Concept of campagne? Gebruik de 3 C’s!

Content Creators schrijven losse stukken content. Toch? Mis! Een goede Content Creator bedenkt en adviseert ook over contentconcepten en -campagnes. Denk aan je socialmediaplatformen. Daarvoor komt een goed concept of een creatieve, succesvolle campagne namelijk ook niet zomaar uit de lucht vallen. Hoe verzin je dat? Met behulp van deze drie stappen, oftewel de 3 C’s: Concretiseren, Creëren en Convergeren.

1. Concretiseren

Voordat je begint aan het bedenken van ‘leuke ideetjes’, start je strategisch door je denkrichting af te bakenen. Concretiseren dus! Wie is je doelgroep, wat is je boodschap, wat wil je bereiken met je campagne? Vragen die na even logisch nadenken vaak wel goed te beantwoorden zijn. En vergeet daarbij niet een stap verder te gaan: bedenk een vraagstelling en concretiseer deze zo goed mogelijk. Tip uit eigen ervaring: de hoe-vraag werkt hiervoor erg goed. Voorbeeldje: Hoe verspreiden we boodschap X op een creatieve manier onder doelgroep Y? Werkt voor vrijwel elk merk.

2. Creëren

Tijd om de creatieve geest los te laten gaan op de concrete vraagstelling die je in stap één al hebt bedacht. Zelf halen wij de grootste successen uit een goede brainstormsessie. Veel mensen zien dat als een creatief uurtje bij elkaar in één ruimte zitten en door elkaar heen roepen. Maar je kunt het beter iets gestructureerder aanpakken. Selecteer een aantal geschikte teamleden, en vraag ook eens de mensen die nog niet zoveel van je merk afweten om aan te schuiven. Zorg voor een inspirerende ruimte, bepaal spelregels, neem een actieve houding aan (staan!) en probeer een aantal brainstormtechnieken uit: braindump, bloem, brainwandeling, inspiratiekaarten… Zijn dit voor jou onbekende woorden? Bezoek dan eens Boost Your Concept – een vrijblijvende, creatieve netwerksessie voor marcommers waar je dit soort technieken inzet. En waar je gegarandeerd geïnspireerd en met stapels nieuwe ideeën weer de deur uitloopt. Altijd handig.

3. Convergeren

Na een effectieve brainstorm blijf je – als het goed is – achter in een lege ruimte gevuld met volgeschreven A4’tjes en gekleurde post-its. Yes, je kunt aan de slag. Nu is het een kwestie van clusteren en uitwerken. Wij noemen dat convergeren. Selecteer de beste ideeën en werk vanuit dát idee dat ’t best aanvoelt. Zie dat als een paraplu en kijk of je hieronder nog een aantal sub-ideeën kunt hangen. Goed om te weten: voor een succesvolle campagne maak je gebruik van retargeting. Dat betekent dat je meerdere contactmomenten inbouwt met je doelgroep – dat kunnen zowel online als offline momenten zijn. Het allerbeste? Een combinatie daarvan. Kies bijvoorbeeld voor een evenement als live-contactmoment en maak vervolgens online een evenement aan op Facebook, iets wat je weer verspreidt onder je doelgroep.

Heb je de hele campagne uitgedacht? Pak dan nog één keer je vraagstelling erbij: beantwoordt je campagne je vraag? Dan ben je geslaagd en kun je naar de volgende stap: uitvoeren maar!

Niet gelukt? Schakel ons in! Wij denken graag met je mee over een creatieve en effectieve campagne. Of meld je aan voor een van de Boost Your Concept-sessies.

Headerafbeelding: Pexels

Deel dit artikel

Neem contact met ons op