8 augustus 2018 / Blogs
Is het toeval dat Charles Bukowski, Joyce Carol Oates, en Edgar Allan Poe allemaal katten hadden? Nee! Schrijvers en katten passen bij elkaar, net als Tom en Jerry, zout en peper, yin en yang. En goed nieuws: ook content creators kunnen een hoop leren van deze pluizenbollen. Vijf belangrijke lessen op een rij.
Een deurklink? Een droogmolen? Die nieuwe gordijnen? Springen maar! Niets is voor katten onbeklimbaar. Het bewijs dat hun stunts niet altijd goed uitpakken is te bewonderen in de miljoenen filmpjes op YouTube. Gelukkig hebben ze negen levens. Maar hoe risicovol ook, een sprong in het diepe is soms aan te raden. Probeer nieuwe dingen uit. Geef gewaagde adviezen, leer vloggen, doe met het hele team een creatieve schrijf- en pizzasessie (wat geheid voor hilariteit zorgt) of pitch – heel (kats)brutaal – een vernieuwend contentmarketingplan bij een klant. En onthoud: slagen is het doel, maar van falen leer je ook veel.
Soms zit je zo diep in een tekst dat je het even niet meer weet. Katten hebben daar een oplossing voor: slapen. Een powernap doen op kantoor is, als het kan, een topidee. Maar niet elke manager zou daar even blij mee zijn. Gelukkig zijn er ook andere manieren om nieuwe inspiratie op te doen. Neem een ijsje, ga wandelen, kijk een filmpje, babbel met collega’s of lees een magazine. Alles behalve bezig zijn met je tekst. Na tien minuten iets anders doen, al is het bijvoorbeeld de vaatwasmachine leegruimen, heb je een frissere blik. Grote kans dat juist dan jouw teksten van de grond komen.
Katten weten precies hoe ze hun baasje moeten inpakken en hoe ze aandacht krijgen. Van schattig mauwen tot het confisqueren van je toetsenbord en op hun achterste poten staan. Ze gooien alles in de strijd voor snoepjes, avondeten of aandacht. En ze gaan net zo lang door tot ze krijgen wat ze willen. Net als katten draait het bij contentcreatie om aandacht genereren. Van advertenties op Facebook en blogs op LinkedIn tot Google AdWords-advertenties en offline campagnes. Trek alle mogelijke middelen uit de kast om te zorgen dat jouw content opvalt. Of je dat nu doet met interessante cijfers in je koppen, een scherpe stelling, een mooie slowvideo of gifjes.
Tot slot: katten liggen het liefst op de vensterbank, terwijl ze de wereld om zich heen observeren. Joggers, fietsers, vogels, honden en andere katten: niets ontgaat ze. Een goede reminder voor content creators. Want in plaats van gelijk in een tekst te duiken, is het soms juist verstandig om de opdracht van een afstand te bekijken. Breng voor jezelf in kaart wat het doel is, wie de doelgroep is en waar de opdrachtgever nu écht blij van wordt: meer bereik op social media, meer websitetraffic, of wil het bedrijf misschien vooral zijn expertise laten blijken? Door te observeren, zorg je dat je content niet alleen lekker wegleest, maar ook haar doel bereikt.
Luisteren? Katten doen lekker waar ze zin in hebben. Zelfs wanneer het lijkt alsof ze eindelijk een keer doen wat jij wil, haken ze na een paar seconden af. Aan die eigenwijsheid én vasthoudendheid kunnen content creators een voorbeeld nemen. Wees dus niet bang om tegen klanten in te gaan en te adviseren wat jij denkt dat werkt. Denk bijvoorbeeld aan klanten die aankloppen voor een persbericht, maar eigenlijk een socialmediacampagne nodig hebben om hun doelstellingen te bereiken. Aan jou de taak om hen te adviseren.
Hulp nodig bij het creëren van kwalitatieve, opvallende en eigenwijze content? De kattenliefhebbers van Contentbureau denken graag met je mee.
Headerfoto: Pexels