18 maart 2014 / Long copy
‘Long copy? Dat leest toch niemand meer!’ Dat hangt ervan af. Alles heeft een plek, een tijd en een doelgroep. Langere artikelen, advertorials, casestudy’s, whitepapers en bylineds geven de schrijver en lezer de mogelijkheid om de diepte in te gaan. Maar niet meteen op je homepage zetten; de lezer die op zoek is naar meer diepgang is heus bereid om drie keer te klikken voor zo’n helder uiteengezet inzicht in een bepaald onderwerp. Maar waar moet je op letten bij het schrijven van long copy? Ik zal het kort houden.
Net als bij alle teksten, houd je bij long copy rekening met het doel, het medium en de doelgroep. Logisch. Gaat het langere artikel over een product of dienst van je bedrijf, dan spelen de prijs, innovativiteit en bekendheid ervan een rol. Hoe duurder, innovatiever of onbekender een product is, hoe meer er behoefte zal zijn aan details. Is het een artikel voor een gespecialiseerd medium of professionele doelgroep, dan zal die doelgroep geen genoegen nemen met oppervlakkige artikelen. Voed ze met details.
En dan de vorm. Nog belangrijker dan bij short copy is het zaak om een spannende, prikkelende kop te maken; actief te schrijven, bullets te gebruiken, opvallende tussenkopjes te verzinnen, streamers in te zetten en beeldmateriaal en infographics toe te voegen. Allemaal om de ‘lap’ tekst te ‘breken’.
Ben je er nog?
Typisch voor long copy is ook, dat het een ideaal podium is voor verhalen vertellen. Eindelijk de ruimte. Wat zijn precies de voordelen van het product voor de gebruiker? Wat is de visie van de organisatie op een markt of ontwikkeling? En laat misschien de ontwikkelaars, specialisten of gebruikers het verhaal vertellen. Bedenk wel steeds of extra informatie bijdraagt aan het overtuigen van de lezer, of alleen aan de lengte van het stuk. In dat laatste geval, schrappen. Bewandel geen zijwegen die de lezer laten verdwalen.
En dan de hamvraag: wanneer is long copy te long? Antwoord: als het de lezer niet meer boeit (ja, duh!). Sorry, dit is eigenlijk alles wat hierover te zeggen valt. Fingerspitzengefühl, en laat anderen vooral meelezen. Gapen is schrappen.
Headerafbeelding: Pexels