Instagram voor b2b: doelstellingen, quicks wins en inspiratie

Een Instagram-account aangemaakt voor je b2b-bedrijf, maar verder geen idee wat je ermee moet? Mooi! Je hebt de eerste stap gezet op weg naar een bloeiend en succesvol account. Nu is het zaak om die stijgende lijn door te zetten en te investeren in Instagram als marketingtool voor je bedrijf.

Les één: Instagram is geen marketingtool. Althans, niet op zichzelf. Het draait niet om het verkopen van je producten of diensten. En het zal je ook niet direct extra websiteverkeer of keiharde leads opleveren. Wat dan wel? Zie Instagram vooral als onderdeel van je overkoepelende marketingstrategie. Als mogelijkheid om awareness rondom je merk te creëren onder thought leaders, bedrijven en consumenten. En als een manier om het verhaal achter je merk te vertellen, in plaats van een commerciële, salesgerichte boodschap de wereld in te slingeren. Want dat dat niet meer werkt voor b2b-bedrijven moge duidelijk zijn.

Een b2b-Instagram-account opzetten vraagt om geduld en creativiteit. Uiteraard begin je altijd met een duidelijke doelstelling. Wij zetten er een paar voor je op een rijtje ter inspiratie, inclusief quick wins en voorbeeldaccounts.

Doelstelling 1: brand awareness creëren

Instagram is dé manier om je merk of bedrijf op een herkenbare, unieke manier neer te zetten. Zie het als een kruising tussen je website en een digitale brochure, maar dan intuïtiever en toegankelijker. Op visuele wijze vertel jij het verhaal achter je merk en geef je je bedrijf een gezicht. Met een duidelijke missie en visie, gecombineerd met een unieke visuele uitstraling, zorg je dat je opvalt én dat mensen je herkennen.

Quick win: laat je niet verleiden tot (enkel) het tonen van je producten. Laat zien wat jou als bedrijf inspireert en wat je missie is. Zo onderscheid je je van de massa.

Inspirator: vastgoedorganisatie CBRE laat zich ‘inspireren door gebouwen, ruimtes en mensen om vastgoed om te zetten in echte toegevoegde waarde’, aldus hun Instagram-pagina. Op die pagina vind je dan ook de mooiste architectonische hoogstandjes ter wereld.

Doelstelling 2: employer branding vergroten

Stel, je wilt solliciteren bij een bedrijf. Wat doe je na het zien van de vacature? Grote kans dat je een bezoekje brengt aan de LinkedIn-, Facebook- of Twitter-pagina van het bedrijf. Of Instagram natuurlijk. Ook hier kun je als b2b-bedrijf namelijk laten zien hoe het is om bij jou te werken. Welke collega’s krijgt iemand? Welke onderwerpen spelen er? Wat zijn je belangrijkste bedrijfswaarden? Breng het in beeld met foto’s en video’s.

Quick win: profiteer van user-generated content. In dit geval van je werknemers. Niets werkt beter dan hen te laten vertellen hoe gaaf het is om ergens te werken.

Inspirator
: softwarebedrijf Citrix deelt graag verhalen. Via hun blog, maar ook via Instagram. Op deze pagina delen zij verhalen over hun werknemers, kantoren, evenementen en bedrijfscultuur. Werknemers worden uitgenodigd hun eigen ervaringen te delen via de hashtag #CitrixLife.

Doelstelling 3: engagement vergroten

Op Instagram draait het allemaal om verbinding met je doelgroep. Traditionele salesgerichte berichten met inside-out informatie dragen daar niet aan bij. Het draait allemaal om de interesses en behoeften van je doelgroep, in plaats van om jouw product. Relevante content dus. Doelgroeponderzoek is daarom essentieel: wat zoekt men op Instagram? Vaak is dat content die inspireert of amuseert. Als houvast kun je ervoor kiezen je op één onderwerp of thema te richten waarvan bewezen is dat het je doelgroep interesseert.

Quick win: dat je geen commerciële boodschap moet verspreiden, betekent niet dat je geen link mag leggen met je producten. Kies dan wel voor een subtiele link. Verhalen van je klant waarin jouw product een rol speelt bijvoorbeeld. Of door te laten zien wat er mogelijk is met jouw product.

Inspirator: softwareproducent Adobe is met name bekend door de ontwikkeling van grafische software. Op hun Instagram-pagina lichten zij de mooiste beelden uit en laten zo subtiel zien wat je allemaal met hun producten kunt doen.

Als b2b-bedrijf aan de slag met je eigen Instagram-pagina? Laat je ook eens inspireren door Fedex, Maersk Group, Novartis, American Express of MailChimp. Geen tijd? Wij bouwen graag mee aan je online presence. Bel ons via 030 20 80 059 mail ons!

Headerafbeelding met dank aan Pixabay.

Deel dit artikel

Neem contact met ons op