3 redenen waarom een journalist jouw persbericht haat

In pr-land woedt al tijden de discussie of het persbericht nog wel toekomst heeft. Nou, als je het mij vraagt, is het persbericht anno 2015 springlevend. Als ik alleen al door de dagelijkse nieuwsbrief van Persberichten.com scrol, kan ik me zo voorstellen dat (IT-)journalisten zich niet hoeven te vervelen. Waar het echter om draait is: wat doet de ontvanger ermee? Ik kan niet zeggen dat de kwaliteit van alle berichten in diezelfde nieuwsbrief net zo hoog is als de kwantiteit. Niet gek dus, dat er irritatie ontstaat bij journalisten… Waarom belandt jouw persbericht in de digitale prullenbak?*

1. Je bericht heeft geen nieuwswaarde

Vooral nu – in komkommertijd – populair: persberichten zonder nuttige inhoud uitsturen. Omdat je gewoon heel blij bent met de eindelijke oplevering van versie 13.087 van je softwareplatform. Of met je ISO-certificering. Logisch dat je dat naar buiten wilt brengen, maar vraag je af of een persbericht daarvoor het juiste middel is. Kies in het geval van deze voorbeelden liever voor je socialmedia-kanalen. En maak een vermelding op je website. Maar vul de mailbox van de journalist niet onnodig.

2. Je verhaal is niet afgestemd op zijn doelgroep

Hoe irritant is het als je wordt gemaild met een aanbieding voor een autoverzekering, terwijl je niet eens een rijbewijs hebt? Juist. Precies dat gevoel krijgt een journalist als jij met hagel schiet. Durf een keuze te maken uit je perslijst. Maak vervolgens verschillende versies van je persbericht, helemaal in lijn met de doelgroep van de journalist die je voor ogen hebt. Stel, je brengt een nieuwe camera op de markt. De een is geïnteresseerd in de technische features, terwijl de ander juist voorbeelden van gebruikssituaties wil zien.

3. Je bericht is onaantrekkelijk geschreven

Dat je persbericht geen taal- en typfouten mag bevatten, weet iedereen. Veel te lange zinnen en het gebruik van lijdende vormen maken je tekst evenmin aantrekkelijk. Net zoals borstklopperij – niemand in dit land van nuchtere mensen zit daarop te wachten. Verplaats je in plaats daarvan in de lezer: wat wil die weten? Niet zozeer dat je een partnership bent aangegaan met partij X, maar wat dat precies voor hem oplevert. Met elke cloudoplossing verlaag je tegenwoordig kosten en verbeter je de efficiency van bedrijfsprocessen. Interessanter is: wat onderscheidt jouw nieuwe product van dat van andere leveranciers? Dát moet al blijken uit de kop en lead.

Je relatie met de journalist goed houden? Contentbureau helpt met scherpe persberichten. Bel ons op 030-20 80 059 of mail naar info@contentbureau.nl.

* Onze collega’s van LVTPR horen de pr-ergernissen uit eerste hand. Betrouwbaardere informatie kunnen we dus niet opdoen.

Headerafbeelding: Pixabay

Deel dit artikel

Neem contact met ons op