7 augustus 2015 / Copywriting
Tientallen kattenhoofdjes kijken me brutaal en enigszins verwilderd aan. Op de foto’s in Volkskrant Magazine voor me zie ik enkel mijn lievelingsdieren. Zij hebben het Japanse eiland Ao Shima blijkbaar volledig overgenomen. Zeker dat dit vanaf nu mijn absolute droombestemming is voor een rustgevende vakantie. Misschien neem ik wel een van mijn eigen katten mee. Al heb ik ooit van Gerard Reve begrepen, dat dat nog niet zo eenvoudig is: je kat trainen voor een reisje.
Uit de foto’s blijkt eens te meer dat katten populair zijn. Er zijn vele verhalen over te schrijven, ze doen namelijk regelmatig doldwaze en knotsgekke dingen. Het is niet voor niets dat YouTube-kattenvideo’s tot de populairste van het wereldwijde web behoren. Het succes is te verklaren aan de hand van een vijftal factoren. Factoren die je ook kunt loslaten op ons dagelijks werk: contentcreatie. Hoe? Dat lees je hieronder.
Zuurpruimen zijn er al genoeg op deze wereld. En lekker klagen via social media is Nederlanders absoluut niet vreemd. Kies liever voor positieve content in de tijdlijn. Van een kattenfilmpje worden zelfs hondenliefhebbers vrolijk, zo blijkt uit onderzoek. Zorg dus dat jouw verhaal een lach op iemands gezicht tovert.
Dat doet die van mij ook altijd, denken katteneigenaren al snel bij het zien van een typische kattenstreek. Ook jouw content moet bij de lezer een gevoel van herkenning oproepen, al is het maar omdat je antwoord geeft op zijn prangende vraag over hoe je die verdomde kattenharen van je bank krijgt. Die herkenbaarheid geeft je lezer een vertrouwd gevoel, en sluit aan bij zijn vragen en behoeften. En zo is de kans op doorlezen vele malen groter.
Katten zijn eigenwijs, die volgen niet braaf. Ze doen precies waar ze zelf zin in hebben en trekken zich van de hele wereld geen moer aan. Sterker nog: in huis zijn zij de baas. Wees dus ook de baas over je eigen content en neem geen blad voor de mond. De kat uit de boom kijken en afwachten wat anderen zeggen? Jij niet, want jij neemt stelling! Halfbakken verhalen zijn er al genoeg.
Je opent een kattenfilmpje en dan is het wachten op het moment suprême − het moment waarop die kat iets ultraschattigs of grappigs doet. Zorg ervoor dat ook je verhaal toewerkt naar een clou. Dat kan een hilarische uitsmijter zijn, maar ook een serieuze boodschap met een opdracht of wijze raad voor je lezer. Bijvoorbeeld dat je kattenharen van de bank verwijdert met de ruwe kant van een schuursponsje. In de aanloop naar de clou neem je de lezer uiteraard bij de hand en loods je hem door de tekst heen door duidelijk en concreet te schrijven, zodat hij niet raakt afgeleid.
En tot slot: zorg ervoor dat je verhaal behapbaar is. Dat iemand het even tussendoor kan lezen en er niet een dagdeel voor uit hoeft te trekken. Net als met katten, die zijn ook makkelijk. Die kun je gerust een dagje alleen thuislaten om vervolgens verwelkomd te worden na tien uur afwezigheid.
En ben je uiteindelijk toch nog niet tevreden over je eigen gekrabbel? Contentbureau.nl helpt je graag verder en legt je bijvoorbeeld in een workshop uit hoe ook jouw content kan voldoen aan deze vijf factoren. O, en het hoeft dus echt niet per se over katten te gaan. Mail ons of bel op 030-20 80 059.
Headerafbeelding: Gratisopgrahy