Content die converteert: 5 tips voor inspiratie

Wat zou het toch handig zijn als er een lijst bestond met woorden die sowieso voor conversie zorgen. Jammer genoeg is er maar weinig bewijs dat het ene woord beter converteert dan het andere. Er zijn wel indicaties, maar alles staat of valt met de context. Als je echt wilt weten of een formulering werkt of niet, dan zit er maar één ding op: testen. Maar is er dan helemaal geen wetenschappelijk onderzoek dat houvast biedt? Gelukkig wel. Ik noem er hier vijf. Inspiratie gegarandeerd!

1. Geef de keus

Mensen zijn sneller geneigd op je verzoek in te gaan als je ze eraan herinnert dat ze die keus helemaal zelf mogen maken. Dit fenomeen staat bekend als de ‘But you are free’-methode (BYAF). De truc hierachter is dat je de ander het gevoel geeft dat je zijn of haar keuze niet zult veroordelen. Hoe je dat precies formuleert, maakt niet eens zoveel uit, zo bleek uit een communicatieonderzoek. ‘Maar voel je natuurlijk niet verplicht’ of ‘Je mag zelf bepalen of…’: de respondenten wilden hoe dan ook meer geven aan een goed doel en vaker meewerken aan een enquête als de BYAF-techniek werd toegepast. Overigens was het effect wel sterker in face-to-face- dan in online communicatie. Maar testen in bijvoorbeeld een e-mailcampagne kan natuurlijk altijd!

2. Stem af op koopgedrag

Of we iets kopen, hangt af van onze afweging van prijs versus nut. Op basis van dit gegeven zijn consumenten in te delen in drie categorieën: gierigaards, gemiddelde consumenten en mensen met een gat in hun hand. De eerste en derde groep zijn samen goed voor bijna 40 procent van alle consumenten. De moeite waard dus om ze met hun eigen tactiek aan te spreken. Stel dat je voor een salon rugmassages aan de man brengt. Dat deed ook een groepje onderzoekers bij hun proefpersonen. Ze bedachten twee redenen om een rugmassage te nemen: ‘het helpt tegen rugpijn’ en ‘het is een genietmoment’. Het resultaat: de proefpersonen met een gat in hun hand kozen 103 procent vaker voor de massage als ze het tweede argument kregen voorgeschoteld dan de gierigaards. Hoe pas je dit nu toe in je content? Bij gierigaards focus je op het nut van het product of de dienst. Bij mensen met een gat in hun hand speel je in op hoe ze zich zullen voelen na de aankoop.

3. Benut het inlevingsvermogen

Denk je eens in: je bent verdiept in een belangrijke wedstrijd van je favoriete voetbalclub als een van de spelers een flinke trap tegen zijn scheenbeen krijgt. En terwijl hij met een vertrokken gezicht over de grond rolt, krimp jij thuis op de bank ook even ineen. Auw! Herkenbaar? Dit is de werking van spiegelneuronen; ook goed in te zetten bij het schrijven van overtuigende content. Software voor automatische back-ups bijvoorbeeld kun je op verschillende manieren aanprijzen:

  • Deze software maakt automatisch een back-up van uw foto’s en video’s.
  • U hoeft zich nooit meer zorgen te maken over de back-up van uw foto’s en video’s.

Grote kans dat de tweede optie je meer conversie oplevert. De lezer leeft zich onbewust in in de situatie en voelt de last al van zijn schouders glijden. Niet voor niets is storytelling zo’n populair middel in contentmarketing. Nog effectiever is de werking van spiegelneuronen als mensen daadwerkelijk iets zíén gebeuren. Waarmee maar weer eens is bewezen dat sterk beeld onmisbaar is voor goede content.

4. Gebruik meer werkwoorden

Bijvoeglijke naamwoorden verlevendigen je content. Tot zover niets nieuws. Maar wist je ook dat werkwoorden een grote rol spelen bij het overtuigen van je lezer? Dat bleek na een grondige analyse van toelatingsbrieven voor Harvard Business School. Het meest succesvol waren de brieven die veel werkwoorden bevatten. Formuleringen als ‘Ik heb X gedaan’ maakten nóg meer indruk dan bijvoeglijke naamwoorden die de persoon beschreven (want wie zegt dat die kloppen?). Aangezien zo’n toelatingsbrief misschien wel het meest treffende voorbeeld is van content die móét overtuigen, kunnen we er ook een copywriting-les uit trekken. Vergelijk de volgende voorbeelden maar eens:

  • Deze storageoplossing is heel betrouwbaar.
  • Deze storageoplossing voorkomt downtime.

Je bent het vast met me eens dat de tweede overtuigende klinkt. Onthoud dus: met actie bereik je meer dan met enkel beschrijvingen.

5. Leer van advocaten

Hoe moeilijk is het om je verhaal in stand te houden terwijl anderen voortdurend je argumentatie naar beneden halen? Advocaten staan elke dag voor deze uitdaging. Na uitgebreide bestudering kwamen onderzoekers tot zes kenmerken van een succesvol verhaal in de rechtszaal.

  • Voordracht. Net als voor cabaretiers is de manier waarop advocaten hun verhaal vertellen cruciaal. Denk aan een goede opbouw en af en toe een onderbreking. Je kunt bijvoorbeeld schrijven: ‘De klant logde in en zag dat haar documenten er niet meer waren. Toen hebben wij ervoor gezorgd dat ze binnen een dag weer terug waren.’ Maar probeer in plaats daarvan eens zoiets: ‘Mevrouw De Vries logde net als altijd in, maar versteende nadat ze op enter had gedrukt. De documenten waren verdwenen. Allemaal. Maar wij losten het op, en met onze hulp kon mevrouw De Vries dezelfde dag weer aan de slag.’Welke variant werkt beter?
  • Beeldspraak. Denk nog even terug aan de spiegelneuronen. Een situatie schetsen helpt je publiek zich in te leven.
  • Realisme. Dit betekent niet dat je geen verhalen mag verzinnen, maar wel dat je woorden het doeltreffendst zijn als ze herkenning oproepen bij de doelgroep.
  • Structuur. Grijp de lezer meteen aan het begin bij de lurven, houd hem geboeid in het middenstuk en verwonder hem aan het eind. Een simpele structuur, maar uiteindelijk wel het meest effectief.
  • Context. Een verhaal kan nog zo boeiend zijn – op een slecht ontworpen website komt het niet tot zijn recht. Kijk dus letterlijk naar de omgevingsfactoren van je content en stem ze op elkaar af.
  • Doelgroep. Waar Amerikaanse advocaten het maar moeten doen met wie er in de jury plaatsnemen, hebben wij contentcreators veel meer vrijheid in het samenstellen van onze doelgroep. Baken die nauwkeurig af. Gouden les: als je probeert iets te schrijven voor iedereen, dan spreekt het resultaat niemand aan.

Welke van deze vijf tips zou jij weleens willen testen? Wij helpen je graag uit te zoeken welke content werkt voor jouw doelgroep. Mail of bel ons en deel je ideeën!

Headerafbeelding: Pixabay

Deel dit artikel

Neem contact met ons op