31 januari 2018 / Instagram
‘Uittocht van jongeren op Facebook’, zo kopten diverse marketing- en communicatiemedia deze week. Wat bleek? Uit het nationale socialmediaonderzoek 2018, uitgevoerd door Newcom, kwam naar voren dat steeds meer jongeren Facebook de rug toekeren. Waar zij zich dan bevinden? Nou, bijvoorbeeld op WhatsApp – met 11,5 miljoen gebruikers nog steeds het meest gebruikte sociale medium van ons land. Maar ook op Instagram, Snapchat en YouTube. Op deze platformen nam vooral het gebruik onder jongeren tussen de vijftien en negentien jaar oud sterk toe. En ook ouderen weten vooral Instagram steeds vaker te vinden, zo blijkt uit het onderzoek.
Redenen genoeg dus, om als merk ook in 2018 flink in te zetten op Instagram. Maar hoe begin je nu precies met Instagram? We zetten drie tips voor een succesvolle start op een rij.
Instagram is geen marketingtool. Althans niet als je je alleen richt op sales, websiteverkeer of keiharde leads. Waar is het dan wel goed voor? Bijvoorbeeld het creëren van brand awareness, het boosten van employer branding of het vergroten van engagement.
Meer over deze doelstellingen voor (b2b-)bedrijven lees je hier.
Steeds meer bedrijven gebruiken Instagram. Wil je opvallen? Dan moet je origineel zijn. Dat kan door in te zetten op grootschalige advertisingstrategieën of videocampagnes. Maar waarom niet dicht bij jezelf blijven? Maak van authenticiteit jouw kracht. Geef een kijkje achter de schermen van jouw bedrijf via Instagram Stories. Of laat verschillende medewerkers je bedrijfsaccount overnemen voor een dag (of week), waarbij zij hun eigen visie op je bedrijf en het vakgebied kunnen uitdragen. Wees niet bang om user generated content in te zetten, om te tonen hoe anderen jouw bedrijf zien. Action maakt hier bijvoorbeeld slim gebruik van. Zo creëer je uiteindelijk een loyale community rondom je merk.
Grote kans dat je, als je net begint met Instagram, nog vooral gefocust bent op het monitoren van activiteit op Facebook of Twitter. Daar heb je misschien al een flinke community opgebouwd, en komen er bijvoorbeeld regelmatig product- of servicevragen binnen. Hoewel Instagram vooral bekendstaat als visueel medium, betekent het niet dat mensen niet met vragen of opmerkingen komen. Community management is ook hier van groot belang. Uit onderzoek blijkt dat veel (reis)bedrijven amper reageren op vragen via Instagram. Zonde! Wil je een community opbouwen, dan zijn dit je belangrijkste contactmomenten. Check daarom regelmatig je notificaties, geef antwoord op klachten, vragen én positieve reacties, en check regelmatig relevante hashtags om te zien hoe anderen over jouw merk praten.
Ons land telt inmiddels 4,1 miljoen Instagram-gebruikers. Hoe zet jij het in om bereik te creëren voor jouw bedrijf of merk? We gaan er graag over met je in gesprek. Neem contact met ons op om de mogelijkheden te ontdekken.
Headerafbeelding met dank aan Unsplash.