21 augustus 2015 / Productiviteit
Lukt het je wéér niet om je werk af te ronden voor het eind van de dag? Da’s niet zo vreemd. De meeste mensen hebben namelijk een negatieve invloed op hun eigen productiviteit. En dat komt – raar, maar waar – vaak door juist te veel te focussen op hoe zij nog productiever bezig kunnen zijn. Schema’s, lijstjes, de juiste houding en handige devices. Het werkt allemaal niet. Laat het los en durf improductief te zijn met onderstaande tips. Je zult gek opkijken als je straks fluitend de deur uitloopt om half zes. Met een goed humeur en een lege agenda.
Grote kans dat je deze tip al eens voorbij hebt zien komen. Stop er dan ook mee! Want mensen kunnen helemaal niet multitasken. En nee, zelfs vrouwen niet. Terwijl je meent met enorme snelheid meerdere taken tegelijk af te ronden, lever je eigenlijk heel veel in. Je denkt namelijk bezig te zijn met verschillende taken op hetzelfde moment, maar in werkelijkheid ben je aan het ‘serieel multitasken’. Niks náást elkaar, maar áchter elkaar: voortdurend switch je heen en weer – van dat ene mailtje naar het andere telefoontje, terwijl je ondertussen nog wat in een rapport typt en door je timeline op Facebook scrolt. Bij elke wisseling verlies je steeds meer aan geheugen, creativiteit en energie. Inefficiënt dus. En het veroorzaakt stress – en op den duur mogelijk zelfs een burn-out. Beter werk je aan één taak tegelijk en rond je deze af voordat je aan een nieuwe begint. Singletasken (pdf) dus!
Nog niet overtuigd? Bekijk dan dit interview met dokter Theo Compernolle, waar ik deze informatie allemaal vandaan heb.
Zit je net even lekker te typen, staat er een collega naast je bureau. Nu even niet, denk je nog. Juist wel! Stop met wat je op dat moment aan het doen bent en geef de volle aandacht aan wat er ongepland tussendoor komt. Het alternatief is namelijk met een half oor luisteren naar je collega, terwijl je ondertussen fanatiek blijft doortypen. En dat werkt niet. Geef daarom de aandacht aan wat Truus of Jan te zeggen of vragen heeft en laat het daarna los. Of schrijf de taak die daaruit volgt voor jezelf op, als geheugensteuntje. Daarna kun je je weer richten op waar je mee bezig was. Doe je dat niet, dan blijf je je afvragen wat je collega van je wilde. Dat knaagt. En maak je je druk om bepaalde dingen, dan slurpen ze energie.
Een ander soort afleider: slaap. De regel is: ben je moe, geef eraan toe! Wanneer je niet fit bent, gebeurt er immers ook niks. Uit verschillende onderzoeken blijkt dat een powernap positief werkt: het is goed voor je geheugen, alertheid en creativiteit, en het werkt ontstressend. Niet voor niets is een middagdutje in sommige landen verplicht of zelfs in de cao vastgelegd. Vraag je je af hoelang dan? 25 minuten, volgens onderzoek van NASA – afhankelijk van je slaaptekort. Welterusten!
Mensen die met markers categorieën aanvinken of op papier met liniaal netjes hun taken doorstrepen. Tja, wat zal ik ervan zeggen? Plannen is een no-go. Sinds ik ‘Ik heb de tijd’ van Paul Loomans heb gelezen, ben ik geen fan meer. Zijn methode: beeld de taak die je moet doen in je hoofd in en laat het daarna los. Omdat je al hebt gevisualiseerd wat je zou moeten doen, is het opgenomen in een soort fictieve kauwgomballenautomaat. Daarbij is elke bal een taak die zichzelf vanzelf aanmeldt zodra de tijd rijp is. Je bekijkt een keer in de zoveel tijd je afspraken – die je overigens wél in de agenda zet – en kiest de taken eromheen spontaan uit. Zodra het in je opkomt dus. Je verwacht het niet, maar het werkt. Je intuïtie weet namelijk echt wel wanneer bepaalde taken gedaan moeten worden.
Een tweede leuke bijkomstigheid: wanneer je niet steeds dingen MOET, doe je datgene wat je wel doet met veel meer plezier. Werken was nog nooit zo leuk.
Lukt het je toch maar niet om dat ene persbericht of die blogpost af te krijgen? Wij zijn pro in ductiviteit. Eh, productiviteit dus. Helaas contacten we je niet intuïtief, maar wel als je ons mailt of belt!
Headerafbeelding: Gratisography