29 maart 2017 / Social media
Contentkalenders vullen, socialmediapagina’s bijhouden – dat kan toch iedereen tegenwoordig? Helaas, met die gedachte kom je niet meer weg. Met een groot contentaanbod in socialmedialand moet je flink opvallen tussen de rest van de meute. En dat lukt alleen als je je content naar een hoger niveau weet te tillen. En daarvoor moet je gestructureerd te werk gaan. Hoe? Door het 3H-model te implementeren in je strategie én je contentkalender.
Het 3H-model, zeg je? YouTube introduceerde dit model al in 2014 voor zijn video’s. Maar het kan ook veel breder worden ingezet. En hoewel we allemaal al een tijdlang onze eigen modellen, structuren en handigheden hebben voor social media, werkt het 3H-model toch altijd wel ’t best om structuur te brengen in je socialmediastrategie én -kalender. Eigenlijk is het heel eenvoudig. Er zijn drie typen content: Hero-content, Hub-content en Hygiene-content (ook wel ‘Help’ genoemd).
Hero-content zet je slechts een paar keer per jaar in. Het is díe content waar je heel enthousiast van wordt, waar je net wat meer geld aan uitgeeft en waarvan je denkt ‘dit zou de doelgroep echt enorm aanspreken’. Voor bedrijven is het hetzelfde als een grote reclame, op social media noemen wij het vaak campagnes, bijvoorbeeld met tof videomateriaal en andere eenmalige content die je een paar weken of maanden achter elkaar inzet. Deze content is er om awareness te creëren voor je merk of bedrijf en om zoveel mogelijk mensen te bereiken. De metrics die je eraan hangt om je content te beoordelen, te adverteren en af te rekenen, zijn brand awareness, local awareness, reach en ad recall.
Hub-content is eigenlijk niets meer dan terugkerende content. Je kent ze wel: de dilemma-dinsdagen of FunFridays. Het gaat om content die voor consumenten herkenbaar en leuk is. Ze moeten ervoor willen terugkeren naar je platformen. Om ervoor te zorgen dat je deze contentcategorieën aanhoudt, maken wij van tevoren een contentstructuur. Zo weet je zeker dat elk type content met regelmaat terugkomt. Deze content zorgt ervoor dat mensen je merk of bedrijf herkennen en in overweging nemen als zij op zoek zijn naar een soortgelijk(e) product of dienst. De metrics? Traffic, engagement, app installs, video views en leads.
Hygiene-content is alle overige content. Het restje. De minst creatieve content voor een content creator of voor het merk zelf. Maar zeker wel noodzakelijk. Mensen die een automerk volgen, willen toch echt weten wat de specificaties ervan zijn. Volg je een bepaald gereedschapsmerk, dan wil je weten hoe het werkt. En als je fan bent van een fotografiemerk, ben je vast ook benieuwd wat andere mensen met een bepaald type camera kunnen. Tips & tricks, inspiratie, instructiemateriaal, productintroducties: het behoort allemaal tot hygiene-content – content voor elke dag en waarop je online via Google en YouTube gevonden kunt worden. Metrics die hierbij horen zijn conversions, product catalog sales en store visits.
Heb je je 3H-structuur ingevuld, dan maak je aan de hand daarvan en aan de hand van de content die je hebt liggen een opzetje voor je maandelijkse contentkalender, bijvoorbeeld voor Facebook:
Hero: in deze maand loopt Campagne X – een spannende campagne die echt aangrijpt. Deze plan je in op twee zondagen in de maand, omdat je weet dat je bezoekers op zondag veel op jouw Facebookpagina zitten. Uiteraard zet je een flink budget op deze content, die je inzet op brand awareness. Het succes van de campagne bepaal je aan de hand van het bereik en de ad recall.
Hub: je ziet dat het bezoekersaantal op je Facebookpagina op vrijdagen flink oploopt en je weet dat jouw doelgroep houdt van spelletjes. Daarom introduceer je FunFriday voor je merk – een terugkerend moment in de week waarop je zorgt voor ludieke content die je doelgroep graag deelt en waarvoor ze op een gegeven moment elke vrijdag naar je pagina klikken. Ook hiervoor zet je budget in, maar niet zo veel als voor de hero-content. De focus voor dit advertisingbudget is gericht op engagement. Zo kun je aan het aantal clicks, likes, reacties en shares zien welke content het best heeft gewerkt in de afgelopen maand.
In dit voorbeeld is enkel FunFriday geïntroduceerd. Uiteraard kun je ervoor kiezen om meer van dit soort hub-content naast elkaar te laten lopen, als het maar in verhouding blijft met de rest van de content.
Hygiene: je hebt stapels met content liggen. Bijvoorbeeld een nieuwe feature die geïntroduceerd wordt, maar waar je geen grote campagne voor inzet. Of ander productgerelateerd nieuws, ‘how to-materiaal’, ‘user-generated content’, of juist tips – bijvoorbeeld over op welke dagen je het best je vliegtickets kunt boeken of hoe je een bepaald product het best schoonmaakt. Dit soort content zie je regelmatig terugkomen in je kalender. Maak onder het kopje Hygiene ook onderscheid tussen deze categorieën (tips, product, how to, user-gen) en zorg ervoor dat ze regelmatig terugkeren. Ook deze content adverteer je – boost je je content niet dan is de kans klein dat het gezien wordt – maar mét een link naar je website waar meer informatie over het product of je dienst te vinden is. Aan het einde van de maand rapporteer je het succes van deze content aan de hand van conversies – wat niet alleen productverkoop of dienstafname hoeft te zijn, maar ook bijvoorbeeld een klik naar je website of het downloaden van een whitepaper op je website.
Is 3H voor jou nu nog steeds Ha-Ha-Ha of abracadabra? Bij Contentbureau hebben we net iets meer ervaring dan enkel het doorlezen van deze blogpost. We helpen je dan ook graag bij het structureren van je socialmediakanalen. Mail, Facebook of bel ons maar!
Headerafbeelding met dank aan Pixabay