Thought Leadership

Thought leader worden – dat wil je. Waarom? Het zorgt ervoor dat je als autoriteit gezien wordt binnen jouw vakgebied, draagt bij aan je vindbaarheid en kan zelfs zorgen voor meer engagement met je merk. Maar wat is thought leadership precies? En: hoe word je thought leader?

In dit artikel leggen we uit wat thought leadership precies is, hoe je thought leader wordt én hoe contentmarketing hieraan kan bijdragen. Klik op een van de onderstaande onderwerpen om er meer over te lezen.

Inhoudsopgave

Wat is thought leadership?

Een thought leader is iemand – dit kan een persoon zijn of organisatie – die als autoriteit gezien wordt in zijn vakgebied. (Of ‘haar’ vakgebied, natuurlijk. Maar voor de leesbaarheid hanteren we in deze tekst ‘zijn’.) Hij wordt erkend als expert, omdat hij hier een nieuwe en unieke visie op heeft. Of omdat hij na verloop van tijd een goede reputatie heeft opgebouwd in de branche.

Andere personen of individuen zien de thought leader als een soort filter. ‘Is het wel waar wat andere afzenders zeggen over dit onderwerp? De thought leader heeft er verstand van, dus die houd ik maar in de gaten’ – dat is het idee. Bovendien kan een thought leader in staat zijn om de manier waarop de doelgroep dit specifieke onderwerp ziet, te veranderen.

>> Terug naar boven

Waarom wil je thought leader zijn?

Als thought leader heb je niet alleen een autoriteitspositie die zorgt voor een hoge mate van geloofwaardigheid en betrouwbaarheid. Het maakt je ook nog eens beter vindbaar. Zoekmachines geven de voorkeur aan betrouwbare bronnen, dus hoe meer ‘thought leading’ je bent, hoe hoger je zult komen in Google. Zo draagt een goede contentmarketingstrategie ook bij aan je SEO.

Bovendien hebben klanten van een bedrijf dat thought leader is, vaak een meer langdurige relatie met dat bedrijf. Dat maakt de kans op engagement met je doelgroep ook groter. Het omgekeerde is ook waar: hoe meer mensen positief over je merk praten, hoe meer dat bijdraagt aan je positie als deskundige in je vakgebied.

En ten slotte kan thought leadership ervoor zorgen dat de salescyclus wordt verkort. Als thought leader sla je in wezen de ‘awareness’-fase van je doelgroep over. Oftewel: mensen die je product of dienst overwegen, komen sneller bij jou terecht omdat je al meer top of mind bent. En daardoor kun je eerder overgaan op verkoop.

>> Terug naar boven

Wat is het verband tussen thought leadership en contentmarketing?

Hoe verhoudt thought leadership zich precies met contentmarketing? Om dat uit te leggen, geven we eerst antwoord op de vraag: wat is contentmarketing?

Contentmarketing is een strategisch marketingmiddel dat relevante, waardevolle content inzet om een langdurige relatie aan te gaan met een doelgroep. Zo gezien is contentmarketing een middel om je bedrijfsdoelstellingen te realiseren. Het versterken van je autoriteitspositie – oftewel thought leadership – kan zo’n doelstelling zijn.

Contentmarketing-piramide

Contentmarketing is dus een middel om thought leader te worden. Maar alleen als die content écht iets toevoegt en écht relevant is. Wanneer jouw content mensen weet te raken, een unieke visie goed over de brug weet te krijgen of vernieuwende, relevante informatie bevat, draagt dit bij aan je positie als autoriteit op een onderwerp – en dus aan je thought leadership.

>> Terug naar boven

Ben ik wel geschikt om thought leader te worden?

Thought leadership is haalbaar voor zowel grote als kleine bedrijven. En voor zowel B2B- als B2C-organisaties. Heb jij een visie, een verhaal te vertellen over jouw product of dienst? (Of dat nu mainstream is of juist niche.) Dan kun ook jij zeker thought leader worden.

>> Terug naar boven

Hoe word ik thought leader?

Thought leader worden, dat wil dus iedereen wel. En daar zit ‘m ook meteen de moeilijkheid: niet iederéén kan autoriteit zijn op een bepaald gebied. Thought leader zijn, is voorbehouden aan slechts één of hooguit enkele namen. En daar is een lange adem voor nodig.

Thought leader worden in vier stappen

1. Bepaal je visie.

Maak je visie zo concreet mogelijk. Want hoe concreter, hoe beter meetbaar. Moet die visie uniek zijn? Liefst wel. Want een dertien-in-een-dozijn-mening, daar zit niemand op te wachten. En dat is ook gelijk het belangrijkste voor je visie: dat je doelgroep er wél op zit te wachten. Om erachter te komen waar je doelgroep naar op zoek is en behoefte aan heeft, is de volgende stap nodig.

2. Ken je doelgroep.

Om je doelgroep te bereiken, moet je eerst weten wie je doelgroep is. Waar lopen zij tegenaan? Wat zijn hun uitdagingen? En hoe kun jij ze daar met jouw visie bij helpen?

3. Ontwikkel een contentmarketingstrategie.

Wanneer je weet wat je visie is en aan wie je die wilt presenteren, kun je aan de slag met de invulling. Oftewel: content. Zorg ervoor dat je je doelgroep regelmatig voorziet van revelante en accurate content, die actueel is en een visie uitdraagt. De volgende stap is dan ook het ontwikkelen van een contentmarketingstrategie.

4. Heb geduld.

Niemand kan van de ene op de andere dag thought leader zijn. Focus op de korte termijn dus niet te veel op het worden van thought leader. Maar heb geduld en blijf goede, relevante content produceren die aansluit bij je doelgroep. Hadden we al gezegd dat de doelgroep leidend is voor al je content?

>> Terug naar boven

Hoe kom ik dan aan content?

De contentmarketingstrategie staat. Gefeliciteerd! Nu is het nog ‘slechts’ een kwestie van vullen. Lees hier welke vijf dingen je hiervoor als eerst op orde brengt.

Hoe kom je aan content? Misschien heeft jouw bedrijf een CEO met een unieke visie. Medewerkers die het bedrijf als geen ander kennen en daar graag over vertellen. Of zijn het juist gebruikers die uit zichzelf komen met verhalen over hoe jouw product of dienst hun leven heeft veranderd. Zorg voor échte verhalen. Want alleen daarmee straal je authenticiteit uit.

Wil je aan de slag met je contentmarketingstrategie? Al dan niet om uiteindelijk, als alles meezit, thought leader te worden in jouw vakgebied? En kun je daar wel wat hulp bij gebruiken? Overweeg dan een specialist aan te haken – zoals Contentbureau. Want Contentbureau wordt ook wel gezien als thought leader op het gebied van contentmarketing.

Wij zijn jouw partner om mee te denken met concepten, en om het maken en distribueren van content aan over te laten. Laten we samenwerken! Neem contact met ons op, dan bespreken we samen wat er mogelijk is.

Onze vestigingen

Contentbureau Utrecht

Veilingweg 5
3981 PB Bunnik
info@contentbureau.nl
+31 (0)30 20 80 059

Route
Toon alle locaties

Contentbureau Brussel

Ringlaan 39
1853 Strombeek-Bever
info@contentbureau.be
+32 (0)2 474 17 40

Route
Toon alle locaties