Belangrijke contenttermen op een rijtje – deel één

Advertorials, branded content, native advertising. Wie zich begeeft in het huidige contentlandschap, ziet soms door de wirwar aan termen het bos niet meer. Zo bleek ook tijdens de bijeenkomst ‘Branded content, verkapte reclame of niet?’ van de Utrechtse Communicatiekring. ‘Wat is nu eigenlijk het verschil tussen contentmarketing en branded content, of storytelling?’ zo klonk het uit de zaal. Een goede vraag. Daarom zetten we een aantal termen uit het contentvak nog eens voor je op een rijtje. Vandaag deel één; over advertorials, branded content, contentcuratie en contentmarketing.

Advertorial

Een advertorial is een samentrekking tussen een advertisement en een editorial. Het advertentie-aspect zit ‘m vooral in de inhoud: stiekem vaak net zo commercieel als een traditionele advertentie, maar dan verpakt in een redactioneel jasje. Qua vorm is het namelijk de bedoeling dat een advertorial aansluit bij de redactionele opmaak van een platform (zie ook native advertising). Hoewel verondersteld wordt dat advertorials effectiever zijn dan advertenties vanwege de redactionele uitstraling, rijst ook de vraag of mensen het ‘advertorial-trucje’ inmiddels niet doorzien. Nu de nadruk op sterke content steeds groter wordt, nemen andere advertentievormen – zie ook branded content – de rol van advertorials over. Weten waar een goede advertorial aan voldoet? Lees onze drie tips.

Branded content

Net als een advertorial wordt branded content gemaakt vanuit het idee om een product of dienst aan de man te brengen. Toch zijn er ook essentiële verschillen. Om te beginnen is de verkoopboodschap minder zichtbaar. De doelgroep staat centraal en de content bevat waardevolle en relevante informatie, en niet enkel een commerciële boodschap. Een ander verschil: waar traditionele advertorials vaak de vorm hebben van (online) artikelen, zie je branded content ook terug in de vorm van video’s, games, bijdragen aan televisieprogramma’s, et cetera. Branded content is dan ook uitermate geschikt om een boodschap of visie op creatieve wijze te vertellen, met een hoge entertainmentfactor. De hamvraag is natuurlijk: staan mensen open voor branded content? Volgens dit onderzoek wel.

Contentcuratie

Dé oplossing voor bedrijven die moeite hebben om zelf voldoende relevante content te creëren. Bij contentcuratie selecteer je content uit bronnen van derde partijen, om deze vervolgens zelf te verspreiden. Dat kan op verschillende manieren, bijvoorbeeld door een socialmediapost direct te delen op je eigen kanalen, door content van verschillende partijen te verzamelen in één overzicht, of door een onderwerp te voorzien van een toelichting, visie of het in een ander perspectief te plaatsen. Het idee achter contentcuratie? De content van anderen is in jouw ogen waardevol en relevant voor jouw doelgroep, en je wilt je doelgroep deze content niet onthouden. Een andere populaire vorm van contentcuratie is de inzet van user generated content.

Contentmarketing

Misvattingen over contentmarketing zijn er genoeg, maar het idee is eigenlijk simpel: consistente content creëren die relevant en waardevol is voor je doelgroep, omdat het aansluit bij haar behoeften. Of zoals het Content Marketing Institute het formuleert:

“Content marketing is a strategic marketing approach focused on creating and distributing valuable, relevant, and consistent content to attract and retain a clearly-defined audience — and, ultimately, to drive profitable customer action.”

Het succes van contentmarketing? Dat zit ‘m in het feit dat het delen van relevante en waardevolle content veel meer effect heeft op consumenten dan het verspreiden van traditionele advertenties of andere commerciële boodschappen. Door van toegevoegde waarde te zijn voor je (potentiële) klanten, bouw je een vertrouwelijke relatie op met je doelgroep en creëer je uiteindelijk een loyale achterban voor je merk of organisatie. Zo kun je je doelgroep helpen bij het oplossen van problemen of vragen, door content in de vorm van how-to-video’s, whitepapers of webinars. Maar ook inspireren met visiestukken, fotoreportages, podcasts of door middel van storytelling. En wat dacht je van amuseren met een cartoon, online game of simpelweg een tweet? Welke vorm je ook kiest en op welke schaal je contentmarketing ook inzet – het idee blijft hetzelfde: met relevante content kun je klanten aan je binden. Mits in het juiste format, via het juiste kanaal en op het juiste moment uiteraard. Zorg daarom voor een goede contentmarketingstrategie.

Contenttermen zijn er in overvloed. In deel twee van dit blog lees je binnenkort dan ook meer over onder andere native advertising, storytelling en user generated content.

Aan de slag met content(marketing)? Wij helpen je van A tot Z. Mail ons via info@contentbureau.nl of bel 030-20 80 059.

Headerafbeelding: Pixabay

Deel dit artikel

Neem contact met ons op