6 concrete tips voor gewoon goede copy

Dat schrijven iets is wat iedereen kan leren, is een algemeen misverstand. Want hoeveel mails je ook stuurt op een dag, dat is wel even iets anders dan het schrijven van een overtuigende websitetekst, spraakmakend persbericht of pakkende socialmediapost. Toch zijn er wel degelijk aandachtspunten waar elke tekst beter van wordt. Wij geven zes concrete tips voor goede copy waar je direct mee aan de slag kunt.

1. Een goede headline bestaat uit 90 tot 99 tekens

Je zou denken dat korter altijd beter is als het gaat om een online tekst. Toch blijkt het tegendeel waar. Zeker als we kijken naar headlines. Titels van 90 tot 99 tekens (inclusief spaties) blijken namelijk een hogere Click Through Rate (CTR) te hebben dan kortere headlines. Kanttekening hierbij is dat het wel van belang is om welk medium het gaat. Zo is in de Google-zoekresultaten een title tag van maximaal 60 tekens aan te raden. En op social media is het wéér anders. Houd hier voor headlines 40 tekens aan voor Facebook, 71 tot 100 tekens voor Twitter en 80 tot 120 tekens voor LinkedIn.

2. Gebruik signaalwoorden

Met signaalwoorden maak je duidelijk welk verband de zinnen of zinsdelen ten opzichte van elkaar hebben. Ze zorgen voor samenhang, structuur en duidelijkheid – denk bijvoorbeeld aan de simpele maar duidelijke verhalen van Annie M.G. Schmidt. Let er tijdens het schrijven dus op of dit soort simpele woordjes wel vaak genoeg terugkomen in je tekst. Er is immers niets mis met jip-en-janneketaal.

3. Maak zinnen niet te lang

Voor een prettig leesbare tekst is afwisseling tussen korte en langere zinnen het devies. Maar maak zinnen vooral niet té lang. Zinnen met gemiddeld tien tot vijftien woorden zijn makkelijk te begrijpen voor de meeste lezers. Geen zin (of tijd) om dit gemiddelde handmatig uit te rekenen? Gebruik een online tool als Count Wordsworth.

4. Al het goede komt in drieën

Voorbeelden zijn een perfecte manier om teksten concreet te maken. Bijvoorbeeld in de vorm van een opsomming. Zorg hierbij altijd voor drie voorbeelden; een opsomming bestaande uit drie onderdelen leest simpelweg het lekkerst. Is je opsomming lang, bestaat ze uit meerdere zinnen of zijn de zinnen wat lang?

  • Gebruik bulletpoints.

5. Schrijf actief

Een passieve zin is onnodig lang en vaak ook nog eens minder duidelijk. Actieve zinnen maken teksten minder ingewikkeld en bovendien beter leesbaar. Zo kunnen hulpwerkwoorden als ‘kunnen’ en ‘worden’ vaak worden geschrapt (see what I did there?). Vergelijk:

  • ‘Product X wordt geïntroduceerd door klant Y in samenwerking met partner Z.’

Versus:

  • ‘Klant Y en partner Z introduceren product X’.

6. Onderschat typografie niet

Vergeet ten slotte de opmaak van je tekst niet.

  • Gebruik een leesbaar font.
  • Maak het contrast niet te groot – geen zwarte tekst op een witte achtergrond, maar liever donkergrijze tekst op een witte of lichtgrijze achtergrond.
  • Gebruik koppen en subkoppen om aan te geven waar de tekst over gaat. Dit geldt zeker voor online teksten, want daarvan leest de gemiddelde lezer slechts 20 tot 28 procent.
  • Zet witregels in om ruimte in een tekst te creëren.
  • Om woorden of zinnen extra nadruk te geven kun je ze vet drukken, cursief maken, of een ander kleurtje geven, maar maak er geen circus van.
  • In online teksten kun je onderstrepen het best voorkomen; dat wordt namelijk al snel geassocieerd met een hyperlink.
  • Houd er ook rekening mee dat veel mensen teksten tegenwoordig op hun mobiele scherm lezen. Maak letters dus niet te klein, kaders niet te breed en zinnen niet te lang.

Kom je er, zelfs met deze tips, toch niet helemaal uit? Of ben je gewoon benieuwd of jouw tekst beter kan? We doen met alle liefde een contentscan op jouw tekst. Of schrijven ‘m helemaal from scratch. Neem via onderstaand formulier gerust contact met ons op.

Headerafbeelding: Unsplash.

Deel dit artikel

Neem contact met ons op