10 juli 2018 / Websites
O, die mooie zomer. De periode waarin half Nederland zijn laptop dichtklapt, de ‘boel de boel’ laat en ergens aan een bloedhete kuststrook zand tussen de teennagels verzamelt. Nu klinkt een boek lezen op een strandbedje best aantrekkelijk, maar als je na de zomer ook nog een beetje business wilt binnenhalen is de zomer misschien wel de uitgelezen (pun intended) tijd om eens kritisch naar je bedrijfswebsite te kijken.
Doet-ie wat ie moet doen? Behaal je de doelen die je begin dit jaar hebt bepaald? En zo niet, wat kun je veranderen om die doelen wél te behalen? Als jij deze zomer de laptop verkiest boven de flipflop, pak er dan een koud drankje bij en ga aan de slag met deze zeven quick wins voor jouw bedrijfswebsite.
Laten we beginnen bij je homepage. Een ongeschreven regel voor waarschijnlijk de best bezochte pagina van je website is dat een onbekende bezoeker binnen zeven seconden een beeld wil hebben van wat de site voor hem of haar kan betekenen. Is het niet direct duidelijk wat je organisatie doet of wat je unique selling points (USP’s) zijn? Dan is een druk op de back-knop van de browser niet ver weg.
Actiepunt voor deze zomer: laat wat mensen die je bedrijf nog niet kennen eens naar je site kijken en vraag of ze je – na een korte blik op de homepage – in eigen woorden kunnen vertellen wat je voor ze kunt betekenen. Geven ze verkeerde antwoorden of is het onduidelijk? Schrijf dan eens in één zin op wat je nu echt doet. Deze pay-off zet je prominent in bijvoorbeeld de header van je website, waardoor elke bezoeker deze wel móet lezen. Het zal je verbazen hoeveel websites er zijn die dit nog steeds niet doen.
Ik zie ze nog volop: websites die vooral heel veel te vertellen hebben over wat ze allemaal doen en kunnen. Prima, natuurlijk. Maar kruip eens in het hoofd van jouw doelgroep. Deze mensen bevinden zich waarschijnlijk in een beslissingsproces richting aankoop van jouw product of dienst. Is het dan niet een goed idee om iemand zo snel mogelijk te overtuigen van wat jouw organisatie onderscheidt van al die andere partijen? En nee, begin dan niet over een goede prijs-kwaliteitverhouding of goede service. Dat roept iedereen.
Actiepunt voor deze zomer: vraag je klanten naar hun eerste gedachten bij jouw bedrijf. Waarom kozen ze voor jou en niet een ander? En waarom blijft jouw bedrijf ze echt bij? Vorm de input hiervan om tot jouw USP’s en zet deze prominent op de voor jou belangrijke pagina’s. O, en kijk uit dat je niet te lang van stof wordt. Een paar krachtige termen voorzien van een afbeelding werken vaak beter dan een heel boekwerk.
Oftewel, kijk eens goed naar jouw SEO-optimalisatie. Een homepage met als titel ‘Home’ gaat in Google alleen gevonden worden door mensen die daarop zoeken. En verwacht niet dat je woonsites van de troon kunt stoten daarmee. Het gaat erom dat elke pagina op je site een potentiële landingspagina is vanuit Google. En dan is het zonde om copy niet te optimaliseren voor een zoekwoord dat jouw doelgroep gebruikt in de zoekmachines.
Actiepunt voor deze zomer: bepaal per pagina de meest relevante zoekterm en verwerk die zo natuurlijk mogelijk in je title tag – het veld dat je in je tabblad en in de Google-resultaten ziet. Het toevoegen van deze term aan je meta description, H1- & H2-kopjes, alt-teksten en bodytekst is ook aan te raden. Hulp nodig om te bepalen wat een beter zoekwoord is dan ‘home’? Gebruik de Google Keyword Planner om zoekvolumes te bepalen en een SEO-tool als Moz om te achterhalen welke termen voor jou het meest relevant zijn. En installeer – mits je WordPress hebt – de Yoast-plugin om te checken of je het allemaal goed hebt gedaan. Lukt het nog niet? Je kunt natuurlijk altijd Contentbureau bellen. Say heeee-hooo!
Je zou wel gek zijn als je nu nog geen responsive site hebt. Oftewel: een site die zich automatisch aanpast aan het scherm waarop je hem bekijkt. Toch maken mijn duim en wijsvinger nog regelmatig overuren door het inzoomen op mobiele websites. Als je je echter bedenkt dat Google tegenwoordig voorrang geeft aan mobiel geoptimaliseerde websites, is het nu wel echt tijd (geweest) om dit aan te pakken.
Actiepunt voor deze zomer: ga naar de mobielvriendelijkheidstest van Google en kom erachter hoe geoptimaliseerd jouw site is. Kom je niet door de test? Ga dan met je developer aan de slag om dit op te lossen. Echt hoor, dit is een belangrijke.
Veel bedrijven ontwikkelen een website nog steeds vanuit de vraag: wat heb ik in huis voor klanten? En tuurlijk, dat kan een prima basis vormen. Maar je weet pas echt of je site duidelijk is als je aan de slag gaat met gebruikersstatistieken. Alleen op basis van data kun je tenslotte echt zien of je bezoekers doen wat jij wilt. Welke pagina’s bekijken ze het meest? Waar haken ze af? En waarom komen ze niet op de contactpagina? Door je webstatistieken te analyseren kom je tot zinvolle inzichten. Inzichten die je helpen bij het verder optimaliseren van je website en uiteindelijk het behalen van je doelen.
Actiepunt voor deze zomer: als je dat nog niet hebt gedaan, installeer dan een Google Analytics-code op je website en start met het regelmatig bekijken en analyseren van de data. Richt een dashboard in met daarop de belangrijkste statistieken en conversiedoelen en stuur op de resultaten.
De snelheid van je website is niet alleen een belangrijke factor voor je bezoekers, maar ook in toenemende mate voor Google. Een site die je pardoes vier of vijf seconden laat wachten tot hij is geopend zal over het algemeen lager scoren in de ranking dan een site die binnen een fractie op je scherm wordt getoverd. Het minimaliseren van de wachttijd is dus letterlijk een ‘quick’ win. Hoe je je site versnelt? Door afbeeldingen te comprimeren bijvoorbeeld. Of door overbodige code te verwijderen.
Actiepunt voor deze zomer: bezoek Pagespeed Insights en krijg direct een prachtig overzicht van de zaken die je – al dan niet samen met je developer – kunt aanpassen om wat gas op die lollie te gooien. Wellicht is het nét die actie die je net als Max op pole position van Google zet.
Een wijs man zei ooit eens: een goede site is eigenlijk nooit af. Wie die wijze man precies is, geen idee. Feit is wel dat hij dicht bij de waarheid zat. Want aan een echt goed renderende site werk je continu. Is het niet door bovenstaande zes actiepunten door te voeren, dan wel door nieuwe content toe te voegen. Blogs, nieuwsberichten, landingspagina’s, actiesites; de mogelijkheden zijn legio.
Afhankelijk van jouw doelstellingen kun je bijvoorbeeld werken aan een maandelijkse contentkalender waarin je bepaalt wat voor content je wilt maken, vanuit welke doelgroepvraag en met welke insteek. Sites die regelmatig vernieuwen geven je een voorsprong op de concurrentie. Niet alleen omdat Google sites die vaak updaten waardeert, maar ook omdat je zo je bezoekers een reden geeft om te blijven terugkeren. En dat is wat je wilt toch?
Actiepunt voor deze zomer: bedenk voor jezelf met wat voor soort content je je doelgroep kunt vermaken of informeren. Gebruik een website als Answer The Public om op basis van zoekwoorden tot contentideeën te komen voor blogs, nieuwsberichten en landingspagina’s. En voeg die samen in een maandelijkse contentkalender, zodat je grip houdt op wat er gepubliceerd wordt.
Niet zeker over jouw website? Weten of je in je webteksten wel met alle SEO-onderdelen rekening hebt gehouden? Of wil je je responsive versie eens tegen het licht houden? Laat je site dan scannen in onze Contentscan is tijdelijk helemaal gratis! Vraag hem voor 31 augustus aan en wij geven je 5 tips voor optimalisatie van jouw website! Doen hoor.
Als je deze zomer gaat voor de beste website van het land en niet voor de slippers op het strand, heb je in ieder geval een aardige actielijst tot je beschikking. En hopelijk een site die je na de zomer helpt je doelstellingen nog beter te bereiken. Natuurlijk kan ik me voorstellen dat je hulp nodig hebt. Schroom dan zeker niet om contact met Contentbureau op te nemen. Wij helpen graag. Zelfs als we ook liever met onze kont in het zand hadden gezeten.
Headerafbeelding met dank aan Unsplash.