Op zoek naar medewerkers? 5 tips voor een goede vacaturetekst

Wie weleens een vacature heeft geschreven, weet: dat valt nog niet mee. Want zo’n tekst moet aan nogal wat eisen voldoen. Hij moet een duidelijke beschrijving hebben, potentiële werknemers aanspreken en ook nog goed vindbaar zijn. Maar daar houdt het niet op: veel werkzoekenden vinden een inspiratieloze vacaturetekst namelijk een grote afknapper. Het wordt dus tijd voor inspirerende vacatures. Met deze tips lukt dat gegarandeerd.

1. Zorg voor een duidelijke functietitel

Tuurlijk, een functie hebben als Productiviteitsninja of Coderende Eindbaas klinkt gaaf. Maar denk je dat werkzoekende programmeurs dit snel zullen intikken in hun zoekbalk? Die kans is klein. Zorg daarom eerder voor een titel die de functie duidelijk omschrijft, ook al is dat nog zo saai. In de omschrijving heb je nog alle kans om te shinen.

2. Wees origineel

Dat de functietitel misschien wat duf is, wil niet zeggen dat de rest van de vacature dat ook moet zijn. Juist hier krijg je de kans om op te vallen tussen al die andere vacatures. Vermijd clichés – die zien werkzoekenden al zo vaak, en bovendien zeggen ze vaak niets. Nogal wiedes dat je een ‘goede werksfeer’ en ‘marktconform salaris’ biedt. Maak het liever concreet, en focus juist op wat jouw bedrijf en vacature uniek maakt. Een originele vacature draagt bovendien bij aan de branding van je merk. Wees dus niet bang om een unieke vacature te (laten) schrijven.

3. Pas de tekst aan aan je organisatie

Een creatieve vacature wordt dus gewaardeerd, maar let er wel op dat je hier niet in doorschiet. Een vacaturetekst moet immers wel passen bij je bedrijf. Je kunt nog zo’n sprankelende vacaturetekst hebben, maar als je bedrijf juist vrij serieus en zakelijk is, schiet dat zijn doel voorbij. Andersom geldt hetzelfde: een saaie vacaturetekst kan ervoor zorgen dat je bedrijf saai lijkt, terwijl dat natuurlijk niet zo hoeft te zijn. Zorg ook dat het taalgebruik past bij je huisstijl en dat het aansluit bij je doelgroep.

4. Breng structuur aan

Sollicitanten zitten over het algemeen niet te wachten op lange, onoverzichtelijke vacatures. Zij zien immers meerdere vacatures op een dag, dus houd je vacaturetekst vooral zo kort mogelijk en overzichtelijk door er structuur in aan te brengen. Gebruik korte alinea’s en opsommingstekens. Zodat je potentiële nieuwe collega de vacature snel kan scannen, en dus meer tijd overheeft om te bedenken hoe hij indruk op je maakt.

5. Check ‘m op spelling, taal en stijl

Tot slot is het zaak dat je vacatures, net als alle zakelijke teksten, foutloos zijn. Ze zijn immers visitekaartjes van je bedrijf – slordig als deze eerste kennismaking met je merk bol staat van de fouten. Zorg ook dat de vacature voorzien is van woorden waarop jouw bedrijf gevonden wil worden, en optimaliseer ‘m voor zoekmachines. Zo maak je de meeste kans op geschikte kandidaten.

Kun jij wel wat hulp gebruiken bij het creatiever, overzichtelijker of überhaupt schrijven van je vacatureteksten? Schroom niet contact op te nemen met onze Contentninja’s (m/v).

Headerafbeelding met dank aan Pixabay.

Deel dit artikel

Neem contact met ons op