Hoe maak je een goede video? Acht stappen

Je gaat aan de slag met videocontent? Heel goed! Want op social media scoren posts mét video beter dan zonder. Maar hoe maak je zo’n kwalitatief goede video, zonder dat je de kluts kwijtraakt door alle mogelijkheden? Volg deze acht stappen.

1. Concept

Start bij de briefing en het concept: waarvoor wil je de video gebruiken en wat wil je hiermee bereiken? Een goede briefing is het halve werk. Denk aan zaken als: wie is je doelgroep, wat wil je dat je doelgroep gaat kunnen of doen en wat zijn de eigenschappen of omstandigheden van deze doelgroep om rekening mee te houden? Baken dit soort punten af tot één centrale vraag en brainstorm samen met een groepje over het antwoord hierop. Als je het goed doet, kom je tot een paar creatieve concepten. Deze kun je net zo lang bijschaven, combineren of juist afbakenen tot een goed idee is geboren.

2. Afbakenen

Nu het grove idee er is, werk je het verder uit en maak je het passend binnen het budget dat je voor ogen hebt. Verzamel de partners die je nodig hebt, omdat je de kwaliteiten misschien zelf niet in huis hebt. Benader bijvoorbeeld partijen die je kunnen helpen bij het filmen, het geluid, het regisseren en organiseren. Maar vergeet ook vooral de kosten voor locatiehuur en aankleding niet. Maak alle kosten inzichtelijk in een begroting en schaaf ook hieraan net zolang tot het binnen je budget past. Voor video geldt: voor elk budget is er een passende oplossing. Uiteraard hangt het budget ook wel samen met de kwaliteit van je video.

3. Beslissen

Nu je begroting voor je neus ligt, is het tijd om de knoop door te hakken. Wel of niet doen? Ben je enthousiast over het idee en past het binnen het budget, dan ga je verder met stap 4. Nog niet overtuigd? Ga terug naar stap 2 of zelfs stap 1. Kan gebeuren; volgende shot beter. Zo simpel is het.

4. Voorbereiden

Je gaat filmen? Yes. Nu is het zaak om te starten met de voorbereidingen. Maak een planning, stem af met partijen wat je precies nodig hebt en hoe je het gaat aanpakken. Leg de locatie vast, zorg voor de juiste benodigdheden en aankleding, maak een draaiboek, regel vervoer, maak een script en een aanwezigheidslijst. En, last but not least: zorg voor voldoende drinken en versnaperingen in de vorm van suiker. You’ll need it.

5. D-day

De dag zelf. Als je de juiste voorbereidingen hebt gedaan, kun je deze dag vrij relaxed doorbrengen – denk je. Helaas is dat in de praktijk vaak anders. Uiteraard loopt er altijd iets anders dan gepland. Beste tip hiervoor: wees flexibel, go with the flow. Accepteer dat je niet alles altijd van tevoren kunt plannen en win advies in bij je deskundige crew die je hebt ingehuurd. Zij weten wat ze kunnen doen om tot de juiste oplossing te komen.

Zorg ervoor dat elke aanwezige ook daadwerkelijk een rol krijgt. Wie is waarvoor verantwoordelijk? Zo weet iedereen waar hij of zij op moet letten, ontstaat er geen verwarring en worden er ook geen zaken over het hoofd gezien. Maak op deze dag voldoende opnames. Je kunt er nooit te veel hebben; het zou zonde zijn als je nu net iets niet hebt vastgelegd. Zorg er tegelijkertijd voor dat je gestructureerd werkt. Maak – indien mogelijk – al een aantal voorselecties van beelden en sla deze opnames, als het kan, alvast op met een ‘.DEF-naam’. Dan kan er geen verwarring verstaan over welk shot nu precies de juiste was en kost de bewerkingsfase minder tijd.

6. Bewerken

Deze fase spreekt voor zich: zorg ervoor dat je video wordt klaargemaakt voor verspreiding. Knip het in het juiste format en de juiste lengte – denk hier van tevoren goed over na, zodat je bij het filmen zelf geen deel van het beeld mist. Zorg voor goed geluid (ook dit heb je al van tevoren bedacht, want je hebt uiteraard een microfoon gebruikt als dat nodig was) en garandeer dat het achtergrondgeluid van je video niet te hard of zacht staat. Denk ook na over ondertiteling.

7. Afronden

Moeten in jouw organisatie meerdere mensen akkoord geven op je content? Zorg er dan voor dat iedereen die er iets over te zeggen heeft op tijd – en tegelijkertijd – naar de video kijkt en feedback geeft. Verzamel deze feedback en stuur het gebundeld terug naar degene die het bewerkt. Zo zorg je voor een efficiënte feedbackronde. Dat geeft niet alleen meer rust voor degene die de video heeft gemaakt en moet aanpassen, maar zorgt ook voor betere resultaten – zo leert de ervaring.

8. Plaatsen

Het is gelukt. De video is klaar. Nu is het tijd om ‘m via de juiste kanalen te verspreiden. Denk ook aan betaald bereik. Het zou immers zonde zijn als niemand die video – waar je zoveel tijd, geld en energie in hebt gestopt – zou zien. En vergeet ook de opvolging niet: valt de video in de smaak, zorg dan zeker voor een waardige opvolger.

Hulp nodig bij een of meerdere van deze stappen? Wij maken niet alleen klanten, maar ook videocontent.

 

Headerafbeelding met dank aan Unsplash.

Deel dit artikel

Neem contact met ons op