26 april 2018 / Gif
Dacht jij dat gifjes iets van de vorige eeuw waren? Think again! De bewegende plaatjes zijn al jaren bezig aan een opmars – en zijn anno 2018 zelfs niet meer weg te denken uit menig socialstrategie. Overdreven? Zeker niet. Ik durf er gif op in te nemen – pun intended – dat jij na een minuut scrollen door een willekeurige tijdlijn, toch ten minste één gifje bent tegengekomen. Maar wat is nu precies de kracht van de gif? En waarom zou je gifjes inzetten voor je bedrijf?
Een gif – oftewel graphic interchange format – is simpel gezegd een video of reeks plaatjes, zonder audio, die zichzelf tot in het oneindige herhaalt. Het grote verschil met videobestanden, naast dat ze dus eindeloos op loop staan, is dat het bestandsformaat van een gif veel kleiner is. Ook werken gifjes in alle browsers. Dus of je nu Chrome, Firefox, Safari of Internet Explorer gebruikt: gif niks! Dat gifje zal je gewoon zien. Bovendien spelen ze automatisch af bij het laden van de pagina.
Inmiddels vinden we gifjes lang niet alleen maar terug op de gemiddelde homepage (die al dan niet ‘under construction’ is), maar ook als reactiemogelijkheid op Facebook en Twitter en zelfs in WhatsApp. De populariteit van de gif laat zien dat het werkt, ondanks het nostalgisch aandoende karakter. En zeg nou zelf; waarom zou je iemand bedanken met ‘Bedankt’, als je ook onderstaand glitterplaatje kunt sturen?!
Hoe komt het toch dat gifjes weer terug zijn van nooit weggeweest? Dat zit hem met name in de kracht van herhaling. Deze kracht geldt namelijk niet alleen voor het stampen van woordjes Duits voor een toets of work-outs in de sportschool, maar óók voor visuele boodschappen. Zeker in lange teksten (en met onze huidige aandachtsspanne is een tekst al snel lang) zijn luchtige, bewegende beelden een welkome afwisseling. Beelden die vaak sneller zijn dan woorden. Overal is wel een gifje voor. Doordat ze opvallen, blijft de boodschap ook nog eens extra goed hangen bij de doelgroep. In socialstrategieën functioneert de gif dan ook als tool voor educatie, communicatie of marketing. Maar het belangrijkste resultaat is misschien nog wel dat ze op social voor meer betrokkenheid zorgen met je doelgroep; gifjes blijken zelfs twee keer zoveel engagement op te leveren als statisch beeld. En wie wil dat nu niet?
Daarom begeven ook wij Content Creators ons steeds vaker in het spectrum van videocontent, en gifjes in het bijzonder. Zo maakten we onlangs dit gifje voor een serie #WorkHappyMoments, voor de Facebookpagina van onze klant Robert Half Nederland.
Maar niet alleen voor dit soort content zijn gifjes zeer geschikt. Ook voor het vertellen van een verhaal kan een gifje heel geschikt zijn – misschien wel de kortste versie van storytelling. Zo laat deze vier-in-een-video voor Honeywell zien hoe je buren je kunnen helpen bij een melding over een lekkende wasmachine – mits zij een sleutel van jouw huis hebben natuurlijk… Door in de video alle vier de stappen herhaald af te spelen, trek je niet alleen de aandacht van de kijker, maar ziet hij/zij bovendien makkelijker en sneller wat er precies gebeurt.
Elk voordeel heb natuurlijk zijn nadeel. Ten eerste is het uiteraard zaak, zoals met alle communicatie, dat de uiting past bij je doelgroep. Gifjes vallen vooral goed onder een relatief jonge doelgroep. Zet geinige gifjes dus zeker niet in wanneer je bijvoorbeeld een post hebt over een juridische kwestie met een al even serieuze doelgroep. En sla er vooral niet in door, want – zoals je misschien in deze blogpost al merkt – kan een teveel aan gifjes juist ook weer afleiden van de tekst.
Denk je dat gifjes niet (meer) mogen ontbreken in jouw bedrijfsstrategie? Schakel Contentbureau dan in voor al jouw videocontent. Wij denken na over het concept, en werken voor de productie samen met onze vertrouwde videopartners. Voor een duidelijk én visueel aantrekkelijk resultaat.