Checklist contentmarketing: 5 dingen die je eerst op orde moet hebben

Misschien behoort jouw organisatie tot die groep die al langer contentmarketing inzet. Of misschien werk je bij een bedrijf dat pas net de eerste stappen op dat gebied zet. Hoe dan ook, neem eens een moment om je contentinspanningen wat nauwgezetter te bekijken. Want wie weet valt er nog wel veel meer uit te halen dan je nu doet. Dus ‘stop de persen’ (of in eenentwintigste-eeuwtaal: ‘annuleer het uploaden’) en check of je wel beschikt over de volgende vijf succesfactoren.

1. Een doordachte contentmarketingstrategie

Het allerbelangrijkste wat je voor elkaar moet hebben vóór je in het diepe springt, is je strategie. Denk goed na over welke doelen je wilt bereiken met je content. Formuleer ze SMART en houd ze altijd bij de hand als je content creëert. Dat helpt om de juiste keuzes te maken voor het soort content, het onderwerp, het publicatiekanaal en hoe je de resultaten meet. Wij doen dit aan de hand van ons vijfstappenmodel.

2. Een goed werkende website

Open deur, zeg je? Klopt wel een beetje. Maar laat je website niet links liggen terwijl je je focust op contentmarketing. En wel hierom: blogposts zijn een van de eenvoudigste en toch juist effectiefste manieren om je doelgroep regelmatig nieuwe content aan te bieden en tegemoet te komen aan de issues waar ze mee spelen. Maak je blogpagina dus goed zichtbaar én makkelijk bereikbaar op je website. Stel, je contentmarketingdoel is het genereren van leads. Dan wil je wel dat je website dat faciliteert. Maak bijvoorbeeld een sterke landingspagina gericht op de interesses van die lead en installeer een marketing-automationtool om grip te houden.

3. Een coördinator

Als je bedrijf niet heel groot is, hoef je echt niet een heel contentmarketingteam aan te stellen. Wel is het belangrijk dat één iemand verantwoordelijk wordt voor de strategie. Wat deze persoon zoal moet kunnen? Hij of zij moet in ieder geval bedreven zijn in digital marketing en bovenal het bedrijf en zijn algehele doelstellingen van binnen en buiten kennen. Het hoeft eigenlijk niet eens iemand te zijn met sterke schrijfskills. Het daadwerkelijke creëren van content kun je namelijk gewoon uitbesteden aan een deskundig bureau.

4. Een SEO-plan

Een plek op de eerste pagina van de Google-zoekresultaten is niet een kwestie van zwaaien met een toverstaf. Als je dat wil bereiken, moet je voortdurend investeren in SEO-geoptimaliseerde content. Een goed begin is het samenstellen van een lijst met keywords die aansluiten op wat jouw organisatie te bieden heeft, wil bereiken en waar je doelgroep op zoekt. Deze vormen vanaf dat moment de leidraad voor al je content.

5. Een distributiestrategie

Met het maken van sterke content ben je er natuurlijk nog niet. Je moet je toffe blogpost, video of e-book ook nog onder de aandacht van je doelgroep zien te krijgen. Hoe je dat doet? De keuze is reuze. Slechts een greep uit de mogelijkheden:

  • Social-kanalen. Deel je content via alle platformen waarop je bedrijf actief is en pas de post aan op het betreffende kanaal. Vraag collega’s de posts te delen via hun eigen account en zet advertising voor nog meer bereik.
  • E-mailnieuwsbrieven. Werk samen met je salesafdeling aan een goede database met e-mailadressen en je kunt je doelgroep heel gericht aanspreken.
  • Relatiemagazine. Denk eens aan een minder vluchtig medium en kies voor een (eenmalig) magazine. Bijvoorbeeld voor de bezoekers van je evenement.

Waar je keuze uiteindelijk op valt, hangt af van vele factoren, zoals waar je doelgroep zich bevindt en wat je beschikbare budget is.

Dit is natuurlijk een heel beknopt overzicht, niet voor niets noemen we het een checklist. Wil je eens met ons sparren over hoe je nog meer uit je contentmarketinginspanningen haalt? Onze deur staat voor je open!

Headerafbeelding met dank aan Pexels.

Deel dit artikel

Neem contact met ons op