22 december 2016 / Contentmarketing
Hoe ziet contentmarketing eruit in 2017? Betere technieken zorgen voor een verandering in de manier waarop we content creëren en verspreiden, onder andere via paid kanalen en virtual assistants. 2017 wordt een interessant jaar voor contentmarketing, maar het is niet alleen maar positief nieuws. Vooral trend twee zal je verbazen!
Niemand kan meer om mobiel heen. Volgens voorspellingen van Zenith is driekwart van al het internetverkeer volgend jaar afkomstig van een mobiel device. Discussies over het responsive maken van websites zijn in 2017 dan ook hopeloos verouderd; wie dan nog geen mobile-proof website heeft, kan er net zo goed geen een hebben.
In plaats daarvan zal de aandacht zich steeds meer richten op technieken om content sneller te laten laden op mobiele devices. Vier op de tien bezoekers haken namelijk af als een webpagina er langer dan drie seconden over doet om te laden. Iets waar te zware websites – gezien de stijging van het mobiele aandeel – steeds vaker mee te maken krijgen.
2017 zou dan ook zomaar het jaar kunnen worden waarin Instant Articles van Facebook en Accelerated Mobile Pages (AMP) van Google echt doorbreken, waarbij die laatste over de beste papieren beschikt. Want hoewel er misschien betere manieren bestaan om de performance van een website te versnellen, doet Google er momenteel alles aan om van AMP een groot succes te maken. Inclusief het prominent tonen van met AMP gebouwde pagina’s in de zoekresultaten.
De strijd tegen clickbait zal in 2017 heviger woeden dan ooit – een ontwikkeling die onlangs werd aangejaagd door het Clickbait Report van ChangeAdvertising.org. Uit het rapport bleek dat een groot deel van de grootste nieuwssites ter wereld hun lezers clickbait voorschotelen via advertentiewidgets. Sinds het verschijnen van dat rapport stopten een aantal van hen daar al snel mee, in veel gevallen onder druk van hun lezers.
De gebeurtenis maakt onderdeel uit van een bredere strijd die bezig is tegen het verspreiden van clickbait en nepnieuws. Zo introduceerde Google News onlangs een fact-checked-label om de verspreiding van nepnieuws tegen te gaan. Maar om meer dan druppels op een gloeiende plaat gaan die ontwikkelingen niet. Dat komt mede door het feit dat niet Google, maar Facebook voor veel mensen de belangrijkste bron is van nieuws.
Want waar uitgevers zich vroeger focusten op het binnenhalen van bezoekers via Google, richten ze zich nu steeds vaker op Facebook. En ja, dat betekent een groei in het volume aan clickbaitcontent, zo staat te lezen in een onderzoeksrapport van Kalkis Research. Daar komt nog eens bij dat het eerder dit jaar aangekondigde Facebook-algoritme om nepnieuws te weren nog niet feilloos werkt. Sterker nog, het algoritme zorgde er al meerdere keren voor dat clickbait juist verder werd verspreid.
Natuurlijk hebben nieuws- en vakmedia al langer te maken met dalende advertentie-inkomsten, en dat wordt in 2017 alleen nog maar erger. Steeds meer mensen maken gebruik van ad-blockers, en de opkomst van Facebook als nieuwsbron helpt ook niet om meer omzet te genereren. Heel gek is het dus niet dat media op zoek gaan naar andere inkomstenbronnen. Bijvoorbeeld door vaker geld te vragen voor het plaatsen van content die ze vroeger nog kosteloos zouden hebben doorgeplaatst.
De verwachting is bovendien dat bedrijven hier in mee zullen gaan. De kosten voor het wegzetten van een advertorial of native advertentie vallen immers mee als je ze afzet tegen de kosten voor het produceren van de content. Om het effect hoeven ze het overigens ook niet te laten: veel lezers zien het verschil niet eens tussen gesponsorde en redactionele content, zo blijkt uit onderzoek van de Universiteit Antwerpen.
Tegelijkertijd krijgen meer en meer bedrijven door dat het niet meer zo makkelijk is om social content op een organische manier te verspreiden dan het ooit was. De uitgaven aan social advertising zijn de afgelopen vier jaar verdubbeld, en onderzoeksbureau Statista voorspelt dat die groei zich de komende jaren nog wel doorzet.
Geen jaarvooruitblik leek de afgelopen jaren compleet zonder video als trend te noemen, maar 2017 lijkt het jaar te worden waarin het medium online écht een vlucht neemt. Waar de opkomst van mobiel die van de video de afgelopen jaren nog enigszins remde, zorgt een landelijke 4G-dekking er inmiddels voor dat mobiel en video minder in elkaars vaarwater zitten.
Het aantal videoviews op Facebook verachtvoudigde het afgelopen jaar dan ook, en volgens de socialgigant is het nog maar een kwestie van jaren voordat het medium alleen nog maar uit video bestaat. Facebook is overigens niet de enige die een soortgelijke trend ziet, Cisco verwacht dat 75 procent van het totale internetverkeer van consumenten uit video zal bestaan.
Het gebruik van virtuele assistants valt momenteel nog wat tegen, mede omdat ze niet altijd even goed begrijpen wat je nu van ze wilt. Volgens Grand View Research komt daar in 2017 echter verandering in. Een ontwikkeling die ongetwijfeld zal worden geboost door het nieuws dat Microsofts automatische spraakherkenning inmiddels op hetzelfde niveau zit als dat van een mens.
Die opkomst van de virtuele assistants zou ervoor kunnen zorgen dat er in 2017 meer contentmanagers gebruik gaan maken van Schema.org. De techniek om onder andere zoekmachines en e-mailclients te helpen begrijpen waar bepaalde content over gaat, speelt namelijk een grote rol in hoe Google Now, Siri en Cortana hun gebruikers van dienst zijn. Wat overigens zal helpen is dat ook de eerdergenoemde AMP en het fact-checked-label van Google News gebruikmaken van de techniek.
Begin het nieuwe jaar goed met een ijzersterke contentmarketingstrategie. Contentbureau helpt je daarbij graag verder, neem contact met ons op voor meer informatie.
Alle afbeeldingen in deze blogpost zijn van Joe The Goat Farmer. Dit stuk verscheen ook op Frankwatching.