18 september 2015 / Copywriting
Het leven van een pas afgestudeerde student gaat niet over rozen. Waar in eerste instantie het gevoel van vreugde overheerst (Vrijheid! Uitslapen! Nooit meer tentamens!), dringt al snel de harde realiteit tot je door: het is tijd om te solliciteren.
Ook ik bevond mij nog niet zo lang geleden in deze situatie. Mijn dagen bestonden uit het speuren naar vacatures, het opleuken van mijn cv en het schrijven van de meest originele, enthousiaste sollicitatiebrieven. Schrijven ja. Want hoewel alle moderne sollicitatieselfies, videopitches en website-cv’s anders doen vermoeden, kun je prima een baan binnenslepen met een ouderwetse, handgetypte sollicitatiebrief. Ondergetekende vormt het bewijs. Daarom, op basis van mijn lessons learned: een cursus sollicitatiebrief schrijven voor starters in een notendop. Met volgende week deel twee: het perfecte cv.
De opbouw van jouw sollicitatiebrief:
Eigenlijk overbodig, tenminste als je je brief per e-mail verstuurt. Deze gegevens kun je tegenwoordig dus prima achterwege laten. Wél belangrijk in een e-mail: voeg je brief niet toe als document, maar plak hem direct in de mail zelf. Als een recruiter honderd brieven binnenkrijgt, wil hij niet honderd bestanden openen. Je cv voeg je trouwens als los document toe. Maak van een Word-bestand wel altijd een pdf, om te voorkomen dat de opmaak van je cv verspringt.
Les nummer één: ‘geachte heer/mevrouw’ is uit den boze. Onpersoonlijk, ongeïnteresseerd en te algemeen. Staat in de vacature niet vermeld aan wie je je brief moet richten? Grijp je kans en gooi er een belletje uit naar het bedrijf. Zo toon je interesse, initiatief en assertiviteit, en blijft je naam (hopelijk) eerder hangen.
Hier draait het allemaal om enthousiasme en originaliteit. De ‘naar aanleiding van uw vacature’-opening kun je achterwege laten. Laat zien dat je je in een bedrijf hebt verdiept. In mijn sollicitatiebrief aan Contentbureau omschreef ik mezelf aan de hand van een reclameslogan. Dat deden de werknemers op de website namelijk ook. Overigens kan een beetje ‘name dropping’ geen kwaad. Ben je via via bij een vacature terechtgekomen? Noem de naam van gemeenschappelijke contacten.
Belangrijk bij het schrijven van vrijwel elke soort tekst: denk vanuit je lezer. Veel mensen hebben de neiging in een sollicitatiebrief te omschrijven waarom ze de baan zo graag willen. Belangrijker is: waarom moet het bedrijf jou graag willen? Het bedrijf heeft een behoefte, jij speelt daarop in en vertelt wat je te bieden hebt. Think outside in!
Mijn meest gemaakte fout in sollicitatiebrieven: bewijzen hoeveel ervaring je wel niet hebt, ook al ben je ‘maar’ een starter. Uitgebreid beschreef ik wat ik bij diverse bijbanen, stages en vrijwilligerswerk wel niet had geleerd. FOUT! Die ervaring leest men wel in je cv. Wat jij wilt, is de recruiter nieuwsgierig maken zodat je wordt uitgenodigd voor een gesprek. Een tipje van de sluier oplichten is dus genoeg. En bedenk: een vacature is een wensenlijst, je voldoet zelden aan alle eisen. Een functie-eis waaraan je niet voldoet negeren, is geen goed idee. Bedenk liever hoe je ontbrekende vaardigheden kunt compenseren, of geef aan bereid te zijn er (in je vrije tijd) iets over te leren. Of nog beter: bel eens op om te vragen hoe je die gewenste vaardigheden of ervaring op kunt doen.
Heb jij die recruiter volledig omver geblazen met een knaller van een sollicitatiebrief? Vergeet de afsluiter niet. Creatieve uitspattingen zijn hier niet nodig; wees beleefd, concreet en kordaat. Geef aan dat je je sollicitatie graag toelicht in een persoonlijk gesprek. Termen als ‘hopen’ en ‘afwachten’ vermijd je, je wilt immers niet onzeker overkomen. En staat je verhaal eenmaal op papier, dan laat je het natuurlijk nog even nalezen door iemand anders.
Ben je op zoek naar iemand die de eindredactie van jouw teksten kan verzorgen? Worstel je met formuleringen, grammatica of spellingsregels? Wij denken graag met je mee.