Vindbaarheid

Waarschijnlijk ben je al overtuigd van het belang van contentmarketing. Of ben je je in ieder geval aan het oriënteren op de mogelijkheden.

Een uitstekend idee, want contentmarketing is een van de meest effectieve manieren om websites beter vindbaar te maken. Door aantrekkelijke webpagina’s, artikelen en blogs te schrijven die relevant zijn voor jouw doelgroep, komt je website hoger in de zoekresultaten. Tenminste, als je bij het schrijven van de content rekening houdt met de belangrijkste regels voor SEO.

In dit artikel leggen we uit wat vindbaarheid precies inhoudt, wat de link is tussen vindbaarheid en contentmarketing en hoe je je vindbaarheid kunt verbeteren. Klik op een van de onderstaande onderwerpen om er meer over te lezen.

Inhoudsopgave

Contentmarketing en SEO (Search Engine Optimization); op het eerste gezicht zijn het twee verschillende onderwerpen. In werkelijkheid zijn het twee zijden van dezelfde medaille. We horen je denken: hoe dan? Het is eenvoudig uit te leggen: zoekmachines hebben content nodig om jouw website te kunnen herkennen. Aan de hand van kernwoorden die op je site zijn te vinden, bepaalt Google waar jouw site over gaat. Wil je met je website vindbaar zijn voor klanten, dan is het dus in de eerste plaats noodzakelijk om te zorgen dat je de juiste keywords gebruikt.

Meer content = meer keywordmogelijkheden

Zoekmachines kunnen websites niet ‘zien’ zoals jij en ik dat kunnen. Als wij een website bezoeken met foto’s van benodigdheden voor huisdieren, begrijpen we op basis van onze waarneming en eerdere ervaringen dat het een e-commerce-site is die riemen, hondenmanden en speelgoed verkoopt. Google weet dit niet. De zoekmachine heeft tekst nodig om te kunnen begrijpen wat het doel van een website is. Woorden die ergens staan geschreven dus.

Contentmarketing is een slimme manier om gebruik te maken van de manier waarop zoekmachines werken. Het stelt je in staat om meer informatie te delen dan mogelijk is in alleen productbeschrijvingen en metateksten van foto’s, waar de ruimte voor trefwoorden vaak beperkt is. Door artikelen, blogs en andere teksten te schrijven, kun je meer trefwoorden gebruiken die relevant zijn voor wat jouw website inhoudt – en waar je doelgroep naar op zoek is.

Als je een webshop hebt waar je dierbenodigdheden verkoopt, wil je waarschijnlijk gevonden worden op bijbehorende zoekwoorden, bijvoorbeeld hondenhalsbanden. In plaats van alle sleutelwoorden op een productpagina te proppen, kun je ook een blog schrijven, zoals ‘Hoe kies ik de juiste maat halsband voor mijn hond?’. Of een artikel publiceren over de nieuwste kleuren en trends in halsbanden. Deze content is niet alleen nuttig en interessant voor je klant, het geeft ook een mooie kans om met keywords hoger te scoren in zoekopdrachten!
>> Terug naar boven

Google heeft voorkeur voor inhoud

Natuurlijk is het volstouwen van een webpagina met keywords niet voldoende. Integendeel: gebruik je je zoekwoord te vaak (keyword stuffing), dan word je (genadeloos) afgestraft door Google. Veel belangrijker voor de impact op zoekmachine-optimalisatie is de kwaliteit van je content. Goede content wordt vaker gedeeld, er wordt vaker naar gelinkt en het zorgt voor een langere time-on-site (TOS); zaken die bijdragen aan een hogere ranking in de resultaten van zoekmachines.

Wil je dus je vindbaarheid verbeteren, dan kun je beter één goede blog per maand plaatsen dan vier matige stukken. Maar wanneer krijgt content nu de stempel kwalitatief? Hier kunnen we veel over zeggen, maar eigenlijk is het antwoord heel simpel: kwalitatief hoogwaardige content bestaat uit goed geschreven teksten die inhoudelijk interessant en relevant zijn. Wil dit zeggen dat langere content altijd beter is? Nee, niet altijd. Immers, als je artikelen of blogs schrijft die maar door en door gaan zonder ergens een punt te maken of de lezer waardevolle informatie te bieden, zal die lezer al snel afhaken. Google merkt dit op en zal concluderen dat het stuk blijkbaar niet erg interessant is. Gebeurt dit vaker, dan zal je ranking zelfs dalen.

Aan de andere kant, voor concrete en informatieve artikelen heb je tekst nodig. Een grootschalig onderzoek van backlinko, waarbij een miljoen zoekmachineresultaten werden geanalyseerd, laat bijvoorbeeld zien dat de gemiddelde lengte van een tekst op de eerste resultatenpagina van Google bijna 1.900 woorden is. Onderzoek van HubSpot noemt een nog langere gemiddelde lengte van 2.250 – 2.500 woorden. Dit laat zien dat Google de voorkeur geeft aan contentrijke sites. Maar het is nu ook weer niet zo dat je altijd veel woorden nodig hebt. Dit is erg afhankelijk van het zoekwoord waarop je gevonden wilt worden en de concurrentie in Google.

>> Terug naar boven

Google is gek op vers

Lengte en leesbaarheid zijn belangrijk voor je vindbaarheid in zoekmachines. Maar vergeet ook niet regelmatig nieuwe content te publiceren. Daarmee houd je de website up-to-date – wat goed is, want actualiteit is een van de rankingfactoren van Google en in hoge mate bepalend voor de vindbaarheid. Daar is ook best iets voor te zeggen: een goed onderhouden website geeft het signaal af dat de eigenaar serieuze aandacht besteedt aan de kwaliteit van de content.

Verse content die informatief en aantrekkelijk is, trekt bezoekers en zorgt ervoor dat ze vaker terugkeren. Google herkent nieuwe content en beloont de websites die op die manier werken. Voeg dus eens in de zoveel tijd nieuwe webpagina’s toe aan je website. Denk bijvoorbeeld aan productupdates, een bericht over een nieuwe medewerker, klantcases of publicaties over product- of marktontwikkelingen. Begin een blog, schrijf over onderwerpen die betrekking hebben op jouw organisatie of visie en deel deze artikelen ook via social-mediakanalen.

Verse content houdt niet alleen in dat je regelmatig nieuwe content plaatst; ook door bestaande content te updaten, zorg je voor betere vindbaarheid. Presteert bepaalde content niet goed? Kijk dan of je de content weg kunt halen of de informatie kunt omzetten naar een actueel stuk content. Werk bijvoorbeeld een matig presterend blog om naar een goede infographic.

>> Terug naar boven

En dan is er nog technische SEO

Door het regelmatig publiceren van goed geschreven, boeiende (en waarschijnlijk langere) verhalen, bereik je dat jouw website optimaal vindbaar is. De concurrentie om de hoogste posities op de resultatenpagina’s is echter enorm. Zorg er daarom voor dat jouw website ook in technisch opzicht voldoet aan de eisen die Google aan een goede website stelt.

Lees meer: feiten en fabels over vindbaarheid.

>> Terug naar boven

Wil je aan de slag met jouw vindbaarheid? En kun je daar wel wat hulp bij gebruiken? Overweeg dan een specialist aan te haken – zoals Contentbureau. Wij zijn jouw partner om mee te denken met concepten, en om het maken en distribueren van content aan over te laten. Laten we samenwerken! Neem contact met ons op, dan bespreken we samen wat er mogelijk is.

Onze vestigingen

Contentbureau Utrecht

Veilingweg 5
3981 PB Bunnik
info@contentbureau.nl
+31 (0)30 20 80 059

Route
Toon alle locaties

Contentbureau Brussel

Ringlaan 39
1853 Strombeek-Bever
info@contentbureau.be
+32 (0)2 474 17 40

Route
Toon alle locaties