Contentcuratie: gewoon goed jatten

Even een waarschuwing vooraf. Dit blog is door curatie tot stand gekomen. Contentcuratie is het verzamelen van bestaande content en deze hergebruiken voor een specifiek doel of specifieke doelgroep. Curatie gebeurt door een curator, die we al kennen uit de musea. Daar wordt vaak met een bestaande collectie uit het depot steeds een nieuwe tentoonstelling samengesteld. Een contentcurator wordt steeds belangrijker voor organisaties om de aandacht op een product of dienst te richten, om een reputatie of publiek op te bouwen.

Nu lees je vaak dat een contentcurator een contentpiraat is, die goed weet te jatten. Maar deze mening is wel wat kort door de bocht. Want dit verwijt krijgt een museumcurator nooit. Niemand eist van het Rijks Museum nieuwe, frisse schilderijen van zeventiende-eeuwsemeesters. De steeds veranderende invalshoek, context en het publiek bepalen of een tentoonstelling enthousiast wordt ontvangen.

Daarom contentcuratoren, houd je aan de volgende drie punten:

Hoe meer bronnen, hoe beter – nieuwe content wordt beter naarmate de curator put uit meerdere bronnen. Hoe gemakzuchtiger, hoe meer het lijkt op kopiëren en plakken.

Geef er een eigen draai aan – verzamel en kopieer slechts die delen die samen een nieuw verhaal vertellen. Wees creatief met de verzamelde content, zoek naar een nieuwe invalshoek, voeg content toe en pak het mooi in voor jouw specifieke doelgroep. Denk aan een pakkende kop.

Wees transparant – Doe vooral niet alsof je het allemaal zelf hebt verzonnen en noem je bronnen, dat is wel zo netjes. Dit geldt ook voor het beeldmateriaal.

Headerafbeelding met dank aan Pixabay.

Deel dit artikel

Neem contact met ons op