Betere foto’s met je smartphone – 10 tips voor socialmediafotografie

Ben jij zzp’er of werk je voor een start-up of middelgroot bedrijf? Dan is de kans groot dat je over een Instagram- of Facebook-account beschikt, en misschien zelf wel de (product)fotografie verzorgt. Cliché maar waar: dankzij de nieuwste smartphones is iedereen tegenwoordig immers een fotograaf. Maar hoewel die smartphones al een tijdje zijn uitgerust met goede camera’s, komt er iets meer kijken bij het maken van goede foto’s. De definitie van een goede foto verschilt gelukkig per persoon, maar er zijn een aantal stappen die jouw foto’s nét dat beetje extra geven. Ontdek de tien gouden tips voor prachtige smartphonefotografie – zónder een dure camera aan te hoeven schaffen.

1. Zorg dat je de beste smartphone in handen hebt

Als je op kantoor werkt zijn er waarschijnlijk net zoveel – of zelfs meer – telefoons beschikbaar als dat er mensen werken. Grote kans dus dat er iemand rondloopt met het nieuwste van het nieuwste. Drijf die persoon in een hoek en dwing hem zijn telefoon aan jou af te geven. Of zorg dat je bij je nieuwe abonnement prioriteit geeft aan de kwaliteit van de camera. Een goede kwaliteit camera vergroot je kansen op een mooie foto namelijk aanzienlijk.

2. Maak je lens schoon

Ja, echt. De lens van je smartphone komt dagelijks met een hoop vuil in contact. En reken maar dat je dat terugziet in je foto’s – zowel in het licht als in het donker. Probeer maar eens een foto in een donkere, met lampen verlichte omgeving te maken. Er zullen hoogstwaarschijnlijk lange lichtstrepen over je beeld verschijnen. Maak nu je lens schoon met een brillendoekje of een kledingstuk van zachte stof en voilà: weg strepen.

3. Vertrouw niet blindelings op de automatische stand

Hoewel je met de automatische stand vaak prima foto’s kunt maken, is het een goed idee om je camera beter te leren kennen. Met andere woorden: de meeste nieuwe camera’s beschikken over een uitgebreide interface waarmee je alles handmatig kunt instellen, van witbalans tot sluitertijd. Speel ermee en ontdek welke voordelen het je kan opleveren. Lastig? Als je niet helemaal tevreden bent met een foto in de automatische stand kun je deze met wat nabewerking vaak nog goed corrigeren.

4. Zoomen doe je met je voeten

Als ik één ding mag verbieden, dan is het zoomen. Hoe meer je zoomt, hoe korreliger je foto. Kun je niet dicht genoeg bij je onderwerp komen? Dan is het misschien beter om een ander onderwerp te zoeken. Een kleine uitzondering is optische zoom. Steeds meer smartphones beschikken over deze optie, die je prima kunt gebruiken zonder al te veel aan kwaliteit in te leveren.

5. Zorg voor goede belichting

Hoe donkerder de omgeving, hoe korreliger de foto. Ja, zelfs met de Samsung Galaxy S9. Goede belichting is dan ook een van de belangrijkste voorwaarden voor een goede foto. Probeer je foto’s altijd overdag te nemen, fotografeer met het licht mee en geef de voorkeur aan natuurlijk licht. Producten fotograferen als een pro? Schaf dan voor een paar tientjes een softbox aan.

6. Schakel je flits uit. Altijd.

De flitser van je mobiel is simpelweg niet bedoeld om goed flitslicht te produceren. Foto’s met flits zien er meestal onnatuurlijk uit en maken de foto er zeker niet mooier op. Schakel die flits dus uit en plan je fotoshoot overdag. Zijn je foto’s onderbelicht? Dat kun je naderhand makkelijk corrigeren.

7. Houd je telefoon ondersteboven

Close-ups schieten? Probeer je telefoon dan eens ondersteboven te houden. Zo kom je met de lens dichter in de buurt van je onderwerp.

8. Maak gebruik van scherptediepte

Lang leve scherptediepte – het effect waarbij het onderwerp scherp is en de achtergrond vaag. Gelukkig zijn smartphones prima in staat om dit effect te realiseren, hoewel de een beter dan de ander. Breng je onderwerp in beeld en stel erop scherp door met je vinger het onderwerp (op het scherm) aan te raken. Voilà! Dat ziet er meteen een stuk professioneler uit.

9. Wurm je in een gekke hoek

Compositie is, net als bij alle vormen van fotografie, ontzettend belangrijk. Ooit gehoord van de gulden snede? Juist met een smartphone heb je ontzettend veel vrijheid voor wat betreft compositie, want dat ding weegt bijna niks en leent zich prima voor gekke camerahoeken. Denk aan languit op de vloer liggen of je onderwerp op een glazen tafel plaatsen en van onderen fotograferen.

10. Weersta de verleiding van standaard Instagram-filters

Heb je het perfecte plaatje geschoten? Dan is nabewerking een mooie manier om hem nét dat beetje extra te geven. Foto’s bewerken kan tegenwoordig bijna net zo makkelijk op je smartphone als op een pc. Een app als Snapseed is daar uitermate geschikt voor. En er bestaat zelfs een Lightroom-versie voor Android en Apple. Wat je vooral niet moet doen? Een foto uploaden op Instagram en klakkeloos een filter kiezen. Zonde van je originele plaatje en het doet weinig voor je originaliteits-score.

Kun jij wel wat hulp gebruiken om jouw verhaal over te brengen op social media? Wij adviseren je graag, op visueel én tekstueel vlak!

Headerafbeelding met dank aan Unsplash.

Deel dit artikel

Neem contact met ons op