Waarom je geen piraat bent als je contentcuratie toepast

Bloggen is populair en – wanneer goed uitgevoerd – een handig middel om relevante traffic naar je site te krijgen. Maar hoe blijf je origineel en zorg je ervoor dat jouw blog niet – per ongeluk – op een ander artikel lijkt? En als je daarbij inspiratie haalt van andere websites, ben je dan gelijk een contentpiraat? Het antwoord is simpel: nee. Wie contentcuratie goed toepast, hoeft niets te vrezen. We leggen graag uit hoe dat zit.

Content-wat?

Contentcuratie is het verzamelen van bestaande content en deze hergebruiken voor een specifiek doel of specifieke doelgroep. Curatie gebeurt door een curator, een term die we met name kennen uit musea. Daar wordt vaak met een bestaande collectie uit het depot steeds een nieuwe tentoonstelling samengesteld. Vergelijkbaar met wat een contentcurator doet dus.

Maar toch, waarom worden contentcurators al snel gezien als piraten? Dit verwijt krijgt een museumcurator namelijk nooit. Niemand eist van het Rijksmuseum nieuwe, frisse schilderijen van zeventiende-eeuwse meesters. De steeds veranderende invalshoek, context en het publiek bepalen of een tentoonstelling enthousiast wordt ontvangen.

Richtlijnen voor goede contentcuratie

Een contentcurator wordt steeds belangrijker voor organisaties om de aandacht op een product of dienst te richten, om een reputatie of publiek op te bouwen. En als er niet genoeg budget is voor contentcreatie, moet je soms bestaande content omtoveren in iets compleet nieuws. Daarom contentcuratoren in het land, houd je aan de volgende drie punten:

1. Hoe meer bronnen, hoe beter

Nieuwe content wordt beter naarmate de curator put uit meerdere bronnen. Hoe gemakzuchtiger, hoe meer het lijkt op kopiëren en plakken.

2. Geef er een eigen draai aan

Verzamel en kopieer slechts die delen die samen een nieuw verhaal vertellen. Wees creatief met de verzamelde content, zoek naar een nieuwe invalshoek, voeg content toe en pak het mooi in voor jouw specifieke doelgroep. Denk aan een pakkende kop.

3. Wees transparant

Doe vooral niet alsof je het allemaal zelf hebt verzonnen en noem je bronnen, dat is wel zo netjes. Dit geldt ook voor het beeldmateriaal.

Houd je je aan deze regels? Dan is het risico dat je wordt ‘opgepakt’ voor piraterij vrijwel nihil.

Zie je het toch nog niet zitten om regelmatig aan het bloggen te slaan? Of weet je niet zeker hoe te beginnen? De blogbrigade van Contentbureau staat voor je klaar. Samen met jou bepalen we de mogelijke soorten posts en de bijhorende contentkalender. Vul het formulier hieronder in en wij nemen je graag werk uit handen.

Headerafbeelding met dank aan Unsplash.

Deel dit artikel

Neem contact met ons op