Een nieuwe website: 5 grote valkuilen (en hoe je die kunt ondervangen)

Het is zo ver: je wilt een nieuwe website. Alleen waar begin je? Hoe ga je dat enorme project – want dat is het – aanpakken? En als je dat al weet: welke zaken ga je in huis doen en welke uitbesteden aan een bureau of freelancer?

Ik heb in zeven jaar Contentbureau al behoorlijk wat websiteprojecten meegemaakt. Van volledige opleidingswebsite tot landingspagina voor internationale leadgeneratie. En van corporate website voor eigen labels tot actiewebsite voor events. Tijdens al die projecten kwam ik dezelfde uitdagingen tegen. En om eenieder daar voortaan voor te behoeden, heb ik ze maar eens op een rij gezet: de vijf grote valkuilen die je tegenkomt in elk websiteproject (en hoe je die kunt ondervangen).

1. De visies van betrokken medewerkers liggen niet op één lijn (en daar kom je te laat achter)

Een nieuwe website is een project waar veel mensen een zegje over willen doen. De communicatie- of marketingmanager wil de doelgroep aanspreken. De salesmanager wil vooral leads genereren. De HR-manager wil dat er een flink Werken bij-deel komt. En de directeur? Die wil vooral dat ieders belang wordt gediend, zonder dat ‘zijn kindje’ te grabbel wordt gegooid. O, en dan is er altijd nog wel iemand binnen de organisatie die iets roept over een ‘website 3.0’, ‘het liefst op nummer één in Google’ of ‘ik vind de kleur blauw wel belangrijk’. Kortom: veel verschillende wensen van veel verschillende mensen.

Hoe je voorkomt dat dit ontaardt in een grote janboel aan meningen, voortschrijdende inzichten en detaillistisch geneuzel? Simpel. Stel een goede projectmanager met ervaring in websiteprojecten aan die vanaf het begin de touwtjes in handen heeft. Hij of zij begint het project met het in kaart brengen van de doelstellingen van alle belangrijke betrokkenen. Hij vat ze samen in een bondig document en laat de betrokkenen nog eenmaal discussiëren over de pijnpunten. Komen ze er niet uit? Dan beslist de directeur. Het document dat hieruit ontstaat vormt de basis voor het verdere proces. Punt uit. O, en gebruik daarna zeker een tool als Trello of Basecamp om het project in goede banen te leiden.

2. Niet iedereen heeft genoeg kennis van websites

Een website is geen digitale versie van een folder, brochure of uithangbord. Nee, het is een interactief ding waarop mensen klikken, scannen en lezen. Een ding bovendien waarop mensen verwachten dat alles duidelijk en helder wordt, zonder daarvoor moeite te hoeven doen. Om te weten hoe je daaraan tegemoetkomt, is kennis over zaken als usability, zoekmachinevriendelijkheid en HTML of andere programmeertalen reuzehandig. Echter, de mensen die het voor het zeggen hebben in een organisatie zijn niet altijd de mensen die die kennis hebben. Het resultaat? De website bevat misschien wel alle informatie, maar die informatie is op zo’n manier gestructureerd dat de doelgroep er geen snars van begrijpt. Missie gefaald.

Om dit te ondervangen zorg je er dan ook voor dat je in je websiteteam altijd minimaal iemand betrekt die kennis heeft van SEO & content(marketing), iemand met kennis over usability & interactiedesign, een technische webbouwer en een grafisch vormgever. Hiermee ondervang je in ieder geval de belangrijkste zaken die een scorende website in de weg kunnen staan. Dat de communicatieboodschap erin staat? Daar zorgen de directeur en marketing- of communicatiemanager wel voor.

3. Onderschatting van hoeveel werk er in een website zit

“We willen een nieuwe website en die moet eigenlijk over twee maanden live staan, kan dat?” Het is een vraag die we hier nog regelmatig krijgen. Nu kunnen we in twee maanden best iets voor elkaar boksen – we zijn de beroerdste niet – maar wil je een project van begin tot eind soepel en grondig laten verlopen, dan kost dat altijd meer tijd dan je vooraf verwacht. Van het bepalen van de doelstellingen en het verzamelen van content tot het maken van grids, sitemaps en designs; daar ben je al gauw één tot twee maanden mee bezig. En vergeet ook vooral niet op tijd te beginnen met het doen van grondig keywordonderzoek en het schrijven van de content – al snel een maandje werk. Tegen de tijd dat dat allemaal staat, neem je nog een week voor het vullen van de site, nogmaals een week voor testen en twee dagen voor de definitieve livegang; hop, je bent zo een half jaar verder.

Nu is dat half jaar prima, maar veel organisaties nemen dat niet op in de planning. Laat de projectmanager dus ruim plannen, zeker als je in elke fase nog wat tijd wilt vrijhouden voor feedback van alle betrokkenen. Die elkaar ook soms weer tegenspreken…

4. De website ziet er op alle apparaten en schermen anders uit

Nu bijna veertig procent van het websitebezoek in Nederland via mobiel gaat, is het essentieel om je website te voorzien van een responsive design. Het lastige in websiteprojecten is echter dat iedereen met andere apparaten werkt. Kijk je op je iPhone 4, 5, 6 of 7? Gebruik je Opera, Chrome, Safari of Internet Explorer? En welke Windows- of iOS-versie is geïnstalleerd? Dat is allemaal van invloed op hoe die ene knop staat uitgelijnd of in welk font je website toont. En veel betrokkenen weten dat niet. Het gevolg: feedback is door een bouwer niet te reproduceren op zijn apparaat en scherm.

Het is in dit geval aan de projectmanager om vooraf te bepalen wat de belangrijkste apparaten en browsers zijn. Stem dit lijstje af en zet ‘m door naar alle betrokkenen, inclusief de bouwer. En zorg dat iedereen weet dat de website pas klaar is als alles goed staat op al die vastgelegde combinaties van apparaten en browsers. O, en willen betrokkenen opmerkingen maken over opgeleverde iteraties? Zorg ervoor dat ze bij elke opmerking opschrijven welk apparaat en welke browser ze gebruiken. Dat scheelt echt.

5. De websitebouwer wordt te laat bij het project betrokken

Doordat websites technisch steeds geavanceerder worden, is het belang van iemand met kennis van wat wel en niet mogelijk is groot. Echter, veel te vaak wordt een bouwer pas helemaal aan het eind van het ontwikkelproces betrokken. En dan is er al een grid, een sitemap en wellicht zelfs een design. Op de een of andere manier bestaat vaak het idee dat die bouwer slechts een uitvoerder is en dus geen meedenker. Terwijl de beste bouwers juist ook dat laatste zijn. Zij weten als geen ander hoe je bepaalde content- en designuitdagingen kunt oplossen, te meer omdat ze precies snappen wat er technisch het best werkt.

De oplossing is dus eenvoudig: kies een websitebouwer die niet bang is om mee te denken en kritiek te leveren op de designs die je eventueel zelf al bedacht hebt. En betrek hem of haar vroeg in het proces. Tuurlijk, hij hoeft niet per se bij alle brainstormsessies te zitten, maar een keertje is zeker niet verkeerd. Zorgt ook weer voor frisse nieuwe input. Wedden dat hij zijn investering dubbel en dwars terugverdient?

Inmiddels bouwen we bij Contentbureau druk aan onze eigen nieuwe website. En zorgen er daarbij voor dat we niet meer in de bovenstaande vijf valkuilen trappen. Wil jij ook hulp bij je websitetraject? Schroom dan niet om contact met ons op te nemen via info@contentbureau.nl of 030 – 20 80 059. We denken graag met je mee!

Een enigszins aangepaste versie van deze blogpost verscheen eerder op Frankwatching.

Headerafbeelding: Pixabay

Deel dit artikel

Neem contact met ons op