1 december 2016 / Copywriting
Als tekstschrijver wil je je tekst alle aandacht geven die hij verdient. Maar vanwege deadlines, in willen haken op het nieuws, of druk van collega’s of klanten, is dat helaas niet altijd mogelijk. In dat geval zijn er gelukkig verschillende trucjes die je kunnen helpen efficiënter te schrijven. Ik noem er hier een paar*.
Met name wanneer je een tekst vertaalt, heb je waarschijnlijk regelmatig twee schermen naast elkaar openstaan. Veel mensen doen dat door beide schermen een voor een te minimaliseren en naar het gewenste formaat en de gewenste plek te slepen. Dat is een mogelijkheid, maar voor je het weet ben je hier zo twintig seconden mee bezig – terwijl het ook in twee seconden kan! Daarvoor open je het betreffende scherm en klik je op je toetsenbord op de Windows-toets en het linkerpijltje. Herhaal dit bij het tweede venster, maar gebruik dan het rechterpijltje. Hopla! Twee schermen, perfect naast elkaar. Wil je helemaal naar het bureaublad? Dan druk je de Windows-toets + D in.
Regelmatig heb ik meerdere programma’s openstaan. Bijvoorbeeld de webbrowser om bronnen te raadplegen, het e-mailprogramma om mijn mail in de gaten te houden, en verschillende Word-bestanden met teksten waar ik op dat moment mee bezig ben. Nu is elk programma uiteraard bereikbaar door in de taakbalk op het betreffende pictogram – en eventueel vervolgens het juiste venster – te klikken, maar dat kost je zo drie seconden. Door Alt en Tab tegelijk in te toetsen, schakel je direct met het vorige scherm. En wil je doorschakelen naar een ander scherm, dan houd je Alt ingedrukt en druk je op Tab tot je bij het gewenste scherm bent. Bam. Binnen één seconde klaar.
Als schrijver of vertaler twijfel je nu eenmaal weleens aan een bepaald woord. Gelukkig is daar het woordenboek. Maar komt het je ook weleens bekend voor dat je dat woord al vaker hebt opgezocht? Om dit op te lossen, maak je een woordenlijst aan. Hierin noteer je hoe een bepaald woord vertaald of geschreven moet worden. Ook kun je daarin bijhouden hoe klanten bepaalde termen noemen. Zo voorkom je dat je onnodig veel tijd kwijt bent aan woorden opzoeken. Eventueel kun je deze woordenlijst ook makkelijk en realtime delen met collega’s door ‘m in OneNote te zetten.
Stel: je gaat een artikel schrijven van duizend woorden. Dan kun je lukraak gaan typen tot je zoveel woorden hebt geschreven, en op basis daarvan gaan schrappen. Óf je denkt van tevoren na over de structuur van je tekst. Zo wist ik van tevoren dat dit blog ongeveer zeshonderd woorden zou worden, en dat er vijf tips in kwamen. Dat betekent dus zo’n honderd woorden per tip, plus honderd voor de intro en de afsluiting. Zo ben je niet onnodig veel tijd kwijt met het schrijven van die ene tip, maar kun je stoppen zodra je ongeveer honderd woorden hebt.
Efficiënt schrijven betekent ook niet te lang blijven hangen bij een bepaalde zin of tekst. De ene keer gaat het schrijven vlotter dan de andere keer. Heb je even een writer’s block en krijg je gewoon niets op papier? Ga dan even wat anders doen. Dat kan van alles zijn: koffie zetten, een rondje lopen, naar het toilet gaan, beginnen aan een heel andere tekst, of lezen – dit blog over een writer’s block, bijvoorbeeld.
Heb jij een strakke deadline voor je tekst? Wij kunnen je helpen. Want we schrijven niet alleen goede, leesbare, begrijpelijke teksten, maar doen dat ook nog efficiënt. Zonder dat dat ten koste gaat van de kwaliteit. Meer weten? Neem gerust contact met ons op!
* Ik maak gebruik van een Windows-laptop – trucs op een Apple-device wijken mogelijk af van de hier beschreven processen. Ook ga ik er voor het gemak van uit dat je typsnelheid optimaal is. Zo niet: overweeg een typcursus 😉
Headerafbeelding met dank aan Pexels/Lukas