Wat is contentmarketing? Deze DWDD-uitzending legt het je uit

“Jan Mulder, Michel van Kats, Alexander Klöpping, Nico Dijkshoorn en mijn tafelheer is Marc-Marie Huijbregts. Dit is de speciale ‘Wat is contentmarketing’-aflevering van De Wereld Draait Doorrrr…” [Tedededededededededeeee. Pweeeh pweeh pweeh pededededem]

Matthijs van N.

“Goedenavond en welkom bij deze speciale DWDD. Vanavond vertellen we je alles over contentmarketing. Marc-Marie, deze razend hippe term woedt al jaren door marketingland. Wij vonden het tijd om het eens aan het grote publiek te laten zien. Verteld door onze vaste gezichten. Wat heb jij met contentmarketing?”

Marc-Marie H.

“Jaa nou ja het begint altijd bij een bedrijf dat een doelstelling heeft. Nu heb ik niet zo veel met bedrijven, maar ik snap dat het uiteindelijk om centjes verdienen gaat. Daar weet jij alles vanaf, toch Matthijs?”

Matthijs

“Bij BNNVARA doen we daar geen uitspraken over. Maar hoe zorgen die bedrijven dan dat ze centjes verdienen? Het gaat toch om het bereiken van een doelgroep?”

Marc-Marie

“Ja, die doelgroep heeft een bepaalde behoefte. Hij wil bijvoorbeeld weten waar hij op moet letten bij het kopen van een paraplu die niet kapot gaat bij een beetje wind. Of hij wil schuddebuikend van het lachen door zijn Facebook-tijdlijn scrollen. En het laatste nieuws, ja het laatste nieuws, dat moet ook continu beschikbaar zijn, hoor.”

Matthijs

“Over dat laatste nieuws gesproken: aan tafel!”

[Pweeeh pweeh pweeh pededededem]

Matthijs (autocue)

“Ja, de discussies over contentmarketing zijn de laatste weken niet van de lucht. Het ene blog na het andere vliegt je om de oren. Marketinggoeroes spreken zelfs al over ‘het marketingmiddel van de 21e eeuw’. Aangeschoven is Jan Mulder die hier als bekend gezicht voor de kijker vast meer van weet.”

Jan M. (slaakt een diepe zucht en buigt voorover)

“Van oorsprong maakten bedrijven veelal reclame. Oftewel: het zenden van boodschappen via allerlei media om iets te verkopen. Nou, daar word ik – en velen met mij – inmiddels zoooo moe van. Uit die moeheid ontstond bij bedrijven het idee dat ze iets moesten maken waar de doelgroep wél op zat te wachten. Iets wat ze kan helpen of vermaken. In de volksmond is dat – excusez le mot – content gaan heten.”

Matthijs

“Oké, Jan. Nu ben ik maar een leek. Maar wat is dan content precies? Is dat wat Charles Aznavour bezingt in de Franse nacht? Of dat wat Harry Mulisch schrijft in een literaire bui?”

Jan

“Dat kan van alles zijn. Een blog, video, infographic of andere tekst. Zolang de doelgroep het maar tot zich wil nemen. Verschil met Aznavour of Mulisch is dat zij niet schrijven vanuit een doelstelling van een bedrijf, afgezien van de uitgeverij of platenmaatschappij misschien. De content is niet commercieel bovendien, maar wel altijd waardevol voor de lezer. Door dit op lange termijn te doen, versterk je de relatie met je doelgroep. En kiezen ze – hopelijk – op het moment van aankoop voor jou. En dat zonder die irritante RECLAME!”

Matthijs

“Nou Jan, je hoeft niet zo te schreeuwen. Die ergernissen van je komen morgen wel weer. Lijkt me helder tot zo ver, Jan. Dank. Zoals altijd is het nu tijd voor Nico!

Nico D. (met platgeslagen biertje en brandende kaars naast zich)

Contentmarketing is geen reclame
Mag ik dat zeggon
Ja, dat mag ik zeggon
Reclame is net zoiets als
met een zoute haring
op de markt
gaan staan
en tegen
willekeurige voorbijgangers
roepen
heel hard roepen
dat ze deze vis
moeten kopen
bij contentmarketing
vraag je eerst wat ze
willon weton
van die vis
en help je ze
de beste uit te kiezon

[Pweeeh pweeh pweeh pededededem]

Matthijs

“Maar hoe pak je contentmarketing aan als bedrijf? Om dat toe te lichten, zit hier de wonderboy van het internet: Alexander Klöpping. Welkom Alexander, waar moeten bedrijven in Nederland die ook contentmarketing willen doen beginnen?”

Alexander K.

“Je begint altijd bij een doelgroepanalyse: wie is onze lezer? Welke customer journey maakt hij door? Waar ligt hij van wakker? Wat zijn de vragen waar hij mee worstelt? Mede op basis daarvan (en je doelstellingen) bepaal je een strategie met daarin de kernboodschappen, thema’s, issues, campagnes en kanalen.”

Marc-Marie

“Ik ben ook maar een cabaretier uit Tilburg, maar wat doe je dan met die strategie, Alexander?”

Alexander

“Die vertaal je naar een contentkalender, waarin je vastlegt welke content je gaat maken in bijvoorbeeld de komende maand. Voorzien van thema’s en doelgroepen, zodat je alles kunt afwisselen. Daarna breekt de creatiefase aan: contentcreators, copywriters, visual designers, video-editors en andere creatievelingen gaan aan het werk. Een goede is bijvoorbeeld Michel van Kats van Contentbureau. Hij zit hier toevallig in het publiek. Kijk, daar!”

Michel van K. (krijgt pardoes een microfoon voor zijn snufferd geduwd)

“Hallo, hoe gaat het?”

Alexander

“Michel en zijn collega’s bedenken en maken creatieve content die aansprekend is voor de doelgroep en tegemoetkomt aan de communicatiedoelstellingen. Na goedkeuring plaats je de hele mikmak en ga je meten. Doet de content wat je wilt? Behaal je je doelstellingen? Welke content werkt? Welke niet? Op basis daarvan blijf je je content aanpassen en optimaliseren. En begin je weer van vooraf aan. Dat waar Marc-Marie eerder over vertelde, dus.”

Matthijs

“Dank je, Alexander. Mijn pièce de résistance zal het niet worden, maar ik hoop wel dat de kijker nu iets beter begrijpt wat contentmarketing is. Bedankt allen en tot morgen!

[Matthijs trommelt met handen op tafel en geeft gasten een hand].

Uiteraard weten we hier bij Contentbureau heel goed meer te vertellen over contentmarketing dan deze tv-coryfeeën. Wil je weten wat dan? Bel of mail ons dan vandaag nog. Ongeloveloos!

Headerafbeelding met dank aan Flickr/RNW

Deel dit artikel

Neem contact met ons op