4 juni 2018 / Video
Als bedrijf kun je bijna niet meer om de inzet van video heen. Maar ook bij video geldt: zet het alleen in als het past bij je doelstellingen. En maak alleen video’s die daadwerkelijk van hoge kwaliteit zijn. Voor die laatste factor is copywriting erg belangrijk. Want hoewel je videocontent misschien niet direct daaraan linkt, zijn er genoeg in video gespecialiseerde tekstschrijvers te vinden. Net als bij elke Oscar-winnende Hollywoodfilm geldt ook hier: de geschreven basis van een verhaal is misschien wel net zo belangrijk als de uitwerking ervan. En hoewel de link tussen Guillermo del Toro’s werk (Pan’s Labyrinth, The Shape of Water) en een corporate animatievideo ver te zoeken lijkt, is niets minder waar. In de basis vertellen beide een verhaal, hebben een duidelijk doel en zijn – als het goed is – gebaseerd op een script. In deze blog ga ik graag wat nader in op de corporate video.
Elke corporate video begint bij een goed script. Deze biedt houvast voor alle productieleden en bewaakt het concept zo goed mogelijk. Of je nu kiest voor een video met presentator, een animatie op basis van infographics, een screencast van je website, een verhalende video met karakters die je boodschap beleven of een andere variant van (online) video. Mijn persoonlijke favoriet? De explanimation. Dat is een kort maar krachtig, vaak licht humoristisch, slim in elkaar gezet animatiefilmpje waarin de functionaliteiten van een bepaald product of dienst worden uitgelegd.
Zoals deze over Pinterest:
Welke video je ook maakt, er zijn een aantal richtlijnen om jouw script een stuk beter te maken. Ik zet er graag zes voor je op een rij. Kun je hiermee dat gouden beeldje in de wacht slepen? Waarschijnlijk niet. Maar het is een goede eerste stap in de richting van een informatieve, inspirerende of spraakmakende corporate video.
Regel één bij het schrijven van een goed videoscript is om het kort te houden. Of zoals we het bij Contentbureau zeggen: mand! Met een animatievideo leg je bijvoorbeeld in een paar minuten jouw oplossing uit. Maar je bent enthousiast over je bedrijf, je wilt van alles vertellen – want niks is immers onbelangrijk en alles is boeiend – en voor je het weet is je video twintig minuten lang. Kill your darlings en richt je op de kernboodschap van je verhaal. Zet die duidelijk op papier in maximaal twee zinnen. Dat is namelijk wat je in de rest van de animatie gaat uitleggen. Te lang? Het helpt om er iemand naar te laten kijken die jouw product of dienst nog niet kent.
Als je iets wilt uitleggen ligt het voor de hand dat je eerst het probleem aankaart en daarna de oplossing presenteert. Voorkom echter dat het een saaie lap met uitleg wordt en verpak de informatie in een verhaal. Bijvoorbeeld door een karakter de stappen te laten doorlopen: ‘Annika wil leren hoe je een goed script kunt schrijven.’
Wat voor jou klinkt als gesneden koek, kan op de kijker overkomen als… naja, niets. Het helpt om korte zinnen te schijven en bij voorkeur spreektaal. Hoewel dat laatste voor een copywriter misschien onnatuurlijk is, maakt het je video direct geloofwaardiger. Schrijf daarnaast zaken zo op dat ze eenvoudig visueel zijn te maken. Daardoor is de uitvoering van dat wat je in je hoofd hebt uiteindelijk sneller te doen. Schrijf bijvoorbeeld over ‘een ouderwetse rode cabriolet’ in plaats van ‘een auto’.
Geef ze het gevoel dat je ze individueel benadert. Gebruik waar mogelijk ‘je’ in plaats van ‘u’ of ‘jullie’. Bijvoorbeeld: ‘Als je de app hebt gedownload kun je gelijk aan de slag’ in plaats van ‘Na het downloaden van de app is hij gelijk klaar voor gebruik.’
Emotie zorgt ervoor dat de kijker wordt geraakt en je verhaal dus onthoudt. Voordat je verzinkt in gedachten aan een zwaar geëmotioneerd publiek: positieve emotie is ook emotie. En de makkelijkste manier om dat te bereiken is humor. Zorg er wel voor dat je ongemakkelijke situaties vermijdt. Voor sommige onderwerpen is humor nu eenmaal écht niet geschikt.
Voorkom dat de lezer denkt: ‘leuk, en nu?’ Het invullen van die vraag is het laatste, maar o zo belangrijke onderdeel van je corporate video. Want waar menig Hollywoodfilm wordt geschreven om te vermaken of stof tot nadenken te geven, is het doel van een corporate video vaak toch simpelweg een product of dienst verkopen. Eerlijk is eerlijk.
Kom je zelf niet uit het schrijven van een videoscript voor je corporate video of heb je er geen tijd voor? Geen schande. Want, zoals gezegd, ook een script schrijven vereist een sterk staaltje copywriting. Of het nou gaat om een tof productfilmpje waarin alles draait om beeld en non-verbale expressie, of een animatiefilm met voice-over van kop tot staart: wij helpen je door het hele proces. Neem contact met ons op en maak ook jouw video Oscar-waardig.
Headerafbeelding met dank aan Unsplash.