurlijk, dit overzicht is niet volledig. Als echte wieler- en taalfan zijn er natuurlijk nog veel meer. Moeten er andere termen in dit rijtje? Laat het ons dan weten via info@contentbureau.nlTwitter of Facebook. Bon Voyage!

PS Fan van Maarten Ducrot? Check dan zeker dit overzicht met legendarische quotes van de NOS-commentator.

Deel dit artikel

Neem contact met ons op