Zachte landing: vier optimalisatielessen voor webshops

De webshop van bol.com vind ik een goed voorbeeld van klantgericht denken. Er gebeurt nogal wat op de website als je simpel een productnaam intypt. De content is optimaal afgestemd op vragen waar klanten mogelijk mee worstelen. ‘Outside-in’, noemen wij dat. Je verkoopt geen boormachine, maar een gat in de muur. Dat is namelijk de uitdaging waar je klant voor staat. Wat kunnen webwinkels volgens ons leren van bol.com op het gebied van (content)marketing?

1. Bewegwijzering

Neem je klant bij de hand en zorg dat hij eenvoudig zijn weg vindt. Richt de winkel logisch en intuïtief in en zorg voor goede signalering, met tekst, tekstopmaak, icoontjes, foto’s en infographics. Vanaf het intypen van een productnaam leidt de website van bol.com je naar een specifiek model of specifieke modellen. En als je geen antwoord vindt op je vraag, is er nog de virtuele assistent. Ook kun je dag en nacht bellen of chatten met een echte medewerker.

2. Landingspagina’s

Een klant wil geen laptop, hij wil internetten, video’s monteren of gamen, of alle drie. Daar is een apparaat voor nodig dat dit mogelijk maakt, en inderdaad: dat kan een laptop zijn. Bol.com begrijpt dit. De webwinkel laat klanten weten dat er keuze genoeg is. Zo krijg je de melding dat er ‘1.111 artikelen’ in de categorie laptops zijn. Maar door een trechtervorm te hanteren voor de informatie, leidt de website de klant van algemeen naar specifiek en het daarbij behorende model. Een belangrijk middel daarvoor is de informatiepagina of landingspagina. Deze probeert via gerichte vragen te achterhalen wat jouw behoefte is en welk model daarbij het best past. De landingspagina’s zorgen, door hun unieke, gerichte content, ook voor een goede vindbaarheid in Google

3. Omnichannel

Dit wil zeggen dat bol.com via alle kanalen (internet, telefonisch, chat) te bereiken is voor zijn klanten en via alle apparaten met internetverbinding (telefoon, laptop, tablet, smartphone). Maar ook dat bol.com zijn klanten via deze kanalen en apparaten kan bereiken en informeren. Sinds september 2014 heeft de webwinkel een eigen iOS-app gelanceerd en sinds begin december 2014 is er ook een voor Android. Een ideaal instrument voor Customer Relationship Management (CRM). In 2012 kocht Ahold, moederbedrijf van Albert Heijn,  bol.com. Twee jaar later ligt er voor het eerst een tijdschrift bij AH van de superketen én bol.com samen.

4. Logistiek

Albert Heijn beschikt over een fijnmazig netwerk van supermarkten. Ideaal als afhaalpunten van bol-pakketjes. Nog een bewijs dat bol.com en Albert Heijn steeds meer gebruikmaken van elkaars kracht en mogelijkheden. Klanten gaan steeds meer eisen stellen aan webwinkels. Vandaar dat webwinkels op zoek zijn naar mogelijkheden om bestellingen binnen een paar uur in een afhaallocatie vlakbij de klant te krijgen. Zowel Amazon als bol.com doen hier tests mee.

Bol.com heeft een voorsprong op veel webwinkels, en wil die nog verder uitbouwen. Zeker nu Amazon eind 2014 een digitale boekwinkel opende in Nederland. Zo zien we dat bol.com experimenteert met het nog dynamischer maken van hun content, op basis van door de webwinkel verzamelde data. Hiermee zijn bijvoorbeeld speciale thema-inspiratiepagina’s op te zetten rondom evenementen en festivals.

Hulp nodig?

Dynamisch en maatwerk zijn sleutelwoorden bij content op websites. Ook hulp nodig bij de (content)marketing van jouw webshop of website? Neem dan contact met ons op.

Headerafbeelding: Pixabay

Deel dit artikel

Neem contact met ons op