(Content)strategie bepalen? Volg deze zes stappen

Je communicatiedoelstellingen staan op papier, nu is het tijd om ze in praktijk te brengen. Content speelt daarbij een belangrijke rol: het is een goede manier om je boodschap bij je doelgroep onder de aandacht te brengen. Waarschijnlijk ben je nu aan het onderzoeken hoe je een contentkalender maakt, hoe je met behulp van social advertising je doelgroep bereikt of ben je zelfs al begonnen met het schrijven van een blog. Ho. Stop. Een stapje terug graag. Want voordat we tot uitvoering overgaan, is het goed om bij het begin te beginnen en alle onderdelen af te stemmen die samen tot een goede contentstrategie gaan leiden. Want het zou zonde zijn om straks losse flarden content te hebben waar jouw doelgroep helemaal niet op zit te wachten. Maar hoe en waar begin je dan precies? Deze zes stappen helpen je bij het opzetten van je contentstrategie.

1. Grijp terug op je doelstellingen

Wat wil je dit jaar gaan bereiken? Grijp terug op je marketingcommunicatiedoelstellingen om je contentstrategie op te nemen in het grotere plaatje. Soms worden jouw doelstellingen al ‘centraal’ of ‘van bovenaf’ bepaald, maar vaak heb je hier zelf nog een wat groter aandeel in. Je doelstellingen kunnen heel concreet zijn, maar ook in jouw ogen ietwat vaag. Wil je bijvoorbeeld overkoepelend aan je profilering of merkbekendheid werken of is je merk al bekend bij je doelgroep en is het nu tijd voor de volgende stap, bijvoorbeeld sales? Of verkoop je helemaal geen producten, maar moet je het hebben van zogeheten ‘leads’. En hoe definieer je leads dan precies? Want zijn dit e-mailadressen die je verzamelt en vervolgens nooit meer gebruikt of ben je op zoek naar gespreksmomenten en dus interactie met jouw klanten? Goed om dit duidelijk te definiëren. Dan is voor de rest van het jaar ook duidelijk wat je precies moet meten om het succes van je contentstrategie te bepalen.

2. Breng je doelgroepen en stakeholders in kaart

Breng jouw doelgroep(en) en stakeholders in kaart. En kruip in hun huid. Weet wie ze zijn, wat hen beweegt en waar zij blij of juist onrustig van worden. Maak persona’s en doe voorafgaand aan alles wat je doet kwantitatief, maar juist ook kwalitatief onderzoek. Begin nooit zonder insights en gebruik ook data van vorige jaren als basis voor je nieuwe plannen. Hieruit kun je goed leren wat wel en niet werkt.

3. Formuleer je boodschappen

Je weet nu wat je wil bereiken en bij wie. Op basis hiervan kun je je terugkerende contentthema’s of invalshoeken bepalen. Veel bedrijven proberen geforceerd content te maken die geschikt is voor alle doelgroepen en stakeholders. Dat is makkelijk en dan zijn ze snel klaar. Helaas lukt dit meestal niet en werkt het ook niet zo effectief, omdat niet elke doelgroep zich op deze manier aangesproken of gehoord voelt. Maak daarom een overzicht van thema’s en invalshoeken per doelgroep en per doelstelling.

4. Bedenk een creatief concept

Tijd voor het creatieve werk. Formuleer op basis van bovenstaande stappen per doelstelling en per doelgroep een vraagstelling. Bijvoorbeeld: hoe bereik ik doelstelling X bij doelgroep Y? Aan de hand van deze vraagstelling en de door jou verzamelde insights brainstorm je over hoe je dat doel daadwerkelijk gaat bereiken. Uit deze brainstorm rollen veel ideeën en daarvan maak je een kapstok waaronder je de passende ideeën kunt meenemen. Je hebt nu de eerste stappen naar een creatief concept gezet. De rest archiveer je voor een eventueel later stadium.

PS Blijven jouw brainstorms beperkt tot samen in een kamer zitten en random ideeën door elkaar roepen? Dan laten we je graag eens zien hoe het effectiever kan. Neem contact met ons op voor meer informatie.

5. Werk verder uit in middelen en praktische zaken

Werk het concept verder uit door te bekijken waar je doelgroep zich bevindt, welke interne en externe middelen je tot je beschikking hebt en hoe je deze onder dit haakje kunt hangen om je doelstellingen te bereiken. Bepaal per middel hoe je het inzet – maar denk zeker ook crossmediaal – en hang hier een contentplanning aan. Verdeel ook je budget van tevoren goed over de bepaalde middelen en onderdelen van het plan.

Als je alle stappen goed hebt doorlopen, ligt er nu een strategie voor je neus. Doorloop deze goed op praktische zaken en schaaf net zo lang tot het past binnen alle mogelijkheden en je budget.

6. Aan de slag!

Tijd om je plannen om te zetten in daden – met of zonder externe partners of leveranciers. Hier hoeven verder geen woorden meer aan vuil te worden gemaakt. Behalve deze kleine tip die vaak over het hoofd wordt gezien: vergeet niet daadwerkelijk te meten en te rapporteren wat je hebt gedaan – zoals je in stap één al had vastgesteld. Die resultaten gebruik je mooi weer voor je volgende plannen of om je strategie te blijven optimaliseren.

Natuurlijk begrijpen we dat deze zes stappen misschien makkelijker klinken dan ze zijn – zeker als je niet gewend bent om op deze manier je uitdaging te lijf te gaan. Daarom staan we in elke fase van dit proces voor je klaar om je te helpen. Bel of mail ons. Of kom eens langs bij een van onze Boost Your Concept-sessies, creatieve en interactieve netwerksessies voor marcommers, waar we vrijblijvend jouw marcomuitdaging onder de loep nemen en je gegarandeerd met veel frisse energie en nieuwe ideeën de deur uitloopt.

Deel dit artikel

Neem contact met ons op