Van platform tot profiel: haal alles uit LinkedIn

Je LinkedIn-profiel. Die update je pas als je op zoek bent naar een nieuwe baan. Toch? Fout. Een up-to-date profiel en het op de juiste manier gebruikmaken van het platform is goed voor zowel jou als je werkgever. Want zo verhoog je niet alleen je eigen zichtbaarheid op het internet, maar ook die van het bedrijf waarvoor je werkt. En dat ziet je baas uiteindelijk terug in zijn leads. Maar hoe haal je echt álles uit LinkedIn? En transformeer je jezelf van een Beginner in een ware All Star? Met deze tien tips: van platform tot je eigen profiel.

Linken is in

Eerst even terug naar de basis: waarom? Met een totaal van 347 miljoen leden en 5,3 miljoen Nederlandse profielen staat het sociale platform op de zevende plaats van meest bezochte websites in Nederland. Het netwerk groeit met twee leden per seconde. Dat betekent meer en meer interessante mensen om mee te connecten. Gebruik het platform om onderzoek te doen naar hoe leuk en gezond een bedrijf of branche is. Pik trends in de markt op via discussions, volg je netwerk, interessante partijen en start-ups. Vraag naar advies om bepaalde werkzaamheden uit te voeren. Verhoog je zichtbaarheid en Google Pagerank, en – mocht je er toch wel in geïnteresseerd zijn – vergroot je kansen op nieuwe uitdagingen.

Professioneel LinkedIn-profiel

1. Start met de basis van je profiel. Waarschijnlijk heb je al een geschikte foto uitgekozen – profielen met een goede, persoonlijke foto worden veertien keer vaker bekeken. En heb je je functie en opleiding ingevuld, en het bedrijf waarvoor je werkt. Dan wordt het nu tijd om aan te vullen. Vergeet bijvoorbeeld niet je dagelijkse werkzaamheden te omschrijven. Hierin verwerk je kernwoorden waarop je online gevonden wilt worden. En vergeet niet dat je nog meer kunt invullen dan dat. Vermeld bijvoorbeeld ook door jou geschreven blogs, bezochte evenementen, behaalde certificeringen en andere prestaties – hier kun je zelfs SlideShare-presentaties en andere documenten uploaden.

2. Zorg voor een goede samenvatting waarin je in vlot taalgebruik uitlegt wie je bent en wat je doet. Laat vooral je persoonlijkheid doorschemeren. Gebruik geen loze termen zoals creatief, gedreven en gespecialiseerd. Omdat deze termen door zoveel mensen worden gebruikt, ben je niet uniek. En daardoor verlaag je je vindbaarheid. Gebruik synoniemen (tekstschrijver, contentcreator/content creator, copywriter) en zowel afkortingen als volledige namen (UvA, Universiteit van Amsterdam). Want: nog meer kans om gevonden te worden door interessante mensen.

3. Wist je al dat je de URL van je profiel kunt aanpassen? Deze vind je onder je profielfoto. LinkedIn geeft ieder profiel automatisch een lange URL met de naam van de persoon en willekeurige cijfers. Personaliseer je het laatste stukje bijvoorbeeld met je voor- en achternaam, dan staat dat professioneler, het is makkelijker te gebruiken op bijvoorbeeld je visitekaartje en – zeker niet onbelangrijk – je wordt beter gevonden door zoekmachines als Google.

4. Had je al nagedacht over de taal waarin je je profiel inricht? Wees consequent en ga of voor Nederlands of voor Engels. Niet door elkaar. Nóg beter: maak een tweede profiel aan. Zo bied je alle content in zowel het Nederlands als het Engels, waardoor je dubbel zoveel kans maakt om te scoren in zoekmachines.

5. En ben je nu echt een fanatieke ‘LinkedInner’ geworden? Weet dan dat je hyperlinks op je profiel ook meetbaar kunt maken. Heb je bijvoorbeeld links geplaatst naar je Twitter-profiel, een eventuele eigen website of blogpagina, dan kun je meten hoe vaak er op die links wordt geklikt. Bijvoorbeeld met behulp van Bitly-links die je via Bitly Stats monitort. Handig om te weten wat werkt en wat niet. Dan kun je daar je profiel weer op aanpassen.

Platform

6. Naast de juiste aanpassingen op je profiel is het ook goed om verstandig om te gaan met het platform zelf. Wat zijn de normen en waarden van LinkedIn? Zo zie je bijvoorbeeld dat veel LinkedInners zich bezighouden met het behalen van zoveel mogelijk connecties. Een groot netwerk biedt natuurlijk zo zijn voordelen, maar nog belangrijker is om relevante relaties op de juiste manier te starten en te onderhouden. De regel is: schrijf een persoonlijke uitnodiging en geef bij het uitnodigen goed aan waar je elkaar van kent. Je kunt je connecties dan namelijk achteraf eenvoudig selecteren op bijvoorbeeld een opleiding, je vorige of huidige werkgever.

7. Bij het uitbreiden van hun netwerk kijken mensen vaak naar eerste connecties. Bij LinkedIn draait het ook om de tweede- en derdegraadsconnecties. Stel dat jij ongeveer vierhonderd connecties hebt die elk ook weer verbonden zijn met vierhonderd mensen. En laten we zeggen dat er vijftig procent overlap is. Dan heb je toegang tot tachtigduizend mensen, die je vrij gemakkelijk kunt vragen om hulp of informatie.

8. Gebruik je platform actief. Deel regelmatig ‘vind-ik-interessants’ uit (wél als je het echt meent natuurlijk) en nodig relevante mensen uit om zich aan je pagina te linken. Vraag anderen om je te onderschrijven of aan te bevelen. Profielen met meer dan drie aanbevelingen scoren namelijk hoger in LinkedIn-searchresultaten.

9. Neem deel aan groepsdiscussies. Dat is een goede manier om je te introduceren bij een nieuwe groep mensen. En dus nieuwe connecties. Kies hiervoor het liefst groepen met zoveel mogelijk relevante leden in jouw branche. Hoe je die vindt? Eenvoudig. Gebruik de zoekbalk en typ relevante keywords in. Al zoekende kom je in de juiste kringen terecht. Word lid, doe actief mee en wees behulpzaam voor anderen. Ook handig om te weten: je kunt ‘top influencer’ van een groep worden. Zo speel je jezelf nog meer in de kijker.

10. Van plan om je profiel eens grondig onder handen te nemen? Vermoei anderen daar dan niet mee en vink even uit dat je profielwijzigingen worden getoond in de tijdlijn van je connecties. Vergeet de optie daarna niet weer aan te zetten, zodat je netwerk op de hoogte wordt gesteld van jouw interessante updates.

Ben je toch fanatiek fan van een papieren cv? Je kunt je profiel heel eenvoudig exporteren naar een pdf-bestand. Zo heb je altijd met één druk op de knop een up-to-date versie bij de hand. Deze kun je ook vormgeven naar eigen smaak. Met weinig moeite, maar groots resultaat.

Ik schreef al eerder: je hoeft het LinkedEI niet uit te vinden om groot te worden. Niet als het gaat om LinkedIn voor bedrijven, ook voor eigen gebruik kun je prima afkijken van anderen – zie hier de mijne. Kom je er toch zelf niet uit of wil je jouw werknemers inspireren hun profiel up-to-date te houden? Wij bieden je naast informatie en tips ook graag workshops en handleidingen aan.

Headerafbeelding: Joe the Goat Farmer

Deel dit artikel

Neem contact met ons op