5 april 2018 / LinkedIn
Net zoals je tegenwoordig vanaf de bank kleding kunt kopen, boodschappen kunt doen of een verzekering af kunt sluiten, hoef je ook om te netwerken de deur niet meer uit. Daarvoor heb je immers LinkedIn. Een connectieverzoek hier, een InMail daar: contact is zo gelegd en niemand kijkt er raar van op. Netwerken via LinkedIn: eigenlijk kun je je er geen buil aan vallen. Toch?
Wacht nog heel even voordat je je op je laptop of telefoon stort. Want ook voor LinkedIn geldt: je professionele reputatie binnen je netwerk behouden vraagt om wat kennis van de algemene etiquette. Doe er je voordeel mee!
Het is een van de meest gehoorde regels voor netwerken op LinkedIn: stuur nooit en te nimmer een standaard connectieverzoek. Je kent ‘m wel, het ‘I’d like to add you to my professional network on LinkedIn’-berichtje. Alsof je tijdens een borrel op iemand afloopt, je visitekaartje in zijn hand drukt en direct rechtsomkeert maakt richting de bitterballen. Onpersoonlijk! Neem een paar minuten de tijd om je te verdiepen in je toekomstige connectie. Heb je hem of haar recent gesproken en kun je daaraan refereren? Vooral bij onbekenden loont het om kort aan te geven waarom je graag met iemand in contact komt – of dat nu is omdat jullie in hetzelfde vakgebied werken, je veel gemeenschappelijke connecties hebt of omdat je gewoon eens koffie met iemand wilt drinken.
Een open deur misschien, maar LinkedIn blijft natuurlijk een zakelijk netwerk. En hoewel creatieve, informele content prima kan werken, blijft de scheidslijn tussen ‘inspirerend’ en ‘irritant’ dun. Zorg dus dat er altijd een link is tussen de content die je deelt en je carrière, vakgebied of professionele interesses, en vermijd controversiële of vulgaire zaken. Kortom, bedenk bij elke update: zou ik dit eerder in de bar of in de boardroom delen?
De kracht van LinkedIn zit hem in het idee van dienst en wederdienst. Of je nu op zoek bent naar een nieuwe baan, een ingang bij een potentiële klant of graag aan iemand voorgesteld wilt worden: er is altijd wel iemand in je netwerk die je kan helpen. Andersom sta jij natuurlijk klaar om iemands oproep te delen, advies te geven of eens een kop koffie te gaan drinken met een van je connecties. Zo help je elkaar vooruit. En dat is uiteindelijk in ieders belang – én goed voor je karmapunten.
Oftewel, doe je niet anders voor dan je bent. Kies bijvoorbeeld een profielfoto die past bij hoe je er nu uitziet, en niet tien jaar geleden. Dat voorkomt geheid een hoop teleurstelling. En zorg dat je profiel up-to-date is met alle relevante informatie over je carrière. Authentiek zijn betekent ook eerlijk tegenover anderen. LinkedIn biedt de mogelijkheid om vaardigheden van anderen te onderschrijven. Doe dit alleen als je overtuigd bent van iemands skills en schrijf alleen een aanbeveling als je ook daadwerkelijk vindt dat iemand er een verdient. Alleen dan is jouw mening pas echts iets waard voor diegene, en de rest van je netwerk.
Meer tips over de etiquette voor social media? Of over hoe je je als bedrijf het best online profileert? Wij helpen je graag!
Headerafbeelding met dank aan Unsplash.