1 juni 2015 / Social media
Grootouders en social media, op het eerste gezicht geen ideale combi. Met de neus op het beeldscherm en de muis letterlijk in de rechterbovenhoek, ploeteren veel senioren door het woud van Facebook-community’s en onuitspreekbare Twitter-hashtags. Maar ouderwets of niet, soms tovert oma een wijs gezegde tevoorschijn waar je online stiekem best iets mee kunt. Lees en leer.
Dat betekent niet dat je je doelgroep niet mag verrassen met unieke posts. Integendeel! Maar zorg er wel voor dat je je volgers en fans door en door kent, en dat je weet wat ze willen lezen. Waar bevindt je doelgroep zich: op Twitter, Instagram, Pinterest of LinkedIn? Daar zit jij dan ook. En wat doet je doelgroep eigenlijk online: informatie lezen, delen, verzamelen, bekritiseren, bespreken, creëren? Jij levert altijd de passende content.
En dus voeg je een foto of filmpje toe aan je post op Facebook, Twitter of LinkedIn. Om twee simpele redenen. 1) Afkeer, ontroering, vreugde of zelfs haat: een goedgekozen afbeelding roept vaak sterkere gevoelens op dan alleen platte tekst. En laat dat nou net zijn wat jij bij je lezer wilt bereiken. Want emoties hebben een belangrijke invloed op ons simpele wezens. 2) Door een overload aan (online) informatie is je lezer sneller afgeleid dan ooit. De gemiddelde bezoeker besteedt minder dan vijftien seconden aan het lezen van de info op jouw site. Hij filtert informatie steeds sneller en makkelijker om niet te verdrinken in een zee van content. Met een foto kun je je lezer enorm veel informatie tegelijk geven. Gevolg? Meer kans dat je boodschap wordt verwerkt. Een foto zegt nu eenmaal meer dan 140 tekens…
De ideale post gecreëerd? Weet rond welke tijd je moet posten! Want waar je Facebook-posts en tweets het meeste effect hebben tussen 13.00 en 16.00 uur ’s middags, doen LinkedIn-berichten het vooral goed in de ochtenduren (07.00 – 09.00 uur) en aan het einde van de werkdag (17.00 – 18.00 uur), aldus dit artikel op Frankwatching. Uiteraard is de beste tijd ook afhankelijk van je doelgroep. Met handige tools als Hootsuite, Tweetdeck en Buffer kun je social-berichten op de juiste tijden inplannen én monitoren.
Je Facebook-post wordt geliket, je tweet geretweet. Leuk, maar verwacht niet dat je de succesfactor al in handen hebt. Blijf experimenteren met content, want je volgers zijn wispelturiger dan het weer. Last van een social-writer’s block? Geef volgers eens een kijkje achter de schermen van je bedrijf, deel een waardevolle infographic of gebruik een van de andere honderd content-ideeën voor social media die Forbes op een rijtje zet.
Vier tips, tijd om aan de slag te gaan. Maar onthoud één ding goed: ook oma’s hebben niet altijd gelijk!
Of de moderne variant: niet gepost is altijd mis. Fout! Van lukraak posten is nog nooit iemand beter geworden. Denk goed na over elk bericht dat je plaatst. Investeer in een social-mediastrategie en maak een contentkalender, waarin je het thema, format, kanaal en de datum van je content overzichtelijk op een rijtje zet.
Kom je er niet uit? Wij schrijven je social-mediaberichten met liefde. Neem contact op via onze eigen Facebook– en Twitter-pagina. Uiteraard kun je ook gewoon ‘ouderwets’ mailen of bellen (030 – 208 00 59).
Headerafbeelding: Pixabay