14 oktober 2016 / Websites
Tenzij je onder een steen hebt geleefd, weet je dat de mobiele markt explodeert (en dan heb ik het niet over de heetgebakerde Samsung Galaxy Note 7). Vijftig procent van alle websitebezoeken gebeurt momenteel via smartphones. Zoveel schermen, zoveel wensen. Is jouw website daar al op ingesteld? Websites die op een smartphone of tablet niet lekker werken, krijgen namelijk een lagere positie in de Google-zoekresultaten op mobiele devices. Met andere woorden: de doelgroep ziet jou niet en jij ziet niets van de doelgroep.
Hoe maak je jouw website mobielvriendelijk? Je kunt een template aanschaffen, je in CSS verdiepen of verschillende versies van je website ontwerpen. Als een meta viewport-tag en CSS-mediaquery’s je niet direct iets zeggen, kun je een expert inschakelen. Of je begint met de quick wins. Hierbij enkele punten waar je sowieso op moet letten, wil je volgens de Google-criteria mobielvriendelijk zijn:
Pagina’s met Flash-animaties, -navigatie of -inhoud worden niet weergegeven. Flash geeft hackers namelijk te vaak easy access tot jouw gegevens, dus de meeste mobiele browsers zijn er geen fan van. Kies daarom voor HTML en CSS. WordPress heeft trouwens slimme templates waar ook de onervaren webdesigner mee aan de slag kan.
Wat nu als je pagina’s zo breed zijn dat je bezoeker op zijn smartphone horizontaal moet scrollen? Dan surft je gebruiker snel verder naar de concurrent. Regel dus een responsive website: eentje die zich aanpast aan het scherm van je bezoeker. Of dat nu een pc-scherm, tablet, phablet of smartphone is. Daarvoor is dus zo’n metatag voor de viewport nodig.
Er is nogal een verschil tussen de precisie van een muisaanwijzer en een vingertop. Je wilt niet dat je mobiele bezoeker per ongeluk twee links tegelijk aantikt. Omdat niet iedereen slanke pianovingers heeft, geef je tikelementen daarom een maatje meer en plaats je ze wat verder van elkaar.
Inzoomen om iets te kunnen lezen, dat geeft je bezoeker alleen maar gedoe. Heen en weer moeten scrollen bijvoorbeeld. De instellingen in een viewport geven aan een site door hoe de letters zich moeten aanpassen aan een mobiel scherm. Houd het ook leesbaar door te kiezen voor een schreefloos lettertype zoals Arial of Verdana. Check daarover mijn andere blog.
Weten hoe mobielvriendelijk en snel jouw website is? Voer op deze pagina de URL van jouw website in en Google geeft je de harde feiten. Direct op beeld en desgewenst ook via e-mail in een rapport. Moet je site op de schop? Google geeft je hier wat manieren om te beginnen. Of neem vrijblijvend contact met ons op. Wij halen graag de kastanjes voor je uit het vuur.
Headerafbeelding met dank aan Pexels.